Вътев: Ако спре вносът, след три месеца тук ще настане глад

Смяната му като министър била договорена предварително с Главчев
7 май 2024 16:00, Елка Василева
30
Вътев: Ако спре вносът, след три месеца тук ще настане глад
Снимка: архив, БГНЕС

Димитър Главчев постъпи изключително почтено. Това заяви пред БНР Кирил Вътев, бивш министър на земеделието, по повод освобождаването си от служебното правителство.

"Моята смяна беше договорена предварително с него. Помолих го да бъда сменен, ако не се получи едно условие". Вътев обаче не пожела да посочи какво точно е било то. "Каза: "По-добре да го научиш от мен, отколкото от медиите. Това, за което си говорехме, не може да стане. Затова те освобождавам".

Още по темата
Акад. Денков ме посъветва да не оставам в служебното правителство, защото той гледаше по-политически на нещата, а аз – по-технологично и пазарно, обясни още бившият земеделски министър.

"Имах свободата да привлека хора, които съм избрал. Приех ги с пълно доверие, но двама от тях злоупотребиха с него", посочи още Кирил Вътев, но не пожела да назове имената им.

Приятна изненада е човекът, който зае моето място в министерството - работих прекрасно с Георги Тахов, посочи той.

"Няма да ме видите в листа, няма да ме видите и в политиката изобщо. Оставам си в неправителствения сектор", заяви бившият министър.

Вътев смята, че два от четирите протеста, които се проведоха пред земеделското ведомство по време на неговото управление, са били "абсолютно изкуствени и предвождани от отявлени субсиевъди". "Те бяха подпомагани. Не искам да разсъждавам от кого".

Продоволствената независимост, според бившия земеделски министър, е факторът, който ще разреши проблемите с т.нар. "субсиевъди".

"Тази страна  е изключително плодородна и има невероятни производители, които обаче не ходят по протести и не викат. Те дори не кандидатстват за субсидии, но са на пазара и се развиват", каза Вътев.

Той посочи, че се занимава с  организацията на аграрен форум, който ще се проведе на 31 май и в който ще вземат участие изявени български учени от цял свет. Темата ще бъде "Изграждане на устойчива агро-хранителна система".

"Ако спре вносът поради някаква криза, след три месеца тук ще настане глад. Не може да внасяме 80% от плодовете и зеленчуците. Потенциалът, който има българското производство, е огромен, а ние не го развиваме. Интересът е към субсидия, а не към продукт", каза Вътев.

Той анализира спънките пред приемането на Закон за браншовите организации.

"Вече 31 години не се допуска от българските политици такъв законопроект да влезе, да се обсъди и да се приеме. Няма политически интерес. Такъв законопроект ще направи браншовите организации истински и ефективни.

Ние обаче създадохме консултативни съвети по цялата агро-хранителна верига. Не ми харесва, че се разделяме на земеделие и преработка. Това е една неразривно свързана верига", каза Вътев.

Бившият земеделски министър коментира и настояването на Симеон Караколев пред БНР Вътев да бъде попитан какво е направил за кооперативите. "Кооперативите се изграждат от инициативни предприемачи. Няма как държавата да ви направи".

Браншовите организации в една малка част, където са най-кресливи, са изродени от партийни пристрастия и от субсидии, смята Вътев. "Те са вредни за агро-хранителната верига и са предпоставка при една тежка криза да има глад".

България трябва да приеме продоволствената си независимост като национален приоритет, подчерта той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Общество
Българите шмъркат 200-220 кг кокаин годишно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изключително коректен човек- да чухте да каже за някого нещо лошо, или да създаде ситуация очерняща името на някого- учете се от него драги политици.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото зачеркнахте бълг село като Табу е.Но няма да умрат от глад тез които си гледат продукцията не таз от внос а тази от нас
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Aми не го спирайте, бе професоре... А ти как ще си правиш кренвиршите като внасяш месо отвън?
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добрютро! Сега ли го открихте това. Държава, която не може да се самоизхранва не може да има никакъв просперитет, в нито една област, само зависимости.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още картелни организации иска да прави.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гътев е уволнен но е доволен от Главчу явно и двамата се карат само за пари и служби а не за работа. Ако има престъпление защо Гътев не обвини ГЕРП и ПП в съда , че няма храна.
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Демек преди "демокрацията", по времето на развития социализъм, България е умирала от глад защото е нямало внос а само износ.. Ти да видиш..
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Правен Вътев. Политическите работници са хиляди пъти повече от ляво и дясно . от тези по фермите и полето . А еднолични свободни земеделци и фермери в ЕС е позволено . Тук те са задушени без права за действие . Длъжни са да работят по задължение и принуда на собственици в големи колективи .Едноличните земеделци и фермери не им се разрешава да работят по ПРАВО с договор към Местната Власт
21
6
 
3
 
! Отговори
НЕ НА ВОЙНАТА..!! преди 1 седмица
ВОЙНАТА НА ПУТИН ВОДИ ДО СПИРАНЕ НА ВНОСА, РАЗРУШАВА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ МЕЖДУ ДЪРЖАВИТЕ..... ТЕ СА МАРОДЕРИ - ЖИВЕЯТ ОТ БОГАТСТВОТО НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ДЪРЖАВИ............ СПРЕТЕ ВОЙНАТА НА ПУТИН.... АКО ТРЯБВА И С АТОМ...
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До20. Предполагам , че става въпрос за 7 коментар
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До75. В ЕС субсидиите са поименно и по ЕГН номер във всяка Местна власт . Те са реална сума за реален продукт или услуга . Тук тези средства се разпределят по колективи, групи . Централизирани от политически Субекти без ясни имена
18
1
 
3
 
! Отговори
история преди 1 седмица
Спре ли се субсидията ще фалитат масово и такива като тоя ще ги изкупят.После на него няма да му трябва субсидия, много ясно.От древността до наши дни това тече в земеделието.По- богатия смазва по -бедния.Затова ЕС поучен от историята е решил да субсидира справедливо всички.Колкото до земеделието, уважавайте труда на тези хора, защото първите цивилизации са възникнали от производство и паздене на храните.Не случайно слънцето толкова е тачено, от него почва живота и има храна.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бг от износител *** храна ще умре от глат сега при демокрация.
16
1
 
22
 
! Отговори
Татул преди 1 седмица
Смятам че е прав човека за някои неща. В нашия край масово се сее пшеница и слънчоглед... И това е. И се чакат субсидии. Няма как да се изхранва народа само с тези две неща. Вноса е изключително развит. А сега гатанка, ако вноса е по голям от това което произвеждаме, потребяваме и изнасяме, какво се случва с икономиката на една страна. Помня дядо си, който беше животновъд - по Великден гърците чакаха с тирове да изнасят агнета, заради вкусовите качества, а сега ядем замразено новозенландко месо
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я СЪМ ДОБРЕ. ПОГЛЕДНАХ КОМШИЯТА БАЯ Е ДЕБЕЛ. ЧЕ СТИГНЕ ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ.
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Продоволствена независимост има в Русия. В България такава няма, защото няма кой да мисли за българските интереси.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами бананите що ще ги правим. Или на всеки по 2,един във гъ.. другия във устата и ще им сменяме местата.
12
4
 
8
 
! Отговори
Трифон преди 1 седмица
Не, няма. Хляб и вино бол. Глад е когато няма храна, никаква.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 7 - ЕС си е ЕС. Те си гледат техния интерес. Ни дето сме на пърделника им, ще събираме това дето излиза от там.
10
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глад не знам, но цени до тавана - да. Такава е логиката на пазарната икономика. В тая игра, този министър беше на наша страна, а онези с тракторите ( с малки изключения) - алчни душмани.