"Написах ти писмо": Ще се пребори ли разтърсващата кампания за повече пътна безопасност?

“Чакай ме” е най-срещаният израз в писмата
17 апр 2024 16:46, Инна Ангелова
55

Стартира национална кампания за пътна безопасност “Написах ти писмо”. Така нарушителите на пътя ще получават лични писма от семейства на загинали. Пред Bulgaria ON AIR гл. инсп. Мария Ботева и инициаторът на кампанията Йордан Жечев разказаха повече.

"За съжаление всички сме свидетели на това какво се случва. Тази тема е навсякъде около нас. Много голяма част от това е плод на това, че не се сещаме да внимаваме", заяви Йордан Жечев в студиото на "България сутрин".

Писмата от семействата на загиналите на пътя ще се прилагат към електронните фишове на хората, които са нарушили закона на улицата.

"Това е една наистина нелека задача, изключително трудна за нас. Тя ще предизвика емоции дори у служителите на МВР, които ще трябва от другата седмица да започнат заедно с електронния фиш, в пощенски плик да поставят и едно такова писмо. Това е много трудно за всички. Не е тайна за никого колко много човешки животи биват отнемани, не само в нашата страна, а в цял свят", каза гл. инспектор в отдел "Пътна полиция" Мария Ботева.

Ботева посочи, че в тези писма най-често срещаният израз е "чакай ме" и напомни, че във всяка една статистика, свързана със загинали хора, зад всяка цифра стои човек.

Жечев казва, че кампанията няма да е панацея, но определено е стъпка към един по-спокоен живот на пътя.

"Умът е странно нещо и споменът е странно нещо. С част от родителите си говорихме как всеки от тях знае къде точно е бил, когато е разбрал за произшествието. Представяме си, че ако човек, заедно с наложената му законово глоба, прочете посланието и стане свидетел на това, ще му остане не само в ума, а и във въображението", сподели Жечев.

Към момента в кампанията са планирани 36 000 писма, които да достигнат до нарушителите на пътя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Темида
Съдът отмени наказанието на полицай във връзка с издирването на Митко от Цалапица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 седмица
Посланията от писмата могат да" докоснат" само хора със съвест и сърца. По- голямата част от убийците на пътя са завършени рецидивисти и психопати ,зависими от алкохола и дрогата и от такива да се очаква съвест е мисия невъзможна .Това са духовни инвалиди - по - голямата част от тях по рождение.Единици са тези ,които са убили на пътя поради причини независещи от тях и те дори и да не са осъдени ,си носят "тежкия кръст" до края на дните си...и за тях това е по- страшното наказание от затвора.
50
0
 
3
 
! Отговори
Xa-xa преди 1 седмица
Поредната простотия на някое НПО. Присъди трябва да има, че нещо да се промени
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А "шафьорите" дето не могат да четат нищо че имат книжка, как ще ги четат тези писма? Това в кръга на шегата. Имаш ли капка съвест, не ти трябва писмо, нямаш ли такава и вагон писма да ти пратят, все тая.
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хубава работа, но измислена от ограничени хора. Това не работи при 80% дебилирани население. По добре няква тъжна чалга песен им пратете.
47
0
 
4
 
! Отговори
Айде бе преди 1 седмица
И защо трябва аз да получавам такова писмо , понеже съм превишил с 10 км. скороста на .... хранилката , поставена някъде там , ни в клин ни в ръкав , с единствена цел да се събират глоби , ... а пияндетата и наркоманите да си щъкат свободно , .... защото си имат пари , или покровители ! Да не дава Господ на никого , . това може да се случи и на най - примерния водач !
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Погрешна стратегия. Тия, дето карат като невмeняеми, не четат. Тези писма ще отидат в кофата и няма да има полза. По-добре да им пращат снимки на размазани скъпи коли -снимки, за да се възприема простичко посланието, и на скъпи коли, за да се впечатлят и да се загледат. За такава таргет група това е начинът.
45
1
 
2
 
! Отговори
Не! преди 1 седмица
Ако някой е решил да нарушава законите ще го направи въпреки слъзливи измислени писма. Правя всичко възможно да спазвам правилата, но ако ми пристигне подобно "писмо" ще отиде в коша! Моето мнение е, че това е тормоз! Има грешка, има наказание! Никъде в закона не е написано, че някой има право да ми праща СПАМ! Не съм дал съгласието си! За непросветените СПАМ означава непоискана кореспонденция! С други думи - държавата става спамер :) Яката работа, а?
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който е измислил това е невменяем.Боже колко прости хора има по тоя свят,Боже!
43
0
 
4
 
! Отговори
нарушител преди 1 седмица
гл. инсп. Марчето вместо да пише писъмца, що не отиде на улицата и да упражни правата дадени и от закона? Аман от сълзливи полицайки
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Представяте ли си турският агент,агента Павел,да получи такова писмо,нали затри едно бебе защото караше като див. Ще има да рони крокодилски сълзи, горкият наместан.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То е похвално това госпожа никой, но в нашите ширини, когато натрапваш нещо, неизбежно става враг :))) Да не говорим, че немаш никакъв опит с наркомани и алкохолици и бръщолевиш глупости :)))
40
1
 
2
 
! Отговори
На асфалта преди 1 седмица
До Анонимен 31 Там пише "Огледай се". Ти огледа ли се, или като видя приближаващ автомобил си рече: "Сега ще му дам на този да се разбере" (да не прибягвам до цветисти изрази))?
39
2
 
3
 
! Отговори
Чичолина преди 1 седмица
И в леглото ще чета писмата им на компаньона си,да внимава като свършим!
38
0
 
5
 
! Отговори
Щури идеи преди 1 седмица
С мижав ефект. Ко прайм с тротинеткаджиите? Кога ще прозрат че това са МПС? Или пак лобита защитаваме, вместо безопасност.
37
0
 
3
 
! Отговори
Дарк преди 1 седмица
Първо що не си променят закона и както го направят,ако искат да гласуват,че може да пращат и реклами на застрахователи.
36
2
 
6
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 седмица
ТИЯ НИЩОЖСТВА СЪВСЕМ СА СЕ ПОБЪРКАЛИ .ТО СКОРОСТА ЩЕ НАМАЛЯВАТ УЖ ЗА НАША БЕЗОПАСНОСТ, А ВСЪЩНОСТ ДА НИ ГЛОБЯВАТ ПОВЕЧЕ.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Честита Промяна!, не от мъртъвци бе мало*yмник, а почернените им роднини! Много добра идея, като се има предвид че произшествията се предизвикват главно от безмозъчни ****нари като тебе!
34
0
 
7
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 седмица
KAT и МВР са Паравоенна Организация , наброява 60 000 човека .Корупцията е Огромна .
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Опитах се да видя кой ги финансира, стигнах до един сайт, който изисква регистрация /кой знае защо/. Подозирам, че за да може после да досажда с имейли да се включите в "кампанията" им! Всеки имейл, писмо, листовка, пусната в пощ. ви кутия, която може да бъде свързана с ваше нарушение, за което вие сте си платили, както е отредил законът, се явява тормоз! Ако пък полученото е в сърцераздирателен стил, допускам даже с елементи на пълна измислица, това пък е целенасочен тормоз!
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като пратиш СМС на дадения наркоман или алкохолик, може и двете заедно, дали ще го прочете, или с отврат ще го изтрие госпожа никой :)))

Спонсорирани публикации