Няма голям инвеститор, който да е влязъл у нас последните 2-3 г.

В България има недостиг на кадри в почти всеки сектор
Обновена: 26 апр 2024 12:12 | 26 апр 2024 12:08, Анисия Иванова
33

"С идване на летния сезон позициите в туризма и селското стопанство са все по-търсени. В България има недостиг на всякакви кадри в почти всеки сектор. Основен проблем вече близо две години остава липсата на кадри. Няма достатъчно хора, които да бъдат наети, за да говорим за квалификация и заплати", коментира Валентин Кръстев от Конфедерацията по заетостта в "България сутрин".

Една трета от фирмите планират да наемат служители в рамките на тази година. Най-много кадри се търсят в Бургас, показват данните от последното прогнозно проучване на Българската конфедерация по заетостта. 

По думите на госта ситуацията е трудно предвидима, основно - икономическата обстановка. Две-три години ние нямаме нито един голям инвеститор, който да е влязъл в България, отбеляза Кръстев.

Повечето компании са зависими от икономическата обстановка, а липсата на стабилно правителство кара много от тях да дават уклончиви отговори, стана ясно още от думите на госта на Bulgaria ON AIR.

"В момента има леко връщане към офиса заради последиците от инфлацията. На фирмите им е все по-трудно да се справят с нарастващите заплати, нуждаят се от по-ефективно изпълнение на всяка една работа и опитват да си върнат контрола над работните процеси", каза Кръстев.

Конкурентно предимство се оказва да се запази работата от вкъщи и за сметка на това фирмата да си спести увеличение на заплатите с 10%.

Кръстев добави, че движението е толкова лесно, че не можем да спрем българите зад граница да се върнат у нас. В момента обаче не се забелязва вълна от такива наши сънародници.

"Ако някой се притеснява, че ще бъде изместен от изкуствения интелект (ИИ), трябва да опита така да се преквалифицира, че да може най-лесно да работи с ИИ. Компаниите опитват да автоматизират много процеси. В началото им пречи по-голямата инвестиция. Логично е да използват ИИ поради липсата на кадри. Това е план Б, към който те се насочват", обясни Валентин Кръстев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Общество
Всеки пети е под линията на бедност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Идва нов инвеститор,за една година набира персонал и приключва с печалба годината.След това идват Борисов и Пеевски, които ти искат 60 процента от печалбата или започват бухалките!
7
2
 
13
 
! Отговори
Перниканец преди 3 седмици
E то чекмеджан паша, който управлява нашия вилает от около 15 г си мени мнението днеска и нощеска. Никой не иска да е заложник на такива фурнаджийски лопати. Кой ще построи завод за милиони и утре Боко да каже, да ама нема да е така, иначе ще е. Даже Фолксваген отидоха в Турция. Единствено Тръмп му обеща работа за няколко пилота, ония се израдва, плати няколко милиарда народна пара...и самолетите не дойдоха. Никой няма да дойде, както се очертава и на следващите избори.
6
0
 
2
 
! Отговори
Crypto K0xng преди 3 седмици
Да бе ще ви работим аз се пенсионуирах вече на 30 години с крипто трейдинг. Никога повече няма да работя като роб на някви 'инвеститори' 'шефчета' феодалчета и тем подобни да се спасяяят си правят роботи и тн
5
0
 
18
 
! Отговори
Мухаха преди 3 седмици
То няма голям инвеститор от поне 25 години... А някой спомня ли си за големия инвеститор КРАЙСЛЕР , който построи завод, оборудва го и като започна производство и нашенските държавни рекитьорчета започнаха да го изнудват за пари. Имаше забавяния по митниците... имаше разни проверки и измислени глоби и Крайслер напусна. Изостави всичко и се махна. Ами помните ли Грейт Уол джиповете. И те избягаха. И защо WV предпочете Турция? Накараха ги да купят на тройна цена терена на "човек на правителството"
4
2
 
11
 
! Отговори
ще става по-зле преди 3 седмици
Номер 2 е прав, но не в само това. За голям инвеститор няма хора. Но дори компаниите, които идваха да отварят диливъри центрове през 2000-те ще се пренасочат. Тогава имаше кадри, образовани през 90-те, последните години когато имаше образование. Сега кой да дойде за да наеме полуграмотни висшисти, които не можеш дори да обучиш. Вниманието им се задържа за 2-3 минути. И дотам. Освен това, искат пари, почивни дни, хоум офис. За 1/3 от разходите отива в Индия и вършат същото качество работа.
3
4
 
11
 
! Отговори
Че преди 3 седмици
кой е луд да инвестира в еветуална бъдеща мишена на руски ракети?
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хората гледат, червен президент и някакви докарани от него но полуграмотни добре мотивирани едеоти!
1
5
 
12
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 3 седмици
Партията на Пуделите и контрабандата освен да си слагат родата на дебели заплати друго не вършеха последните години!