Захарова: Упровляващите в България се опитват да преформатират Деня на победата в Ден на Европа

Бягат от задълженията за опазване на културни обекти
16 май 2024 20:37, Стела Стоянова
168
Захарова: Упровляващите в България се опитват да преформатират Деня на победата в Ден на Европа
Снимка БГНЕС, архив

Управляващият режим в България се опитва да преформатира Деня на победата в „Ден на Европа“ и пренебрегва задълженията за опазване на културните и мемориалните обекти. Това се посочва в коментар на официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова във връзка със събитията в България по повод 79-ата годишнина от Победата над фашизма.

„Управляващият режим се опитва по всички възможни начини да "преформатира" Деня на победата в "Ден на Европа", като напълно игнорира международните си задължения за опазване на културните и мемориалните обекти“, заяви дипломатът, цитиран от ТАСС.

Според Захарова подобна линия на българските власти не намира подкрепа сред съзнателната част от обществото. „Убедени сме, че гласът на здравия разум в крайна сметка ще надделее над невежеството на войнстващите русофоби и техните покровители“, добави руският дипломат.

Захарова подчерта, че въпреки политиката на българските власти за пренаписване на историята, страната е запазила силни антифашистки традиции. „Това бе потвърдено от мащабните чествания по случай 79-ата годишнина от Победата, организирани от посолството на Русия в София съвместно с асоциации на руски сънародници и приятелски неправителствени организации. Централните събития под формата на митинги, които събраха стотици загрижени граждани, се проведоха на масовия гроб на съветските войници в столичния квартал "Лозенец" и на паметника на съветския освободител "Альоша" в Пловдив“, се казва в коментара.

„С традиционен размах българите взеха участие в многобройни възпоменателни акции, обхващащи общо около 50 града - "Георгиевска лента", "Градина на паметта" (в рамките на която бяха засадени 70 дръвчета), "Диктовка на победата", концерт "Песни на победата", кинопремиери на руските филми за войната "Праведник" и "Въздух", шествия на "Безсмъртния полк" в градовете Бургас, Варна и Русе“, добави дипломатът.

Освен това Захарова съобщи, че не са пропуснати и поредните подли актове на вандализъм срещу паметниците на героите от Втората световна война. „В навечерието на празника нарушители счупиха плочата с надпис "Вечна памет" на мемориала на съветските и българските подводничари в с. Камчия, Варненска област, заляха с боя списъка с имената на загиналите. През нощта на 12 май беше осквернен паметникът на съветски войник на братската могила в парка в Стара Загора“, каза тя. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еми ние сме българи, не сме сибирняци, не знам какво искаш Захарова :)))
107
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както ти казах никакви сравнения и приравнявсния няма да ти помогнат. Не случайно се казва Ден на победата. Комунизмът побеждава и това дори и в америка го знаят. Комунизмът съществува и е човешки. Фашизмът се опитват да го подкарат само наемни терористи.Какъвто си ти.
106
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Захарава първо да се погледне как изглежда, после да ни дава акъл, но така са рашките и копейките :)))
105
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И кога в България е имало фашизъм, че не разбрах опорката ти. Когато са взривили църквата Света Неделя ли.
104
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хайде сега включвай на бонго бонго и почвай с глупостите. Времети ти изтича и не е "ваше"
103
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 103: Между фашизъм и комунизъм нема разлика. Само единия е с кафяв цвят, а другия с червен, но са продукт на един и същ производител.
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Напротив. Всичко много точно съм ти обяснил. Да няма после "нямаше кой да ни каже"
101
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 102: Пий си хапчетата. Сам се наклепа, даже мирише.
100
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
101 а съм от тия дето ще избиват фашисти. Никакви опирки оправдания и сраднения и приравнявания няма да ти помогнат Напълно си си го заслужил. Никакъв цвят не си. И моето мнение е никакво Белене този път. За такива азовски джихадистки нпо гейташки фашизирани луков марш поръчкови терористи никаква пощада. До 9то коляно. Всичките ще изчезнете, този път завинаги.
99
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Фашизиран шизофренник, всяка вечер едни и същи опорки, кога ще те приберат в институция че да ти обяснят че комунизма е икономическа теория и маркс и енгелс се изучават в университетите. Кога фашизиран нпо гейтакк и кресльо ще престане нарочно да "бърка" всичко с комунизъм? Кога нпо наркоман ще осъзнае нпо то му е опг а не комунизъм. Навсякъде по света се знае че организираната престъпност е в парите. Комунизмът се бори срещу едрият капитал.
98
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 98. А ти от кои си. От последователите на неграмотния комунистически министър на войната Трайчо Костов подарил западна тракия на Гърция и изгонил българите от там само с дрехите на гърба им, обръснал си мустака, че сбъркал пред удивените руски генерали. Само за месец след 09.09.1944г. в София са избити 20000 души. Ти от кои си.
97
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това, че руските евреи почти разрушиха Русия и избиха аристокрацията с тази измислена дума комунизъм не ни задължава да боготворим тази тяхна грешка. Русия бавно се връща към правилния път на развитие.
96
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
96 а ти кой си "култур трегере", да решаваш кое какво е? Има хора с роднини които са дали живота си, ти не си от тях. Ти си от другите от фашизираните наркоманчета. Имале клубове на ветераните в цялата страна. Но времето минава хората си отидоха и сега ги отричаш.
95
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
93 нищо подобно. Годините минават Г7 изгуби роля има Г20. Русия е там. Светът е там. Пакс американа отдавна свърши, агонията на нпо соростаците по света се вижда. Дори Божидар Димитров преживе го каза че всички страни в един момент ще гонят соросташките наркомани и кресльовци. Вижда се най ясно там където сам и сърбали попарата в Грузия(Наакашвили), в Унгария (университета на Сорос) че и у нас.
94
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички паметници на съветската армия и българо-съветската дружба трябва да се премахнат или преобразят ако са грандомански. Това са просто едни маркировки на територия. Паметниците от 1878/79 си стоят и почитат. Не смесвайте магаре с кон.
93
2
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 3 месеца
Ами фактите са че един от 2та нацисти сключили пакт през август 39та за нападение и подялба на Полша и Европа продължава да третира завоеванията си като своя собственост. Но понеже с помощта на САЩ е от страната на победителите си мисли, че и сега е така. Но не е!
92
1
 
9
 
! Отговори
43657 преди 3 месеца
Първо, празнуваме това което искаме, и второ, България във, втората св. война е била съюзник на Германия не на Русия и трето ако са ни освободили от фашизма защо ни водят победени а, не победите ли?
91
5
 
13
 
! Отговори
До 91 преди 3 месеца
Това е заслуга на Путин. Ще минат години, след като той изчезне, за да се възстанови уважението и обичта към руснаците и Русия.
90
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма такова нещо "ден на европа". Тия политически измишльотини са като евровизията. Ден на щастливата кокошка, часът на земята Грета мрета, гасете ламбите да почистим софия за един ден и алабала. Има Ден на победата и тя е и за България. Реално България участва във втората световна на страната на Червената армия след преврата и по-късно по настояване на Сталин в Париж е призната за съвоюваща страна и това ни спасява от разпарчетосване и унищожение каквито запада има още от ньойските договори
89
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да не си днес руснак по света.Чуят ли, че си руснак и те гонят като империалист по цялото земно кълбо.Хвърлат си саполете по них...