800 000 българи ежегодно в чужбина като сезонни работници

Хората, които заминават, трябва да са максимално информирани
2 май 2024 12:48, Елка Василева
42
800 000 българи ежегодно в чужбина като сезонни работници
Снимка: архив, БГНЕС

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина. Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.

"Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати - силно проблемна", каза тя и напомни, че е създаден европейски орган на труда за случаите на тежка трудова експлоатация, когато става дума за сезонна работа. По думите ѝ тези хора са уязвими по отношение на предоставяне на трудов договор, регламентирано работно време, осигуровки, настаняване и условия на труд.

В сектора на селското стопанство има остър недостиг на труд, отбеляза Васильонова. По думите ѝ Северозападна България е печално известна като едно от най-донорските места, откъдето заминават хора. И това продължава да е така, подчерта тя.

Хората, които заминават, трябва да са максимално информирани, категорична бе Валентина Васильонова. Тя добави, че задължително трябва да имат трудов договор и да е ясно какво им се предлага, да е регламентирано работното време, почивката, извънредния труд.

"Договорът трябва да е с ясни параметри и на български език", отбеляза тя и посочи, че най-честата злоупотреба с трудовите права е свързана с извънредния труд.

По думите ѝ българските сезонни работници вече знаят какво да следят и искат. Но все още има хора, които рискуват и заминават, без да се информират, което е рисково, констатира Васильонова.

Тя обясни, че има много възможности за сигнализиране при проблеми - има обявен телефон за България и за извън страната, има гореща линия при съмнение, че си обект на трафик. Има и създадена платформа специално за сезонните работници, в която всеки има възможност на български език да се сдобие с основна информация за 8 държави.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от Общество
Как по нова схема "ало" измамници взеха пари от 93-годишна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 37 Много повече от 800 хил. са.
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И в КНСБ ли назначили рускини на работа? С някакви привилегии се ползват в Бг, само на мързеливи длъжности ги назначават.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В наш, български интерес е никога да не се разбира точната бройка на българите - и у нас, и по света.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
800 000 като се замисля повече, не е не възможно. Български граждани, но с адресна регистрация в държавата в която работят макар и сезонно.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 35. Може, но едва ли. Къде отидоха хилядите хора, работещи в закрити държавни фирми с по 5 000 души?
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако е преувеличена "цифрата", то би следтвало да има съд и жестока глоба за пускащите невярно инфо.
32
0
 
4
 
! Отговори
Господи! преди 2 седмици
И думата под-л-ог в изречението ли вече стана лошша дума? Че я цензурирате? Наистина сте за лудница в Днес.бг! Съвсем сериозно ви го казвам! А съм човек безкрайно търпелив и почти никога не избухвам. Обаче не сте в ред ментално! Имате някакъв проблем с мозъка. Явно ще търся други, нормални сайтове за новини, то се видя.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В бюрата по труда ги водят милион безработни, за да им пасне стъкмистиката. Нито учели, нито работели, ама май не е така. От един месец ни опяват по всички медии, че родните хотелиерите търсят хора...... Само, че господа, няма балами вече да работят за 1000 лева.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всеки език има свои строги правила и словоред.
29
2
 
5
 
! Отговори
не е така! преди 2 седмици
До Анонимен 27 А аз пък ще ги давам за пример. Защото дори когато учехме немски в средното училище, ни беше обяснено от даскалите. Че немското изречение си има много строг словоред.*** в изречението винаги стои на точно определено място, сказуемото също винаги на точно определено място. Законите им са закони, дори и сега все още.А да не говорим за железния ред в Третия райх, който разбира се осъждаме и отричаме.Но самото население има чувството за ред и дисциплина. Абсолтно непонятни за нас
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В днешно време (с днешните технологии) враговете ти не е нужно да са ти съседи за да те съсипят.
27
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
в русия колко са от тия 800 000?
26
5
 
1
 
! Отговори
за Живков преди 2 седмици
В Америка и Британия има неограничена свобода. Обаче обърнете внимание на една подробност. И двете държави са големи, на острови и зад огромен океан. Нямат общи граници със свои врагове. На практика те НЯМАТ никакви проблеми със сигурността на държавата си. Имат многомилионно население. Не са като нас на Балканите и с нашата петвековна история. Имат много строго законодателство, така че не е необходимо строго управление. Могат да минат дори без държавна власт. Няма да им попречи изобщо.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Немците точно не давайте за пример. Сега нали им легализираха тревата и видяхме как празнуваше младият народ там.
24
8
 
2
 
! Отговори
за Живков преди 2 седмици
До История даге А това, че бил диктатор. Сега като няма диктатура виждаш какво става. Дори по пътищата на България. Има народи, които наистина са като хуунитте, обичат хаоса и безредието. Такива са всички славянски народи, особено руснаците. На тях им трябва точно диктатор-националист, който да въведе ред и закони. На германците не им трябва диктатор, защото са дисциплиниран народ. Ние сме пълна противоположност на немците. Разгащени, разхайтени, неспазващи никакви правила и закони.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То като се има предвид че 3 милиона е активното население. Това е грубо 30%. Доста сериозен процент ...
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вече започвам да подозирам фалшив "внос на сезонни работници" към Запада, щото заедно с хилядите мигранти ежегодно, както и стотиците хиляди бежанци от войната в Украйна, обазуват едно основание за надписване на разходи за какво ли не. Пране на пари? Съгласуване на фалшиви данни с цел по-голяма достоверност?
21
4
 
4
 
! Отговори
за Живков преди 2 седмици
До История дагеАко Живков не беше взел властта, сега щяхме да бъдем като една Албания.В която най-великите строежи на догматика-сталинист Енвер ходжа бяха противоатомните бункери из цяла Албания,наричана иронично от британските журналисти "Червеният манастир".Живков отстрани догматиците дошли от Москва след 1944 година. Които знаеха само едно "да строим тежка индустрия, тежка индустрия и пак тежка индустрия". Живков започна масово строителство на жилища, фабрики за облекло, храна,битови стоки
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко са нулите в повече? Една, или като нищо две? Даже две нули в повече е по-правдоподобно.
19
3
 
11
 
! Отговори
този който преди 2 седмици
Този който закрива заводи и фабрики в собствената си страна, сега ще слугува на западняците за жълти стотинки. Закриваш работни места=изнасяш работни места в чужбина.