Сглобка, некоалиция, пудели - речевата агресия и падението на политиците ни

Езиковеди с коментар за посланията в НС пред Bulgaria ON AIR
2 май 2024 15:48, Анисия Иванова
49

Сглобка, некоалиция, пудели, кой на кого сядал в скута са само една малка част от цветния език на депутатите от 49-ото Народно събрание. Според изследователи речевата агресия на народните представители никога не е била толкова изявена.

"Тъжно е, когато една нация е стигнала дотам, че непрекъснато да коментира своите политици през речта, през обидата, през низкото, през онова, което ни показва, че сме израснали достатъчно, за да общуваме помежду си достойно и да изразяваме един богат свят. През последните години най-силно като че ли тенденцията към речева агресия прави впечатление на тези, които наблюдаваме българската политическа реч. Тя е белег на слабо възпитание", заяви езиковедът доц. Владислав Миланов в студиото на "България сутрин".

По негови думи този тип говорене, употребявайки нецензурна лексика и жестове, е станал модел в обществото и е възможно да доведе до това децата да използват речева агресия.

"Тези думи идват от опита да бъдат оригинални от една страна, а от друга обаче тежко се сблъскват с недостатъчната езикова компетентност. Оттам се раждат едни метафори и изразни средства, които като цяло са присъщи на уличния език и ниския регистър. Стремежът към оригиналност невинаги е добър съветник. По-добре е човек да бъде умерен и незабележим, но пък изряден и поддържащ се към нормата, за да не се супермаркетизира езикът, до степента, в която се е супермаркетизирал в момента", отбеляза езиковедът доц. Диляна Денчева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея обществото губи чувствителност към употребата на този начин на говорене от политиците и изгражда известна търпимост към тях, което не е добре. Тя посочи, че е необходимо да има съответна реакция било то от журналисти, езиковеди или хора в обществото, към този тип говорене, за да не изпаднем все повече в този стил на комуникация.

"Речта на политиците, било то от парламентарната трибуна, било то в предизборна кампания, винаги е изобилствала от клишета. Те използват шаблонните изрази като едно много удобно езиково средство, зад което да се скрият. Този похват на политиците - казват много, но когато говорим за съществено съдържание, то всъщност се губи", коментира езиковедът Антоанета Начева.

Тя отбеляза, че сега на прага на предизборната кампания ще станем отново свидетели на този тип грубо и ниско говорене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от Общество
Д-р Аспарух Илиев: Има скрита заболяваемост от коклюш
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
С високата порта преди 1 седмица
Сега 1 е сигурно гласувай си за герберасите, за да си управлява дпс.
38
1
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 2 седмици
На мене най ми харесва как Радев каза, че Борисов се бил скрил под полата на Цецка Цачева :))) Даже си го представих!
37
0
 
0
 
! Отговори
Колинс преди 2 седмици
Някой още да не е разбрал, че България е страната на ***...
36
0
 
5
 
! Отговори
До 31 преди 2 седмици
Думите са Сталин." Има човек- има проблем.Няма човек- няма проблем:" Темата е съвсем друга.Липса на политическа класа.Липса на държавност.Наличност на мафия,обсебила държавата.
35
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пропускате колко много по-долу паднаха ПП, обидите им както и изказа им са селско махленски типичен речитатив за Киро и Лена е да те нарекат "пенсионер", някакъв "бивш шоумен", "лице на мафията. Като цяло, аз лично не бих им се разсърдил ако бяха променили държавата за добро но това което видяхме от тях беше един завод за мухи и няколко проекта които просто те отрязоха само лентичките почнати много преди тях!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На времето богати българи са ходели из Европа да търсят политици за България.Сега бедни политици от Европа търсят богати българи да ги направят политици в България за да забогатеят и те.Такава е истината.Крадът се милиарди и се поделят помежду чужди и наши ,уж политици.Не е виновен този който яде баницата а този който му я дава.*** Народ слаба Държава,беше казал един пътеписец.
33
2
 
8
 
! Отговори
OЛЕЛЕ преди 2 седмици
Говоренето на Киро е образец за висок харвардски стил. Хахаха
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Турски поток- до тук са платени 1.3 милиарда евро от транзитни такси, скоро ще се изплатят 3 милиарда дадени от БГ за изграждането и минаваме на печалба- останалото е злоба и бепомощност...но виж Боташ на Баджанаците съсипва БГ- всеки ден 1 000 000лева загуба...
31
4
 
6
 
! Отговори
ПРОБЛЕМ-ЕТОТ ПУТИН преди 2 седмици
НЕТ ПУТИНА, НЕТ ПРОБЛЕМЬI...
30
0
 
7
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
Нашту "Политик" е производно от "Матрялъ" обитаващ в р:::::езервата, всичко останало е следствие на тази аксиома! -)
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тука политици няма, има само наместници на господарите.
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Разбира се заглавието няма да е магнистки, доказана корупция, Боташ, Турски Поток, по милион на ден, Хемус, ало Ваньо, Мишо бирата, КТБ, Булгартабак...
27
1
 
12
 
! Отговори
Абе, преди 2 седмици
какви политици, какви пет лв. Къде видяхте политици из територията. Той/тя не може името да си напише без грешка вие го имате за политик. И нацията въобще не я интересуват тъпизмите им. Всеки що годе млад и разчитащ на собствените си умения бг човек заминава по света. Тук е опасно точно заради вашите тн политици.
26
1
 
3
 
! Отговори
Сега преди 2 седмици
Пудели има и ще има ама става въпрос за тези с два крака и гласуването им е по пуделски
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това първо! Второ, като имаме предвид първото, което води логично към третото, което кохегерира с второто, но не в реваншистки смисъл, а го допълва без да го резорбира, дори и в преносен смисъл и всичко това ясно доказва и изпълва със смисъл първото, за което всички знаем и се досещаме... Айде юруш да гласуваме!
24
0
 
10
 
! Отговори
Василев преди 2 седмици
Повечето ни политици омат висше образование, но нямат СРЕДНО!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак 100 реклами на казина тук, дано ви почнат с глобите.
22
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Такива изрази използват само дъртаците и диваците от БСП, ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН. Но те са от един отбор не само по речевите си особености.
21
1
 
4
 
! Отговори
Сега преди 2 седмици
Ако някой си мисли че няма да се стигне до сглобка жестоко се лъже.Но всяка една партия трябва да загърби своето его в името на страната ни и народа най вече.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нищо ново. България винаги си е било мизерия и балканска простотия.