Онколог: Пада възрастта за раковите заболявания

Всеки здравноосигурен има право на профилактични прегледи
Обновена: 28 май 2024 10:24 | 28 май 2024 10:24, Анисия Иванова
65
Онколог: Пада възрастта за раковите заболявания
Снимка: БГНЕС

Пада възрастта за заболяване от рак. Все по-млади хора срещаме с необичайни за младата възраст типове раково заболяване, заяви пред БНР онкологът Марчела Колева.

"Хората не трябва да се страхуват да отидат на лекар – той не е неприятел, не е човекът, който съобщава лошата новина, а той е човекът, който може да ви покаже къде здравето ви е кривнало от пътя и да ви покаже правилната посока", посочи тя.

И даде пример с малък град, където за онколога почти няма пациенти. Не защото няма необходимост, а защото хората се срамуват да признаят, че имат раково заболяване, коментира специалистът. Нейното обяснение на това е, че ракът се приема като стигма, път без изход. Онкологът напомни, че най-важното при рака е да се хване навреме.

"Раковото заболяване е като всички останали заболявания. Раковите заболявания, които са хванати в ранен стадий, могат да бъдат излекувани - пациентите забравят, че някога са имали такова заболяване. Тези, които са в по-напреднали стадии, имаме достатъчно възможности първо да отстраним, доколкото е възможно, туморната маса от организма на човека и след това да го държим под контрол и то не с тежката химиотерапия, а имаме изключително нови лекарствени възможности. Това си е едно хронично заболяване – това е нашата цел".

"В града ние сме забързани заради ежедневието си и пропускаме времето да обърнем внимание на себе си. В по-малките градове, в селата от една страна, че няма толкова лесен достъп до специалисти, от друга страна е този първичен страх "Ами като отида и ми кажат, че ми има нещо", добави Марчела Колева в предаването "Преди всички".

По думите ѝ профилактичният преглед се прави именно за това - да си спокоен. "Не всяка болка, не всяка топка, която опипваме в тялото си, е рак", подчерта тя.

Колева напомни, че два пъти в годината всеки здравноосигурен има право на профилактични прегледи и изследвания. Според нея може би трябва да се глобява, когато те не се използват.

Лекарите в България по никакъв начин не отстъпват на тези в чужбина, категоричен бе онкологът. По думите ѝ възможностите за диагностика, лечение или лекарства е на нивото, което е в цяла Европа. На Балканите може би сме с най-широк достъп до съвременни нови лекарства за лечение на рак, отбеляза още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като всичко е отрова : храна,вода,лекарства, ваксини, въздух то край няма.
42
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На неразумния човек никой не може да му помогне, каквото и да правите. А лекарите и без това са пренатоварени с работа, не е необходимо да ги слушате. За разумните , само гените, профилактиката и грижата за здравето може да Ви даде дълъг и качествен живот.Не Ви помагат хората както на пример от партия Възраждане, които се ваксинират и Ви казват Вие да не се ваксинирате!
41
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-рано се откриват раковите заболявания. Каквото и да пишете, хората сега живеят много по-дълго в сравнение с преди. Това е благодарение само на медицината, фармацията , науката и по-добрите условия на живот в сравнение с преди 30-40 години. Само за този период , продължителноста на живот се е увеличила с 12-15 години. Тя се намали по време на КОВИД, защото много хора не вярваха че го има и защото много от тях не се ваксинираха. Науката и фактологията преди всичко.
40
6
 
7
 
! Отговори
До 32 преди 4 месеца
Дейвид Айк, Диляна Гайтанджиева, Цанов, Киро Брейка - корифеите на родния путинофил. Да, забравих и Алекс Джоунс. Дънинг-Крюгер в целия му блясък!
39
2
 
4
 
! Отговори
До Дейвид Айк преди 4 месеца
Батко ти Дейвид що пара направи от подобни шарани, хе-хе. Пазарна икономика, кво да правиш!
38
5
 
6
 
! Отговори
До 33 преди 4 месеца
Нека да позная: вярваш, че дядо ти путин те спасява от рептилите на Дейвид Айк, но въпреки това не желаеш да емигрираш за путинландия и да вземеш участие в свещената му война, а си стоиш в сатанинския ЕС, където те тровят по вода и въздух, нали? Изгледал две пропагандни клипчета в телеграм и вече го раздава просветител. Смешни сте! :)))
37
5
 
9
 
! Отговори
Дейвид Айк преди 4 месеца
Управляват ви ГУЩЕРИ от хилядолетия, целта им е много скоро да въведат базавия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода, да се храните с скакалци, и да не правите повече от 10 крачки на ден, защото чипа който ще ив бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ив изхвърлят от някоя скала, и всички ще гледат както е било в Рим.
36
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Храната вече е отрова. Няма нищо истинско.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пълно е с алергии, които не е ясно от какво са провокирани. Особено потърпевши са децата.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
10-15 години лидъли и били,51 000 продукта в хранителната индустрия с палмово масло,бабите ръсят с шепи глифозат,ариели и тежки химикали в бита,прекрасен чист въздух от коли каращи газ-спирачка и неизвестно каква вода по старите железни тръби на водопровода.
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 31. Смешен и жалък си. Чети бе момче, чети и се просвещавай. Ще си умреш неук.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 24. Ами поинтересувай се за репортажите на Диляна Гайтанджиева. Те са пълни с ФАКТИ. Ама ти нали се развиваш ... едностранно.
31
2
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 4 месеца
Достатъчно е. Само една не разбирам: това преди или след като си изпиеш лекарствата се случва?
30
1
 
10
 
! Отговори
Светлана преди 4 месеца
ходихме в турция, много прехвалена, в Истанбул ако знаете около 5 милиона човека в каква мизерия и коптори живеят, особено в Тарлбаши, мизерни сгради, мръсотия по улиците в тарлабаши, мирише на гадно из цял истанбул, даже в магазините за евтини стоки мирише на пластмаса, на овнешко. НЕ ЗНАМ КАКВО МИ ХВАЛЯТ ИСТАНБУЛ, КЪДЕ ЩЕ ГО СРАВНЯ С ЛОНДОН, МИЛАНО, ПАРИЖ, МЮНХЕН, СТОКХОЛМ И КОПЕНХАГЕН. ДАЖЕ ЕДН ГЪРЦИЯ Е 100 ПЪТИ ПО ПРЕГЛЕДНО И УХАЕ ДОБРЕ,ТУРЦИТЕ МАСОВО СА МИЗЕРНИЦИ, МИРИШАТ ИМ УСТИТЕ ОТ 100М
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 14. Сигурно си и ваксиниран.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Те" се крият когато пръскат и не се показват, а след като минат самолетите и се разсее и падне капковото пръскане "Те" излизат. "Те" са световните елити- богатите и властни хора, масони, рептили и тем подобни. Това достатъчно ли е като отговор.
27
6
 
4
 
! Отговори
Митрофанов преди 4 месеца
В Русия няма рак. Путин го е обявил за чуждестранен агент и го е забранил с указ.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до 2, пишеш глупости. Профилактичните по НЗОК са бутафория. Профилактичните по здравна застраховка са друга история. Оправи си дефинициите, че си смешен :)
25
3
 
7
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 месеца
Аз просто не ходя на доктор. Ракът се появява само в присъствието на доктор. Докато не посетите медицинско лице всичко е наред.
24
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ха ха ха, няма да кажеш, защото не знаеш. А това, че някой те пръска се случва само в главата ти. Това е причината поради която не казваш :) Наведена е твоята глава. Толкова ниско, че чак е завряна там къде слънце не огрява. Факти! Факти! Факти! Жалка картинка си. Нека позная: възраждане :)

Спонсорирани публикации