Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър, 82% не са били на опера или балет

72% от българите не са посетили библиотека през 2023 г.
232
Културна нация: 62% не са били нито веднъж на театър, 82% не са били на опера или балет
Снимка: БГНЕС

Повече от 60% от българските граждани не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност през 2023 г. Това обяви пред БНР Диана Андреева, директор на Обсерваторията по икономика на културата. Това е една от организациите, които стоят зад индекса "Достъп до култура за 2023 г.", който ще бъде представен днес.

"За втора поредна година бихме искали да акцентираме върху това, че при увеличаващите се публични финанси в държавния бюджет, всичко, което се създава в рамките на културните дейности, цялостната културна политика трябва да се връща обратно към българските граждани. Резултатите са очаквани. Те повтарят миналогодишните, в които можем да кажем обобщени данни – повече от 60% от българските граждани не участват и не са участвали нито веднъж в нито една културна дейност", посочи тя.

По думите ѝ това означава, че има наличие на липсващи политики и инструментариум. Когато се приема държавният бюджет, водещо за народните представители и изпълнителната власт в лицето на Министерството на културата следва да бъде българската Конституция, а там има един член, който беше изменен и културата и образованието бяха издигнати като общонационални ценности, отбеляза Андреева в интервю за предаването "Преди всички". Тя напомни и друг текст от Основния закон, който казва, че всеки български гражданин има правото да се ползва от културните ценности и дейности. Това очевидно не се случва, категорична бе Диана Андреева.

Като позитив в обобщените данни тя посочи, че за част от културните дейности, каквото е киното, има спад на неучастието с около 6% на годишна база. По думите ѝ това е най-високият процент от всички културни дейности на участие и активизиране на българските граждани.

За дълбоко субсидираните дейности с публични финанси, като театър, класическа музика, опера, балет – между 60 и 80% е неучастието на българските граждани, за киното е около 55%.

Като причина за неучастие българите посочват високите цени, липсата на достъп в населените места и липсата на свободно време, което се явява най-увеличаващият се проблем, изтъкна още Андреева:

"Българските пенсионери остават отвъд културните дейности. /…/ Има цели области без наличие на част от културните дейности или на всички в най-малките населени места".

Тя е категорична, че публичните финанси в държавата не са достатъчни за културните дейности.

Според Янина Танева от Фабрика за идеи малко от читалищата в страната успяват да се адаптират бързо и адекватно към новите нужди:

"Културата има сила и акупунктурна точка, в която могат, пресичайки се много от съвременните проблеми – социална изолация, психично здраве, културата е една публична инвестиция, която може да развърже страшно много възли на съвсем други полета".

Работим с изключително интересни артисти и общности, които са много щастливи от тази среща между поколения, между града и селото, между култури, защото направо са си различни култури, коментира още Танева. По думите ѝ обаче без национална политика, 1-2 или 3 организации много трудно може да променят сериозните тенденции, като например: "72% не са посетили библиотека. 62% не са били нито веднъж на театър. 82% не са били на концерт на класическа музика, опера или балет".

За да се промени това, трябва да имаме различен подход към инвестициите в култура, категорична бе Янина Танева и добави:

"Мечтая си политиките да бъдат правени така – когато за истинските проблеми на хората бъдат търсени истински решения".

"Има общонационални приоритети и те не могат да бъдат подчинени на политическо дребнотемие, на честа смяна на политическа власт или на партийни игри. Това са политики, които касаят българските граждани и са свързани с поставянето на социокултурните дейности – образование, здравеопазване и култура, като абсолютен приоритет, а те не са в момента. Те претендират, че са, но има много работа, която следва да се свърши", обобщи в заключение Диана Андреева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


232
Още по темата: театъркултура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз никога не съм ходил на опера или балет, посещавал съм предимно театрални постановки просто защото операта и балета не ме привличат. От статията оставам с впечатлениято, че нямам право на лично предпочитание какви събития да посещавам и явно трябва да чувствам някакъв вид срам.
196
2
 
11
 
! Отговори
Юнак Балкански преди 3 месеца
Постоянно ходя на кино, театър, концерти, чета книги,но си ги купувам а не ги взимам от библиотека. Обичам балет, но не се докопвам до билети. Колкото до опера и чалга, не мога да ги понасям. Мюзикълът и оперетата са по-предпочитани.Съвременните хора гледат телевизия и използват онлайн филмови платформи, които са лесно достъпни.В крайна сметка всичко зависи от културата на човека и финансите му. Не можеш да очакваш от нация, която слуша чалга и играе гюбек, да оцени класическа музика и балет.
195
0
 
7
 
! Отговори
Тодор преди 3 месеца
Всеки сам избира къде да застане !
194
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заприличваме на нашите американски господари. Още малко евроатлантизъм и ще ги стигнем.
193
7
 
9
 
! Отговори
никъде не съм ходи преди 3 месеца
на балета само се въртат с едни бели полички и ходят на пръсти - страх ме е да ги гледам - да не се счупят. на Операта само виият вместо да пеят. театъра голяма скука - не е като киното и екшъните.
192
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Гадост. Чалга държава.
191
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Балетът е започнал като обикновена проституция - девойките крепостнички са се чекнели на специални ревюта, да покажат гъвкавост и да ги хареса местният феодал за наложници, за да не блъскат цял ден на тръстиката. Става въпрос за Италия - наследник на най-добрите традиции на Рим в оргиите и разврата. Естествено, руснаците са харесали най-много това и са го развили у тях си. Реално си е една палячовщина, а танцьорките оригинално са били възприемани като едни гастролиращи простит7тки.
190
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Иване, това, което разказваш е много тъжно. Че и организаторите в русенската опера, малко не са си внимавали в таргета - не са, но не и винаги може да се направи нещо и понякога и без да очакваш кой знае какво стреляш напосоки. Лошо е, че настройката е такава, че се смята за загуба на време. А как обикновено се прекарва вечерта? Кръчма. Свръхтъпа телевизия. Някой изтеглен филм. Съпруга. Любовница. Или като нас - пишем. И какво? Умора, това е. За това бягаме от по-стойностното. Обичам театъра.
189
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зависи за къде става дума. Ако броим скелетите останали от Бай Тошово време, то в тия населени места няма дори хора, пък ква ти култура. Нема и пари. Иначе в големите градове пък не можеш да си намериш билети за опера с месеци напред.
188
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Работих като охрана /пазач/ в изчислителния център в Русе. Имаше някакво радио по етажите, което раздаваше награди - безплатни покани за опера в Русе. Е, не смогвах да изнеса кошчетата. Не става дума за пари, а просто хората не искат да си губят времето.
187
1
 
1
 
! Отговори
тийн драма преди 3 месеца
ходим и по яко зарибени рап и техно и метъл концерти, колкото повече дисонанс толкоз по добре. и риалити звезди искаме да ставаме и инфлуенцъри.
186
0
 
5
 
! Отговори
тийн драма преди 3 месеца
важно е че по цял ден сме у тик ток и правим челинджи и яко пред телевизора гледаме богатите чичковци мутряги колко са яки илелките у юрдека как разказват за любовните си истории с чичаците и искаме и ние като тях.
185
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какво се играе в Балшой театър, жълтопаважник! Сигурно и опера, и балет не се играе, а само футбол.
184
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 184. Ти май си доста симпъл. Тук не иде реч за "чужда емоция", а за чиста обмяна на професионални впечатления. Казах, че са ми колеги, изпратил съм ги. Интересували са ме конкретни въпроси, получил съм конкретни отговори. Това, че не съм пътувал с тях, съвсем не означава, че не съм участвал в екипа на "Вишнева градина" и не знам очакванията.
183
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен182 С пропаганда сте за никъде. Ти дори не знаеш какво търсиш. Например, Балшой театър въобще не е театър. Множество места се НАРИЧАТ така, без изобщо тама да има театър или да се играе такъв!
182
3
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 3 месеца
А тези, които ходят на театър? Зяпат си по телефоните и шушнат непрекъснато, но после се бият в гърдите, че били на еди коя си пиеса...
181
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДИРЕКТОРА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР НЕ ХОДИ НА ТЕАТЪР, ТОЙ Е ДИРЕКТОР. ЧУКЧА ПИСАТЕЛ, НЕ ЧИТАТЕЛ.
180
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 183 Как може да те "мотивира" ЧУЖДОТО впечатление без да имаш собствена база за сравнение? Това е все едно някой да яде пържола, да ми разказва колко е добра и аз след това да хваля навсякъде месото за тая пържола, нищо, че не съм я опитвал! И пак повтарям, ТОЧНО пък една конкретна :))
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Мотивацията", че мои колеги са били там. Били са с "Вишнева градина" по Чехов, поставена от руския режисьор Василий Сенин, но в български театър - Плевенския. Връщали са се пълни с впечатления. Самият лично не съм присъствал, но знам, знам много добре за какво иде реч. Това е мотивацията ми.
178
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 86 Kраварю. 2-секунден сърч в трипадвайзър показва най-предпочитаните от туристите 274 (двеста седемдесет и четири) московски театри. И това са само най-посещаваните! Аребегай!