Културните дейци под прозореца на Денков: Слез!

Това, което искат е стартовата заплата да започва от 2000 лв.
Обновена: 6 дек 2023 14:27 | 6 дек 2023 14:27, Нели Христова
38

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

"Денков слез!" скандираха протестиращите културни дейци под прозореца на премиера. Те се събраха в Триъгълника на властта за да искат по-адекватно заплащане, а протестът им бе под наслов "Народ без култура е народ без бъдеще".

"За първи път виждам толкова позитивна и градивна енергия, вълнувам се повече от получаването на награди. Министърът на културата не е в министерството, а е в Министерския съвет", каза Христо Мутафчиев, председател на Съюза на актьорите в България, цитиран от "24 часа".

Това, което искат е стартовата заплата да започва от 2000 лв. "Да тръгнем към Министерски съвет и да им подпалим решетките", призова още Мутафчиев.

След протестите на 1 ноември днес отново излязоха стотици недоволни от ниското заплащане в културния бранш.

Да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма т. 13.2.19. Осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в сектора. Ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в Браншовите колективни трудови договори.

Това са исканията на протестиращите, които след като призоваха министърът на културата Кръстю Кръстев да слезе при тях и да говори с тях, продължиха към министерския съвет.

Сред организаторите на протеста са Съюза на българските музикални и танцови дейци, Съюза на артистите в България, Независима синдикална федерация "Култура" към КНСБ, Национална федерация "Култура" към КТ "Подкрепа".

Това е вторият национален протест на дейците на културата в рамките на месец, но обещаха, че ще продължат, докато не чуят исканията им.

Тома Биков слезе при протестиращите "Този бюджет, предложен за културата тази година, беше написан от Министерството на финансите - това наричам диктат. Този бюджет, който е недостатъчен, вече е в парламента. Едното, което може да направим, е да отменим рестрикциите за сценичните изкуства и да ги пратим в Министерството на културата и Министерския съвет", каза той и добави, че от 2015-а г. сценичните изкуства работят с един и същи стандарт. "Има 28 млн лв. увеличение, които трябва да отидат в проекти. Ще направя предложение да отидат за културните институти. Културата е точно толкова важна, колкото икономиката за едно общество. Борбата продължава, няма да е лесно", добави още депутатът от ГЕРБ.

"Отдавна говорим, че 0,4% за културата е престъпление срещу културата. В основата на националната ни сигурност са образованието и културата", каза Ивайло Вълчев, заместник-председател на ИТН, който също се появи на протеста. "Театри и актьори няма да дойдат от чужбина, имаме наши. В наше лице имате хора, които не само са на ваша страна, а и сме едни от вас. Искрено се надявам, че това, което Биков каза, ще се случи в залата. Ако следващия път се връщате, лично аз ще ви отворя врата, за да питате когото трябва", добави още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Хахааа, верно. Защо търсят плyжekът Денков? Да не решава той за парите? Да търсят лудия Асан Василев и Кирчо - кривата джyka :))))))))))))))))))))))))))))) Нали те си ги избраха, а?
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Що ще слиза? Денков с терористи не говори - негови думи...
10
2
 
10
 
! Отговори
Истински седесар преди 6 месеца
Не разбирам, защо хора възприели правилната идеологическа позиция по мястото в обществото на наемния труд, сега отстъпват от своите позиции когато, става дума за тяхното положение и техния труд. Би трябвало да им е ясно, че във всяка сфера на обществено-икономическия ни живот приходите на работниците трябва да се определят от печалбата на собствениците на предприятието. Ако с труда си не могат да привлекат печалба за фирмата, заплатите ще са ниски, и ръка да целуват, че изобщо имат заплати.
9
1
 
14
 
! Отговори
Един от народа преди 6 месеца
Христо Мутрафчиев е всичко друго, но не и артист!
8
2
 
4
 
! Отговори
Само не разбрах, преди 6 месеца
къде бяха културните дейци, когато Василев обяви, че реже бюджета за култура? И защо викат по Денков? Трябва да викат по Василев, защото, той резна културата.
7
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нещастни българи и културата ли си плюете. Свършено е с вас
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има частен сектор,където тия"онеправдани културни дейци"са свободни да изкарват не по две а по двадесет хиляди лева месечно,да отиват а не да чакат на държавната копаня!
5
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 6 месеца
Хахааааа искат, ама няма!!! А по една мотика 45-ти номер, дето прави сянка искат ли? По цял ден ядене, пиене, дрога, IBAN..... :)))))))))))) По един пирон не могат да забият, пари искат?!? Ай сиктир!
4
4
 
10
 
! Отговори
бледолик преди 6 месеца
Протест на пияници,прелюбодейци и хора без морал и задръжки!Култура ми Янко!
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Аман от жълтопаветните умници!
2
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
2000лв. за нищоправене,ай сиктир.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Топ некадърника, актьор от ГЕРБ Ристьо тръгнал пак да прави представление да си заслужи огризките. Утре ще е Алибегов.