Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас

Все още не е потвърдено официално от здравното министерство
Обновена: 19 апр 2024 12:40 | 19 апр 2024 12:03, Александър Попов
66
Бебета от Кюстендил са първите жертви на коклюш у нас
Снимка: БГНЕС

Вече има първи смъртни случаи у нас след заболяване с коклюш. Починали са две бебета от Кюстендил, като децата все още не са били във възраст, в която е можело да им се приложи ваксина, съобщава bTV.

Информацията беше потвърдена за телевизията от три източника, все още обаче се очаква официално потвърждение и от Министерство на здравеопазването.

Случаите на коклюш растат в цялата страна. Според данните в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) при тях има потвърдени 59 случая само за изминалата седмица.

От началото на годината – болните от коклюш са 205. За сравнение през същия период на 2023 г. те са едва четири.

Сериозна е и ситуацията в София, става ясно от справка на столичната здравна инспекция. За седмица има установени 36 случая.

Припомняме, че заболяването е особено опасно за кърмачета, които не са получили първата си ваксина.

Сред най-разпознаваемите симптоми са кихане, леко повишаване на температурата и пристъпи на кашлица, които не могат да бъдат облекчени. Кашлицата винаги е остра и продължителна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: коклюш
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
***, антиваксъри. Бебенцата и да са искали родителите да ги ваксинират още не са достигнали възраст. Виновни са чукундурите, които не са си ваксинирали децата и сеят зараза
15
11
 
24
 
! Отговори
Тези Ваксини Не Са преди 3 седмици
като Онези Ваксини - Не се Лъжете, това е като сиренето сега и това което ви продаваха преди 1989 - и сравнение не може да става, но името на продукта е същото!
14
6
 
8
 
! Отговори
Ужас преди 3 седмици
Лекар от белодробна болница ми обесняваше , че туберколозата е болестта на беднитеОбикновенно се появява след системно недохранванеГоворехме си не го ли е страх , че ще се зарази , след като работи постоянно с туберколозно болни
13
14
 
20
 
! Отговори
Умньовци антиваксъри преди 3 седмици
Четете пост 4. Всичко е ясно обяснено. С кампаниите за антиваксърство още по-яко затъваме. От друга страна, по-добре хората без ваксинации направо да си хващат асансьора за нагоре, така тук ще останат по-умните.
12
0
 
17
 
! Отговори
Менгеле преди 3 седмици
Ромуланци от кв Изток....
11
2
 
43
 
! Отговори
Българин преди 3 седмици
Те спряха да си ваксинират децата против туберколоза даже. Туберколозата уврежда белия дроб сериозно с последствия за цял живот и тя е от болестите, които се смятаха за изчезнали, но се връщат със страшна сила.
10
1
 
9
 
! Отговори
Ееее преди 3 седмици
Тия некога факсина за нещо фишдали ли съ?
9
25
 
10
 
! Отговори
ех те и колко преди 3 седмици
загинали в Катастрофи, ги писаха Жертви на КОВИД и така! ИндоЕвропеиске Бебета - Умрели - и веднага - Коклюш - било - а Аутопсия и Документи - Нема!!
8
1
 
2
 
! Отговори
Африка преди 3 седмици
От Тото
7
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оня тройно набучен kaтuл изкукунчев пак плаши гаргите, миналата седмица обясняваше за бесни къpлeжu, които нападали от храстите като пантери,от въздуха като cokoлu ,но видя че не става,и минаха на други бедствия. Най-ги бива в точене на здравната каса.
6
20
 
11
 
! Отговори
Айде ни Покажете преди 3 седмици
Експертиза от Аутопсия, показваща че са Умряло от Коклюш, с подписи на поне 3ма патолози под нея - имате ли или разпространявате Фейк Нюз?!
5
20
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Неваксинираните за съжаление свършват така, родителите трябва да бъдат съдени.
4
10
 
51
 
! Отговори
Денди преди 3 седмици
Не , просто ако всички останало около бебетата са ваксинирани, заболяването изчезва и няма да има такива трагедии. Моля, повече книжки и по-малко фб , че ни връщате седем века назад !
3
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Жалко за децата, конспитата са престъпници
2
17
 
9
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 3 седмици
и нас Нормалните Ора, тая Фалшива Новина, какво ни засяга?!
1
22
 
11
 
! Отговори
Мутафчиев Кунчев преди 3 седмици
Ние сме бостанските плашила на народа ще се мре яко слагайте маски пенсионерски час блокади и 3-4 дози ваксини действайте ,и не забравяйте гъсеницата че като я пипнете ще ви излязат 2-3 пъпчици които без лечение ще минат за 2-3 дни.Апокалипсиса идва.