Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов с критика към инициативата
13 май 2024 10:53, Петър Бойчев
317
Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България
Снимка Фейсбук

Новината, че до месец тленните останки на цар Фердинанд I се връщат в България отново разбуни историци и общественици. Те ще бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на двореца "Врана" в София, съобщиха от фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

В момента тялото на бившия български монарх е положено в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където той умира през 1948 г.  Развоят на събитията около една от най-спорните фигури в родната история предизвика противоречиви коментари. Своето мнение изказа във Фейсбук бившият кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Славчо Атанасов.

„Аз съм един кърпач. Баща ми продъни чувала и аз сега, с иглата, трябва да го съшивам.“ Това са думи на българския цар Борис Трети по адрес на наследството, което получава от баща си Фердинанд. И тази сурова оценка е изключително вярна.

Благодарение на Фердинанд, България достига до две национални катастрофи. Понася тежки териториални загуби и остава да граничи сама със себе си. Близо 200 000 души са убити, а над 600 000 осакатени, заради военните авантюри, в които този цар въвлича страната ни.

Българите трябва да изплащат милиарди репарации, а абдикиралият Фердинанд се оттегля с два вагона от националното ни богатство към немското си имение в Кобург.

Още по темата
След него, новият цар, собственият му син Борис, така и не го допуска да стъпи отново на българска земя, въпреки многократните молби. Защото ясно съзнава „заслугите“ на баща си, станал причина за разорението на българските земи, унищожил съдбите на стотици хиляди, превърнал още толкова в несретни бежанци и бутнал държавата към най-тежката й криза в новата ни история.

А тя свидетелства: целият Генерален щаб на българската армия, начело с генералите Фичев и Савов, изрично предупреждават и настояват пред Фердинанд да не влизаме във война, която не можем да спечелим.

Но на 16 юни 1913 година самоувереният и надменен монарх взима идиотското решение да въвлече страната в катастрофа, като разпалва Междусъюзническата война.

Генералите му обяснавят, че всичките ни съседи ще се обърнат срещу нас, така и става. България търпи първата си национална катастрофа и от победител в Балканската война срещу Турция, благодарение на Фердинанд, се превръща в аутсайдера на Балканите.

Същото прави и по-късно, когато пренебрегва съветите на политици и военни да пази неутралитет и България воюва срещу целия свят в Първата световна война и записва Втората си национална катастрофа.

Фердинанд няма място в България. Неговите останки тук ще поругаят костите на стотиците хиляди загинали заради глупостта и арогантността му като владетел. Съгласен съм, за мъртвите или хубаво, или нищо. Но това не се отнася за управниците. За тях се произнася историята. А тя отдавна е сложила клеймото си върху тази историческа личност.

И направо не ми го побира умът, каква наглост е нужна, за да могат от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна" да заявяват, че с връщането на останките тук, ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ. По-абсурдно нещо скоро не съм чувал.

Това деяние е антибългарско и то накърнява паметта на всички, дали живота си за защита на Отечеството. Няма българско семейство, в което да няма жертва, заради неадекватните решения на Фердинанд. В името на историческата справедливост, нека прахът му си почива в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където е сега. Пък който има желание да се поклони, самолетният билет до там е по джоба на всеки.

И ако наистина за България е важно да върне в лоното си цар, то това безапелационно е великият ни държавник Цар Самуил, който води епична 40-годишна битка с най-голямата средновековна империя за оцеляването на държавата ни.

И точно неговите останки не заслужават подземието на Солунския исторически музей, където се намират в момента. Крайно време е костите му да намерят покой у дома - баща му, комит Никола е управител на Средец, Софийска област и той е роден там. За този величав наш владетел обаче, няма създадени комитети. И държавата ни не прави нищо, за да реши този исторически проблем с Гърция. Защото това е и държавнически проблем.

Каквото е и връщането на Фердинанд. Историята е дала ясна оценка за този човек. Но българската държава в момента оглушително мълчи. И съм сигурен, че след месец, когато останките на Кобурга пристигнат в двореца „Врана“, повечето политически първенци ще се наредят на опашка, за да сгънат гръбнак пред тях.

А древните римляни отново ще се окажат прави: „Тежка е царската корона и не всяка глава може да я носи“. В случая по-важна е главата, която отново е на път да произведе тежка политическа глупост, която дълго и тъжно ще отеква в българската история", пише във фейсбук Славчо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
6
 
! Отговори
Българино преди 4 месеца
Кво ти доказвам бре----Не народ,а ***------.Един по умен човек от теб го е казал.
48
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Замесен е в мъеченията на капитан Петко войвода от Станболов и Турчев.
47
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Бай Дрън "Отлично знам какво е подписано на 3 март." Какво? Едно лъжливо без всякаква правна валидност обещание, ето "какво е подписано".
46
0
 
0
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 месеца
До Ха-ха-ха Става въпрос за комунистите.
45
18
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Това дефакто е националния ни идеал, а не кланяне на руския цар! ------////------- Трети март е русофилски празник. Областите, които са включени в Санстефанска България, винаги са били спорни и населението там е било смесено.
44
4
 
2
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 4 месеца
задунайски татарстан, е много интересно място. дават трибуна на един от филибейските земелелци-русофили, които навремето изгониха батенберг, да се изказва по въпросите на националните катастрофи, които чисто случайно са се случили, винаги когато са били на власт. щото ако фердинанд се върне у дома, може резко половин задунайская да решат че са монархисти и да обърнат режима.
43
7
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 месеца
Не, че ми пука, дали ще ги докарат, но *** газ пи.каят! Взривиха гроба на Цар Борис III, е и костица не остана от него, но времената са други и този няма да могат да го взривят!
42
1
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Отлично знам какво е подписано на 3 март. Нещо много натисна Русия украйна и винактивираха по двама трима наведнъж вече. Преди се задоволяваха един да пише по 3 поста, а понякога и по 6.
41
10
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
До 26 ти "ко нямаше 3 март 1878 год. Немаше има освобождение и царство България...." Я докажи каква е връзката, да видим, как е "нямало" да има.
40
2
 
17
 
! Отговори
Какъв преди 4 месеца
български цар може да е бил това пиянде, и без какпка българска кръв? Синът му да, но тоя даже и мъртъв няма място тук!
39
7
 
4
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
До Бай Дрън Сан Стефанския мирен договор няма никаква правна стойност. Това е все едно една римлянка на Женския пазар да ти "обещае". че ще ти "върне" лично на теб Витоша и ти да празуваш това "обещание".
38
3
 
15
 
! Отговори
26 ти преди 4 месеца
Ако нямаше 3 март 1878 гд. Немаше има освобождение и царство България....Е,вмест това щеше празнуваш кочбайрям но пък кво.Гледам е заложено в чалгакултурата на царственият българин.Те затва има една приказка-Който не помни исгорията си,е длъжен да я повтори.Ей такива рабити.
37
3
 
19
 
! Отговори
До Българин преди 4 месеца
А да се продадеш на САЩ не е ли пак национално предателство?
36
6
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Бай Дрън я обратно на училище да видиш кво е подписано на трети март. давам ти жокер, не е берлинския договор. сигурно боли да си абен на брус, кеворкяне
35
16
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Фердинанд не е управлявал еднолично, освен това България не е загубила територии, а само е спечелила. Териториите, които *** обявяват за "загубени" никога не са били български. Междусъюзническата война е загубена заради включването на Румъния, изпълняваща руска поръчка.
34
1
 
13
 
! Отговори
бай Бай преди 4 месеца
да де, ама тоа нали не е българин...Я да си почива тама, където е!! Тва не ни требе тук! Ама, ха! А най-добре за тоа биха се изказали земеделците и свързаните с тях организации. Съвсем скоро.
33
3
 
2
 
! Отговори
Слафчу Мекерету преди 4 месеца
Слафчу Мекерето, дету пристаната на ГЕРБ в Пловдив и който цитираше римски поговорки, а се води "български патриот" от МВРО (ВМРО, което много точно нарекохме МВР-О;))) ) То, хубаво да цитираш римски поговорки *** Слафчу, но е добре да ги изпълниш и на дело! Иначе си *** "патриотар на маса", а такива *** в България, много! Чрез страданието към звездите;))) Слафчууу... от теб звезда нема да стане, а само пръдня! Селска пръдня в градската канализация на Филибелаттъ!
32
0
 
1
 
! Отговори
Кеворк Пешпиян преди 4 месеца
До IQ 3.14 чисто случайно бота тръкна кayНь. ти да видиш
31
2
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
26, а някой да ти пречи да празнуваш 22 септември? Как ще има 22 септември, ако няма 3 март? И 3 март е празник не защото някой се кланя на Русия, а защото според тоя договор, България е в възможните си граници според населението, живещо на тия територии. Това дефакто е националния ни идеал, а не кланяне на руския цар!
30
13
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
България има дълга история да дава приют на национални предатели. Само погледнете руските наколенки в България, до един работещи срещу родината си. Фердинанд ще си е точно на място според тази траддиция.

Спонсорирани публикации