"Написах ти писмо": Ще се пребори ли разтърсващата кампания за повече пътна безопасност?

“Чакай ме” е най-срещаният израз в писмата
17 апр 2024 16:46, Инна Ангелова
55

Стартира национална кампания за пътна безопасност “Написах ти писмо”. Така нарушителите на пътя ще получават лични писма от семейства на загинали. Пред Bulgaria ON AIR гл. инсп. Мария Ботева и инициаторът на кампанията Йордан Жечев разказаха повече.

"За съжаление всички сме свидетели на това какво се случва. Тази тема е навсякъде около нас. Много голяма част от това е плод на това, че не се сещаме да внимаваме", заяви Йордан Жечев в студиото на "България сутрин".

Писмата от семействата на загиналите на пътя ще се прилагат към електронните фишове на хората, които са нарушили закона на улицата.

"Това е една наистина нелека задача, изключително трудна за нас. Тя ще предизвика емоции дори у служителите на МВР, които ще трябва от другата седмица да започнат заедно с електронния фиш, в пощенски плик да поставят и едно такова писмо. Това е много трудно за всички. Не е тайна за никого колко много човешки животи биват отнемани, не само в нашата страна, а в цял свят", каза гл. инспектор в отдел "Пътна полиция" Мария Ботева.

Ботева посочи, че в тези писма най-често срещаният израз е "чакай ме" и напомни, че във всяка една статистика, свързана със загинали хора, зад всяка цифра стои човек.

Жечев казва, че кампанията няма да е панацея, но определено е стъпка към един по-спокоен живот на пътя.

"Умът е странно нещо и споменът е странно нещо. С част от родителите си говорихме как всеки от тях знае къде точно е бил, когато е разбрал за произшествието. Представяме си, че ако човек, заедно с наложената му законово глоба, прочете посланието и стане свидетел на това, ще му остане не само в ума, а и във въображението", сподели Жечев.

Към момента в кампанията са планирани 36 000 писма, които да достигнат до нарушителите на пътя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от Темида
Съдът отмени наказанието на полицай във връзка с издирването на Митко от Цалапица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никой нищо не спазва и не гледа. Е преди малко бяхме двама човека на началото на пешеходната пътека. Колата си мина, водачът гледаше пътя като пън и въобще не ни отрази, все едно ни нямаше. Нищо, че бяхме стъпили 2 метра по асфалта. Добре, че стоим винаги с едина крак напред, с другия назад. И извънземни да дойдат да ни уравляват, същите пънове ще са.
29
2
 
2
 
! Отговори
Егати тъпи преди 4 седмици
Панелистанци. Много тъпо племе сте бре и все повече копаетр дъното
28
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 18 - Ама моля ти се ... като слушам глупсоти, все едно нещо средно между Straight out of Compton и войната във Виетнам ... Аман бе!
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Таз ако знае какво си мислят, ако въобще могат да мислят наркоманчетата и алкохолиците, може и двете заедно, немаше да говори такива глупости за писма и любов :)))
26
0
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 седмици
Браво! Тва сега кой арапин или гагаузин го измисли? Жертвите да пишат любовни писма на убойците? Няма ли нещо като психиатри в България,които са вкарат в усмирителни ризи създателите на тази свръхцинична кампания? Повтарям!!! Някой кара жертвите да пишат любовни писма на убийците.Така тия,които съдят убийците на семействата си им пращат адресните си регистрации ,за да могат убийците да спрат делата срещу автомобилните им престъпления. Маестро , ХЕЛИКОПТЕРИ ЗА ПСИХИАТРИТЕ !!!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До АнонименЗа 20 години нямам дори фиш.... Спирали са ме точно 3 пъти за проверка. Tака че палеца нали знаеш....
24
1
 
3
 
! Отговори
Идея преди 4 седмици
Към писмото и снимка на пудела с пачките! Малко за разкош!
23
1
 
6
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 4 седмици
В страната на чудесата и турското кафе вече ще получаваме и писма от мъртъвци! Лютви, Княгинята, Семерджиев и Полицайката Радева, и кой ли още не ще получат ли писма?!?
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не знам кой б о лен милиционерски мозък го е измислил това безумие, но със сигурност няма да доведе до намаляване на нарушенията. Вместо да мислят глупости да започнат да оправят инфраструктурата, организацията на движение, да стимулират хората които нямат нарушения и т.н. Само безумства в тази държава!
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някои ще си построят бели магистрали с това писмо. Други ще си избършат гърба. Трети и двете.
20
0
 
1
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 4 седмици
Аз си мислех,че ги пращат по електронната поща и насочих всички писма с прекрепени файлове за спам и което не го отворя след 24 часа системата изчиства спама.,а то било по традиционната било,но няма да променям настройките - някои примери са заразителнии.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Идеята определено е добра - познавам иначе свестни хора, но когато седнат зад волана изглyпяват и си викат "на мен не може да ми се случи", и правят всякакви безумия... Писма от почернени родители, определено могат да ги вразумят
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Дайте палец на долу ако сте 10+ години шофиране и не ви е искан подкуп.Палец на горе ако ви е искан за произволно (не)нарушение.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 17 През 90-те, тоест моето поколение, имаше много по-големи жестокости, направо можеш да пукнеш изневиделица, така че да не ги обвиняваме толкова това празноглаво поколение джигити-чалгари :))
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Карам си аз, гледам някакви деца по билбордовете. Не обръщам внимание ... щото карам! После гледам - малкия депресиран. Вика "Тате ... убили децата"! Кви деца!? Спрях, прочетох .... и седя и си мисля - Ако на мен ми пука, няма да карам като ненормалник и да трепя хора на пътя? Ама на тоя де не му пука - Кво го бърка? Той няма, като мене и детето ми, да се трогне от това. Ефект нулев.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Клептокрацията (от гръцки: управление на крадците) е форма на управление, в което държавните решения са мотивирани главно от непосредствените материални интереси на тесен кръг от хора, които са на власт.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Явно не е била в среда с шмъркащи госпожата и не знае, че нема въобще да го прочетат :)))
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 12 - И когато затрилият е пиян махленски *** със 100 души познати и е познат с това, че кара по 500 кила бело всеки месец от Хармални към "Хоооладниата", ще я втасат бързо ...
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Едва ли защото 90% от нарушителите нямат съвест .
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Можете също така да каните нарушителите на погребенията на жертвите, ще има невероятен успех, да изпратят лично човека кагото са затрили