Велики четвъртък: Тайната вечеря, любовта на Спасителя и предателството

Днес е най-важният ден от Страстната седмица
Обновена: 2 май 2024 07:00 | 2 май 2024 07:00, Анисия Иванова
32
Велики четвъртък: Тайната вечеря, любовта на Спасителя и предателството
Снимка: БГНЕС, архив

Днес е Велики четвъртък - най-важният ден от Страстната седмица.

Той е свързан с Тайната вечеря, по време на която е установено тайнството на причастието. Преди вечерята Иисус Христос умил краката на апостолите и казал: "Не дойдох да служа, а да послужа", с което им предал най-ценния урок - за смирението. След вечеря Господ взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!".

После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете". По време на вечерята Христос умил краката на учениците си и им предал урок по смирение и любов.

Според евангелските текстове Господ им казал, че времето му да се прибере при Отец е наближило и че един от 12-те му ученици ще го предаде.

В недоумение те питали кой ще стори това. Запитал и Юда, и Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Юда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже бил ковчежник. След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, за да се моли. Именно там Юда води стражите и с целувка посочва кой е Христос.

Обикновено в четвъртък вечерта се служи утренята на Велики петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Общество
В колело от стрес: Какво е Burn On?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз не разбирам, тези които вапцат яйца към коя ерес принадлежат. Защото това с яйцата е над 5 века преди християнството. По-лошо ли е да си атеист отколкото еретик. И в чии очи
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
НА ВЕЛИКИ ЗАПЪРТЪК БОЯДИСАЙТЕ СИ ЗАПЪРТЪЦИТЕ, ЧЕ ЩЕ ВИ ОПАДАТ НА ВЕЛИКА КЪДЕЛЯ!!!...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това с яйцата и хлябовете не го пише в Библията. Традици, измислени от хора с комерсиялни цели няма нужда дори да се споменават.
15
10
 
5
 
! Отговори
Ишу преди 2 седмици
Който се моли на Иисус, и баща му Йехова нещо се е объркАл. Това е еврейският, бог. Вие евреи ли сте случайно или да сте родом от йорусалим околностите или имате далечен прародител. Всички имаме, но не бива да се вярва сляпо във всички фалшиви новини натрупани през вековете защото всичко придобива този налудничав контекст че имало някакъв бог някъде. Събудете се няма никакъв бог, няма извънземни, няма безсмъртие и сме сами във вселената. Земята е била населена с динозаври, ние сме отскоро.
14
7
 
5
 
! Отговори
ЮдеюСемитМасонската преди 2 седмици
Измама - в Действие! Блажени са Вервующите - я дайте тука едни Пари!!
13
2
 
7
 
! Отговори
Граматик преди 2 седмици
Не мога да разбера защо на български тази вечеря се превежда Тайната, след като на английски е The Last Supper.
12
8
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
И ме кефи още затова, че е имал гадже ***, която се уж била разкаяла :)))
11
8
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Иисус е спечелил световна слава и последователи, защото за разлика от своите конкуренти пророци, които са търсели подкрепа и последователи само сред богатите, той се е обърнал към бедните :))) А както знаем, те са мноооого повече от богатите и им е проповядвал един много по-добър живот като умрат, ако го следват него и баща му във вярата - Господ Бог :) А каква по-добра утеха за един бедняк от това. Аз съм върл атеист, но Иисус е действителна личност, възползвал се от конюнктурата на времето :))
10
1
 
11
 
! Отговори
До 2, 4, 9 преди 2 седмици
Поне в рамките на тези няколко дена не пишете щуротии, срамота е.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 6 - Четиримата евангелисти, тоест авторите на четирите евангелия са преки свидетели на случилото се.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Слава Богу! - Чул те Господ, това е хубав поздрав, но е характерен за Коледа. Християните на Великден се поздравяват с "Христос возкресе!" - от полунощ на Възкресение чак до 40-ия ден след този празник.
7
0
 
4
 
! Отговори
На запад от Перник преди 2 седмици
"Кукуланье" (с ударение върху последната буква) е названието, давано в този район на хлябовете, месени за Великден. Единият от тях е голяма погача, върху която има толкова на брой боядисани яйца, колкото са членовете на съответното семейство. Отделно домакинята прави голям брой малки питки (с диаметър колкото една педя), с по едно боядисано яйце в средата. Тези хлебчета се дават на деца, които в празничните дни идват в дома й. Някои от тези хлебчета са с по 4 яйца и с форма на 4-листна детелина.
6
4
 
6
 
! Отговори
Православен преди 2 седмици
Исус е бил обрязан но християните не се обрязват. Винаги ми е било интересно това - Нашият Господ Иисус Христос е казал, че човек се спасява чрез вярата си, а не чрез обрязване или необрязване. 1 Послание на Св.ап. Павел до Коринтяни, гл. 7, стих 18. Обрязан ли е призван някой, да не крие; необрязан ли е призван някой, да се не обрязва. 19. Обрязването е нищо, и необрязването е нищо, а пазенето Божиите заповеди е всичко.
5
4
 
14
 
! Отговори
Слава Богу! преди 2 седмици
Слава във висините Богу и на земята - мир, между човеците - благоволение!
4
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То пък по тази логика кой е бил там по това време че знае за Юда и подобни.
3
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Евреите са *** а Исус е бил евреин. За християните наистина и аз не знам.
2
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Исус е бил обрязан но християните не се обрязват. Винаги ми е било интересно това но никога не се повдига този въпрос съответно отговор.
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обичала го е само Мария Магдалена!