След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Ще бъде изложен за сбогуване в енорийската църква "Свети Августин"
22 май 2024 09:00, Петър Бойчев
308
След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник
Снимка Фейсбук

Ковчегът с тленните останки на цар Фердинанд поема към България късно в понеделник. Това съобщават от католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, в чиято крипта е положено тялото на монарха след смъртта му през 1948 г., непосредствено до саркофазите на майка му и баща му, пише Марица.

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото предсмъртното му желание е било да бъде погребан в България, управлявана от него в продължение на 31 години първо като княз, а след това като цар.

Владетелят, който е обвиняван за националните катастрофи след Междусъюзническата война и Първата световна война, живее в изгнание в Кобург почти 30 години след абдикацията си през 1918 г.

Връщането на тленните му останки в България става по волята на неговия внук Симеон Сакскобургготски. Ковчегът ще бъде положен за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец "Врана" в София, съобщиха по-рано от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

"В понеделник, 27 май 2024 година, от 17:00 часа ще бъдат изпратени останките на цар Фердинанд на обществена служба. На този ден ковчегът ще бъде в енорийската църква "Свети Августин" от 13:00 до 16:00 часа. Това дава възможност на всички, които желаят да го направят, да се сбогуват лично с починалия в мълчание", гласи съобщението от Кобург.

Новината за връщането на костите на Фердинанд предизвика брожение сред историци, политици и общественици.

Мнозина смятат, че това е неуместно заради противоречивата  репутация на монарха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
24
 
2
 
! Отговори
К у р з а УШЕФ Але преди 1 месец
Слава на цар Фердинанд!
80
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ловко ни вкарва във война която не можем да спечелим и след това кротко си отива с няколко тона злато и други ценности. До краят на животът си много обича България.И с право Коя друга държава ще обере и разсипе и местните в телешки възторг ще мучат за " царо колко е бил добър и хубаво е управлявал" Ама то след като се замисли човек след турският ятаган и атомна бомба да е паднала е щяло да им се струва добре.
79
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руските слуги и техните господари никога няма да му простят, че има смелостта да обяви България за независима свободна държава.
78
8
 
6
 
! Отговори
Пробитите БГ служби преди 1 месец
Слуги та мафията и Русия
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко или нищо. Тогава цялата династия е изповядвала това мото. Две балкански и две световни войни по-късно гледайки назад.
76
14
 
11
 
! Отговори
Заслуга преди 1 месец
Ловко е използвал международното положение, за да постигне обявяването на независимостта на България и от княжество сме станали царство, въпреки несъгласието на Русия и на още някои.
75
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 104 По линия на майка си е потомък на Цар Иван Асен Втори.
74
11
 
16
 
! Отговори
Антикомунистка София преди 1 месец
СССР БКП Тошо про с тия Овчар Вълко червения Небинар Гошо Тарабата партизанките и останалите Газдовски м1рши ДС и Сталин докараха България до Най Голямата Национална Катастрофа!!!
73
8
 
26
 
! Отговори
И преди 1 месец
С чии пари се извършва мероприятието? От изсечени рилски гори? От печалба в монте карло? От обществена поръчка? Или по европейски проект. Защото тия сел ски тарикати кобургите ни налазиха за да вземат, не да дават!
72
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
как се повтаря историята с катастрофите , фердинанд ни доведе 2 национални катастрофи , а внукът му Сименчо четвъртата национална катастрофа. От неговото управление започна Боко
71
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За завистливото, продажно и предателско българско племе----Вземай си мършaтa и си я слагай на дивана в хола в която и страна да преживяваш, щом това те влече, а не я натрапвай на българите.
70
10
 
5
 
! Отговори
M0NARCH преди 1 месец
Тя в момента България е монархия В което няма лошо лошото е че монархията в момента е маскирана като демократична република и е феодална собственост на чалгата ганYОвщината Цолшевишките милицюнери Мафията мутрите утайкаите на обществото и про с титутките на Русия !
69
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя няма нищо българско у него, те ни го пробутват за български цар. Типичен чужд агент, работещ за чужди интереси е бил.
68
2
 
14
 
! Отговори
неуместно преди 1 месец
шопенхауер е тези полски крале да са предизвиквали национални катастрофи като този. Още навремето са го натирили след Междусъузническата и Първата световна война и то в Царска България
67
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мястото на паметника на руските окупатори да го издигнат на пиедестал саркофага на Цар Фердинанд!. Да мъчи комунистите, така както те нас мъчеха 70години!
66
17
 
7
 
! Отговори
Шопенхауер преди 1 месец
За завистливото, продажно и предателско българско племе имам следния съвет: като свършите да плюете и храчите, съберете малко стотинки и отидете до замъка Вавел, Краков, Полша. Всички полски крале са положени там, а цяла Полша и Европа и отдава почит (срещу кинти, разбира се). Едва ли всички са били пример за подражание. Но разликата е там, че поляците изгониха комунизма, а ние още живеем с него...!
65
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Царство Чалгария на три Прасета! Боко Глигана, Пеевски прасуна и Шкембе войводата! Ваши Бостански Величества!
64
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
дееб.....къде е тази църква да ходиме да викаме позор
63
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ББ се отблагодарява, от Сименчо му почна възхода от охранител до премиер. И царят и ББ трябва да бъдат лишени от българско гражданство , а на този кокалите да стоят извън България
62
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Симеочо да си го вземе в Испания.