Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България

Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов с критика към инициативата
13 май 2024 10:53, Петър Бойчев
317
Скандалът се разгаря: Костите на Фердинанд нямат място в България
Снимка Фейсбук

Новината, че до месец тленните останки на цар Фердинанд I се връщат в България отново разбуни историци и общественици. Те ще бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на двореца "Врана" в София, съобщиха от фонд "Цар Борис и Царица Йоанна".

В момента тялото на бившия български монарх е положено в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където той умира през 1948 г.  Развоят на събитията около една от най-спорните фигури в родната история предизвика противоречиви коментари. Своето мнение изказа във Фейсбук бившият кмет на Пловдив и настоящ общински съветник Славчо Атанасов.

„Аз съм един кърпач. Баща ми продъни чувала и аз сега, с иглата, трябва да го съшивам.“ Това са думи на българския цар Борис Трети по адрес на наследството, което получава от баща си Фердинанд. И тази сурова оценка е изключително вярна.

Благодарение на Фердинанд, България достига до две национални катастрофи. Понася тежки териториални загуби и остава да граничи сама със себе си. Близо 200 000 души са убити, а над 600 000 осакатени, заради военните авантюри, в които този цар въвлича страната ни.

Българите трябва да изплащат милиарди репарации, а абдикиралият Фердинанд се оттегля с два вагона от националното ни богатство към немското си имение в Кобург.

Още по темата
След него, новият цар, собственият му син Борис, така и не го допуска да стъпи отново на българска земя, въпреки многократните молби. Защото ясно съзнава „заслугите“ на баща си, станал причина за разорението на българските земи, унищожил съдбите на стотици хиляди, превърнал още толкова в несретни бежанци и бутнал държавата към най-тежката й криза в новата ни история.

А тя свидетелства: целият Генерален щаб на българската армия, начело с генералите Фичев и Савов, изрично предупреждават и настояват пред Фердинанд да не влизаме във война, която не можем да спечелим.

Но на 16 юни 1913 година самоувереният и надменен монарх взима идиотското решение да въвлече страната в катастрофа, като разпалва Междусъюзническата война.

Генералите му обяснавят, че всичките ни съседи ще се обърнат срещу нас, така и става. България търпи първата си национална катастрофа и от победител в Балканската война срещу Турция, благодарение на Фердинанд, се превръща в аутсайдера на Балканите.

Същото прави и по-късно, когато пренебрегва съветите на политици и военни да пази неутралитет и България воюва срещу целия свят в Първата световна война и записва Втората си национална катастрофа.

Фердинанд няма място в България. Неговите останки тук ще поругаят костите на стотиците хиляди загинали заради глупостта и арогантността му като владетел. Съгласен съм, за мъртвите или хубаво, или нищо. Но това не се отнася за управниците. За тях се произнася историята. А тя отдавна е сложила клеймото си върху тази историческа личност.

И направо не ми го побира умът, каква наглост е нужна, за да могат от Фонд "Цар Борис и Царица Йоанна" да заявяват, че с връщането на останките тук, ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ. По-абсурдно нещо скоро не съм чувал.

Това деяние е антибългарско и то накърнява паметта на всички, дали живота си за защита на Отечеството. Няма българско семейство, в което да няма жертва, заради неадекватните решения на Фердинанд. В името на историческата справедливост, нека прахът му си почива в криптата на католическата църква "Св. Августин" в германския град Кобург, където е сега. Пък който има желание да се поклони, самолетният билет до там е по джоба на всеки.

И ако наистина за България е важно да върне в лоното си цар, то това безапелационно е великият ни държавник Цар Самуил, който води епична 40-годишна битка с най-голямата средновековна империя за оцеляването на държавата ни.

И точно неговите останки не заслужават подземието на Солунския исторически музей, където се намират в момента. Крайно време е костите му да намерят покой у дома - баща му, комит Никола е управител на Средец, Софийска област и той е роден там. За този величав наш владетел обаче, няма създадени комитети. И държавата ни не прави нищо, за да реши този исторически проблем с Гърция. Защото това е и държавнически проблем.

Каквото е и връщането на Фердинанд. Историята е дала ясна оценка за този човек. Но българската държава в момента оглушително мълчи. И съм сигурен, че след месец, когато останките на Кобурга пристигнат в двореца „Врана“, повечето политически първенци ще се наредят на опашка, за да сгънат гръбнак пред тях.

А древните римляни отново ще се окажат прави: „Тежка е царската корона и не всяка глава може да я носи“. В случая по-важна е главата, която отново е на път да произведе тежка политическа глупост, която дълго и тъжно ще отеква в българската история", пише във фейсбук Славчо Атанасов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
до 73 прочети малко история, стига си писал глупости
68
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Да шърнем Самуил е супер важно и за въпроса със Северна Македония!Сега е момента, когато и гърците им се дразнят заради Преспанското споразумение! Действайте политици!
67
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз не разбирам тези възхвали за "великия" Самуил който реално е затрил първата българска държава за 2 века? Кое му е "велико"?? Че няма спечелена битка? Че са му ослепили цялата армия? Че се притеснил и получил инфаркт като ги видял как се влачат слепи и на всеки 100 по един с едно око??Това е провал , ама тотален провал...да загубиш национален суверинитет
66
2
 
2
 
! Отговори
гладен реактор преди 4 месеца
сашейко, зими на пешо думата, че пиян ли е захарта ли му е паднала не е ясно, ама ептен е изплискал легена. земете си назначете некой с нещо различно от гимназия по милост, че с тоя персонал биете вестник "Стършел"
65
13
 
12
 
! Отговори
Историк преди 4 месеца
До Анонимен 65 В България НИКОГА не е имало фашизъм. Руските наколенки използват такива сигнални думички само за да прикрият идеологията на собствените си господари.
64
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Четох, четох, докато стигнах до "великият цар Самуил", който първо - не е бил цар, никога не е коронован. Второ - узурпира трона на последният български цар от български произход и така слага край на българската царствена линия. Всички български владетели след него, не са етнически българи, а чужденци (кумани, германци и т.н.)
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 63 Не е ли срамно целия ти пост да е само лъжи и манипулации, или това е "традиционна ценност" при руснаците?
62
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Стефан Стамболов пише:"Българите ще ми простят всичко,сигурен съм в това!Но за това че докарах Фердинанд никога няма да ми простят!"
61
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До очилаткоедин вид и крум и симеон са били в грешка, като са искали да завземат цариград такале? хюмнозавър, оплиташ се в собственото ти плиткоумие. десет пъти съм ти казвал, да искаш готови текстове. прочие, ако пу се обяви за наследник на византия и на "славянската" култура е ок, ако фердинанд се е опитал -не. такале?
60
6
 
8
 
! Отговори
Значи преди 4 месеца
Паметника на "Альоша" е част от историята на България, а на Фердинанд/колкото и спорна да е/ не е?
59
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами дебелак като тиквата . И тиквата като тоя ни вкара на германската страна срещу Русия и пак национална катастрофа . От 9 милиона заради членството на 6 милиона и по зле ще става . Дебелаците са си такива . Тиквата и евроатлантизма ще получат същата историческа оценка даже и по сурова защото те ще сложат край на нацията ни заради дърт денегаратизъм и евроатланизъм . Всички виждаме унищожението на нацията и задлъжняването с цел усвояване което си чиста корупция на най високо ниво .
58
2
 
15
 
! Отговори
Gogo преди 4 месеца
Пасивен и предател и *** е фердинанд! От негово време са тръгнали да се размножават такива родни политици та чак до днес!
57
6
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
много ми е интересно, пловдивските ултрасе знаят ли че тоя земеделски македонец от атака се е изказал? или нашио арчи вече субсидията по софето за уруспу и лекарства за нос
56
3
 
11
 
! Отговори
очилатко преди 4 месеца
Славчо Атанасов ИЗОБЩО не мога да го дишам,но тук е прав!Този коронован говендър е искал да възстановява Византийската империя,и той ЕСТЕСТВЕНО да стане император с кръвта на българските момчета!!А двете красавици Мара Белчева и Султана Рачопетрова,които били дворцови дами,ги наричал пред чуждите посланици "моите ***"!А за мнението му към българите прочетете "Съвети към сина",има ги в нета!Бедна ви е фантазията какъв из род е бил!Плюс сексненормалник!Тия,дето искат да го връщат,са пълни едеоти
55
2
 
3
 
! Отговори
Soli Invicto преди 4 месеца
Ще видите вие само да изкопаме мумията на Александър Македонски и ще ви завладеем всичките! Нашата македонска мумия е по-велика от вашата фашистка мумия!
54
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Че внука му мадридския крадец да не е по-стока, но няма кой да му бие шута и вън от България барабар с пияната Калина и оня грозник Муньос.
53
20
 
9
 
! Отговори
Стефан преди 4 месеца
Връщането в България на цар Фердинанд трябваше да стане още през1990 г. Само комунистите не го искат. Те са и които унищожиха гроба на Н.В. Борис трети цар на българите. Но към 1990г. Бяха 900 000души членовете на партията. Сега и да врякат царят ще се върне. Поне да имаме един цар в 1300 годишната си история накойто му знаем гроба.
52
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
До Българино "Кво ти доказвам бре" Хахаха. Опорката ти се разпадна веднага щом беше поискано да се обосновеш. Явно разчита на това, че никой няма да пита "как така".
51
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 4 месеца
До Бай Дрън *** да говори за активизация, дето не е легал трети ден е нещо значимо в българската джурналистика. нищо не знаеш, общата ти култура е на петокласник аyтист, и ако дядо ти не е бил активен борец, даже и до поддържащ дискусия нямаше да се доредиш, кеворкяне
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Враня че гори...