Захарова: Упровляващите в България се опитват да преформатират Деня на победата в Ден на Европа

Бягат от задълженията за опазване на културни обекти
16 май 2024 20:37, Стела Стоянова
168
Захарова: Упровляващите в България се опитват да преформатират Деня на победата в Ден на Европа
Снимка БГНЕС, архив

Управляващият режим в България се опитва да преформатира Деня на победата в „Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това се посочва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова във връзка със събитията в България по повод 79-ата годишнина от Победата над фашизма.

„Управляващият режим се опитва по всички възможни начини да "преформатира" Деня на победата в "Ден на Европа", като напълно игнорира международните си задължения за опазване на културните и мемориалните обекти“, заяви дипломатът, цитиран от ТАСС.

Според Захарова подобна линия на българските власти не намира подкрепа сред съзнателната част от обществото. „Убедени сме, че гласът на здравия разум в крайна сметка ще надделее над невежеството на войнстващите русофоби и техните покровители“, добави руският дипломат.

Захарова подчерта, че въпреки политиката на българските власти за пренаписване на историята, страната е запазила силни антифашистки традиции. „Това бе потвърдено от мащабните чествания по случай 79-ата годишнина от Победата, организирани от посолството на Русия в София съвместно с асоциации на руски сънародници и приятелски неправителствени организации. Централните събития под формата на митинги, които събраха стотици загрижени граждани, се проведоха на масовия гроб на съветските войници в столичния квартал "Лозенец" и на паметника на съветския освободител "Альоша" в Пловдив“, се казва в коментара.

„С традиционен размах българите взеха участие в многобройни възпоменателни акции, обхващащи общо около 50 града - "Георгиевска лента", "Градина на паметта" (в рамките на която бяха засадени 70 дръвчета), "Диктовка на победата", концерт "Песни на победата", кинопремиери на руските филми за войната "Праведник" и "Въздух", шествия на "Безсмъртния полк" в градовете Бургас, Варна и Русе“, добави дипломатът.

Освен това Захарова съобщи, че не са пропуснати и поредните подли актове на вандализъм срещу паметниците на героите от Втората световна война. „В навечерието на празника нарушители счупиха плочата с надпис "Вечна памет" на мемориала на съветските и българските подводничари в с. Камчия, Варненска област, заляха с боя списъка с имената на загиналите. През нощта на 12 май беше осквернен паметникът на съветски войник на братската могила в парка в Стара Загора“, каза тя. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
9
 
3
 
! Отговори
начи то си е верно преди 3 месеца
който руши паметници гозпод ше го накаже и него и семейството му тва се едно като не харесваш некой да отидеш да му маскариш гроба ,голям грях си сложиха наще атлантически пи,дали ама бог не забравя,от мен помнете
87
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако Хитлер не беше победен никога нямаше да има демокрация.Имали са и идея за чиста раса.Всички,коото не са имало руса коса и сини очи са щели да изгорят в газовите камери.Почнали са с евреите като са имали цял списък с народи.Българите са били в този списък,защото се водят смесени още от времето на хан Аспарух.Какво ви пречи да празнувате хем победата на нацизма,хем над комунизма?Все са си били пребоядисани фашисти.
86
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И кога в историята си дивата азиатска Русия е била освободител. Кога и къде...
85
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Русия се превърна от освободител в агресор.
84
4
 
9
 
! Отговори
Кака Мара преди 3 месеца
Архивите ви не можем да върнем,щото с тях шантажират целия ви политически елит от 1944г. насам.А и много нелицеприятни факти има за Рассия,така че надайте са...
83
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
до 79:...-Абешматарок,написах,чеимам впечатления занещата ОТ ПЪРВА РЪКА,бе извеян !!!!...Не са ми нужни "професори" като теб да ми "отворат очите засъбитията" !!..Какво си?..-пубер?..Друсаняк?..Бокова МАЖОРЕТКА ?
82
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
77 лъжеш, имаше и други гости, ти си видял само черния защото си личеше повече. Президента на Киргизстан беше там, Лукашенко и други. Путин говори прав и стоя прав за минутата мълчание и после по традициия закара всички до вечния огън и салютите. Прехвърча даже и малко сняг сякаш.
81
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мароооооооооо , върнете ни архивите !!
80
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Маша пак се и наквасила и бръщолеви глупости.Руският терористичен, фашистки режим да ни обвинява нас,най-толерантния народ в света,да ни нарича Управляващия режим.Тия руснаци съвсем изкукуригаха,вярвайте ми.По шашав народ нема на земята.Едно малоумно джудже води тоя народ на заколение.А пияната Захарова,руска ***, се вживява в .ролята на Гьобелс...
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ПроСоТо "НИЩО НЕ празнувам,приятел !!!" А защо тогава се опитваш да пускаш партенки тук, като говориш обратното на истината. Истината е, че руснаците масивно са фалшифицирали историята включително въпроса е "победата" и при какви обстоятелства и срещу кого е постигната и от кого.
78
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
до "любопитен" :..-НИЩО НЕ празнувам,приятел !!!!..А би трябвало,защото имам в родът си царски офицер,загинал в боевете в Унгария и друг пряк роднина,който е успял да преживее касапницата на ВСВ,за което беше награден с медали...Просто споменаването на въпросната КАСАПНИЦА ПО КАКЪВТО И ДА Е ПОВОД,само трябва да ни замисли...Миналото си е минало,то не може дасе промени..
77
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Деня на Победата на Червения площад единствен чужд гост беше президента на Лаос! А бяха времена,когато не достигаше място за чуждите делегации.Путин е първия руски ръководител,който приема Парада седнал!? Дори полуживите Брежнев и Черненко стояха прави,макар и подкрепяни! Може би,ако седеше на з*дника си и през тези 2-3 години, всичко щеше да е както Ванга му предричаше !
76
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 72 "Кръвта на 27 милиона загинали руснаци във втората световна война в борба с Хитлер" 20 от тези 27 милиона руснаци ги е избил Сталин, нямт нищо общо с "Втората световна война".
75
3
 
12
 
! Отговори
Радослав преди 3 месеца
До 72: никой не е виновен на мордорците, че командването им е било от мозъчни донори, а вожда им кръволок! 90% от жертвите на мордорците са заради тях самите. Да си бяха обесили Сталин и Жуков и можеше и да нямат толкова жертви.
74
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Реалист Изброй имената на видни банкери, индустриалци, военни и т.н. от този период преди влизанеот на СССР в Българи.
73
9
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Избройте ми поне 100 имена на хора, от тая прословута интелегинция, дето е избита 44-та у нас!
72
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Кръвта на 27 милиона загинали руснаци във втората световна война в борба с Хитлер ме бива да се потулва в историята . Както и сриването на София , Враца и други градове и жертвите от бомбардировките на американската и английската авиация във втората световна война .Не бива да се забравя и баташкото клане , изклания Тетевен 1801 г . В петвековното османско "присъствие " България е пропуснала барока , ренесанса .... Може би щяхме да пропуснем и друго ...
71
0
 
5
 
! Отговори
Любопитен преди 3 месеца
До ПроСоТо Ти какво празнуваш на 9 май?
70
6
 
19
 
! Отговори
Демократ преди 3 месеца
Никакъв ден на победата не е 9 май, а денят, който ни донесе най-мракобесния режим в историята на човечеството - комунизЪма.
69
3
 
13
 
! Отговори
Дякона преди 3 месеца
Ако не бяха "ингилизите" и "пиндосите" сега рушляка щеше да бъде процъфтяваща Източна германска колония!