Българчетата първи в Европа по пиене, пушене и употреба на канабис

13% от момчетата на 11% момичетата на 11 години са пушили поне една цигара
26 апр 2024 07:00, Нели Христова
146
Българчетата първи в Европа по пиене, пушене и употреба на канабис
Снимка: Pixabay/carlostm_10

13% от момчетата на 11% момичетата на 11 години в България са пушили поне една цигара през последните 30 дни, предаде БГНЕС, позовавайки се на доклад за здравословното поведение на децата в училищна възраст на ООН.

Тези данни се допълват с 17% тютюнопушене при момчетата на 13 години.

Средните данни за регионите на Европа, Централна Азия и Канада са 2% при момчетата и момичетата на 11 години, 5% за момчетата и 6% за момичетата на 13 години и 15% за двата пола на 15 години.

Данните за електронни цигари са огледални. Над 30% от българските ученици на 15 години са използвали електронна цигара през последните 30 дни.

При пиенето на алкохол българските момчета са на челните позиции. 20% от 11 годишните са консумирали алкохол поне веднъж през последните 30 дни, цифрата скача до 32% при 13 годишните.

Българските момчета на 15 години водят класацията и при употребата на канабис с 19%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от Общество
Бивш министър: Пенсионната система е консервативна, но трябват промени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 седмица
БЪЛГАРЧЕТАТА ,СЪЗДАДЕНИ ОТ ИЗРОДЕНИ ИНДИВИДИ ,НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ НЕЩО ПО - РАЗЛИЧНО ОТ ТЯХ.
113
0
 
0
 
! Отговори
Vulgaris Magistralis преди 1 седмица
А до тези, които обвиняват европейските ценности, демокрации и т.н. и на тях да напомня, че родителите на тези деца са расли през комунизма, а бабите и дядовците им са правили преход. И пак като вземеш предвид средната възраст на гласоподавател в България, колко е става повече от ясно, че със сигурност не гласуват и не управляват европейци ценности, демокрации и т.н. Гласуват и управляват носталгици по тарикатлъците на комунизма и 90те.
112
0
 
0
 
! Отговори
Vulgaris Magistralis преди 1 седмица
Така са възпитани :) България е държава, в която млади почти няма. Средна възраст 44, ако махнем тези под 18 години, тоест тези които не участват в пазара на труда и нямат право да гласуват, средната възраст гласуващ е над 50 години. Това тук е държава на безморални старци нихилисти. Не се чудете децата, защо растат такива. Просто родителите им са чудесни примери. Много е грозна истината. Толкова грозна, че ме боли да мисля за нея.
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
най са ми чудни коментарите че демокрацията или западните ценности били виновни. Все едно някой ходи по градините и училищата и боде дацата и им дава чаша водка . Действията на децата са плод на обстановката и възпитанието вкъщи .Който не вярва да си сипе една ракия , да накара жената да нареже салата и да шибне по един шамар за профилактика на децата
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До хората винящи :'европейските ценности','демокрацията' или 'САЩ' - липсата на възпитание няма нищо общо с ценностите или системата на управление. А човека с идеята че в Русия такова нещо няма - да провери статистиката , там проблема с алкохолизма и наркоманиите е мн по сериозен , особено след започване на двуседмичната СВО преди няколко години
109
0
 
0
 
! Отговори
Инвеститор в активи преди 1 седмица
Затова и най-бедни в Европа.
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това обяснява защо като има акции за организиран трафик на хора и разпространение на наркотици, полицията винаги нахлува в детските градини и детските ясли да проверяват.
107
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко трябва да е по американски......дори унищожаването на нашата младост!
106
5
 
5
 
! Отговори
хахахааааа.......... преди 1 седмица
европейски ценности...
105
5
 
4
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 седмица
И после се чудиме защо има толкова алкохолици-русофили-стици поклонници на алкохолизираните монголотатари!
104
4
 
0
 
! Отговори
Бай Лазар преди 1 седмица
Наздраве :)
103
4
 
0
 
! Отговори
Лекари без Граници преди 1 седмица
Големи глупости съчиняват тези от пропагандата. Това тяхното е тежка болест .В техния случай се препоръчва незабавна евтаназия .
102
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво са земали сега пък да ни сравняват с Европа и Азия,. Голям прас, ние се моделираме по наште господари у Америката...
101
4
 
6
 
! Отговори
888 преди 1 седмица
Аферим, бе! Машалла...., най-сетне сетне след 34 години Демокрация и ний да сме първи в НЕЩО в Европата!!! А, навремето бяхме в челните позиции по четене на книги в Света..., но, разни поколения, при различен обществен строй, сигурно е нормално..., не зная!!!
100
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това са "постиженията" на 20 годишната либерастия и дегенерастия, която продължава да ни се налага със сила от Запада.
99
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Питайте полицаите, те ще ви кажат! Нарко пазарът умря. Младите вече не търсят наркотици. И алкохол отдавна не пият. Интересуват се само от телефона и компютъра. Социални мрежи и игри. Това са новите наркотици. Който не ми вярва, нека да пробва да си купи наркотици! Вървете на улицата и пробвайте да намерите дилър който да ви продаде истински качествен наркотик. Ще видите че няма! Много отдавна няма.
98
2
 
5
 
! Отговори
Пълни глупости преди 1 седмица
Не само че НЕ сме на първо място ами дори в момента употребата на алкохол и наркотици е на ниското ниво за последните 20 години. Нарко пазарът на практика почти не съществува в България. Има някакви единични дилъри да продават ментета но нищо сериозно и нищо общо с това което беше в периода 1996-2004. Тогава дилърите вадеха менюта като почнеш от хероин и стигнеш до най големите екзотики топ качество. Сега ти предлагат само фалшива трева второ качество и гаражни амфети. Балони, наргилета..***.
97
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Клоаката на Европа!!!
96
2
 
5
 
! Отговори
До 95 преди 1 седмица
Бояришник не е одеколон, а препарат за вани. Освен това инцидентът с починалите от него беше в Иркутск и ако не греша бяха загинали по-малко от 50 души. Оказа се, че съдържа метилов алкохол. И аз знам, че Русия си има своите проблеми, но да се повтаря едно и също, което е добило известност, не е необходимо.
95
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С две думи: "Запада запада."