Пенсионните дружества искат двойна вноска за втора пенсия

Те настояват тя да се увеличи на 10%
16 ное 2023 23:20, Стела Стоянова
59
Пенсионните дружества искат двойна вноска за втора пенсия
Снимка БГНЕС, архив

Вноската за втора пенсия на родените след 1959 г. трябва да се увеличи плавно до 10%, смятат пенсионноосигурителните дружества.

Така пенсиите от универсалните фондове ще постигнат по-висок коефициент на заместване на трудовите доходи, но това ще работи и за по-малък натиск към солидарния стълб и преодоляване на натрупаните дефицити в него, коментира Евелина Милтенова, председател на УС на Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества у нас, на дискусия за пенсионно-осигурителната система у нас, организирана от Българската стопанска камара.

Осигуровката стои от години замразена на 5%, въпреки че правното й увеличение бе предвидено в Кодекса за социално осигуряване. Заради непрекъснато растящия дефицит в НОИ ред правителства не предприемат тази стъпка. Още преди години вноската трябваше да стигне поне 7%.

Увеличението на отчислението за универсалните фондове не означава непременно по-висока осигурителна тежест - тази вноска се отделя от общата пенсионна осигуровка за родените след 1959 г., пише "Сега".

При пълно осигуряване - за 40-годишен период, без прекъсване в стажа, човек може да постигне до 15-20% заместване на дохода от заплата през втория стълб, каза Милтенова. Дори сега - при 20 години осигуряване, при пожизнената пенсия се постига 14% заместване. Хората, които имат достатъчно добри постъпления в индивидуалните си партиди за пожизнена пенсия, все още са твърде малко, но с годините делът им се увеличава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тия които гласуват зад граница и не внасят ното един лев за пенсия или тия на соц помощи ,определят кои да управлява държавата .Народа намалява ,като бяга от тая *** а искат същите постъпления .Политическата мафия от алчност унищожава държавата .
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Искат си увеличение на заплатите
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
14% заместване, не е истина! Около 4%!
20
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак са закъсали за пари и искат увеличение на вноските, а после като трябва да дават пенсии се услушват като глухи прасета :) аман от инвеститори, където изчезват почтено придобитите пари на хората :)
19
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще работите с това , което ви дадем !Сядайте си на зад..... и почвайте да бачкате. Искаме възвръщаемост от инвеситициите си!
18
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 19 абоодателя тинплащал, ама дръжки ... Плащаш го ти накрая. Иначе моеше го зеюеш и да си живурлаш с тея пари ехееее ...
17
5
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 5 месеца
Нулирана ти е, защото си осигуряван на минималната, работодателят не ти е плащал осигуровките навреме и освен това си имал периоди и то дълги без работа.
16
11
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 5 месеца
Ти нищо не си вкарал. Работодателят ти плаща 2/3, ти даваш само 1/3 от вноската. Без да знаеш, недей да пишеш.
15
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пък искам да имам право да се откажа от пенсионните фондове и да си получа обратно парите. Знам как да се осигуряеам сам
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пък искам гаранция за това което ще получа!Причината ми е че вече два пъти ми беше нулирана сметката в така прехвалените пенсионни фондове !!!
13
1
 
40
 
! Отговори
О преди 5 месеца
Вноските ми за втора пенсия последните три години с топени от загубите на пенсионните фондове. Всички фондове в България работят на загуба но не пропускат да си вземат таксите и комисионните само че на мен ми загубиха три години внасяне на пари. И при това на кадърно управление на какво основание искат да се увеличи вноската ?
12
0
 
11
 
! Отговори
До Иванчо преди 5 месеца
Осъзнаваш ли, че предлагаш да се спрат всички сегашни и бъдещи пенсии изплащани от НОИ и 2 милиона пенсионери да останат без пенсиите си, а бъдещите пенсионери още много години ще останат с някакви минимални суми, които са успели да натрупат по твоето виждане? Второ, 2000 лева месечно за пенсия могат да отделят много малко хора, примерно 5% от работещите.
11
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В България пенсионната система е по немския модел на Бисмарк, при който работещите с пенсионните си вноски плащат пенсиите на пенсионерите. Всяко опит да се мине към друга система, каквито са сега частните фондове, е в противоречие с действащата пенсионна система и ощетява 2 милиона пенсионери. Отделно,че в бъдеще от тези пенсионни фондове едва ли ще видите някаква пенсия.
10
10
 
2
 
! Отговори
Иван до 10 преди 5 месеца
Защото това е нормалната сума, която може да отделя и спестява един човек всеки месец. Ами тези, които са заварено положение и имат над 15 години трудов стаж, ще си получат редуцирана пенсия и готово. Примерно имаш още 20 години и започваш всеки месец да отделяш по 2000 лева. За 20 години това са 480 хиляди лева + пенсия.
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И аз смятам, че е най-добре хората сами да си управляват парите. Щом са недоволни от пенсионната система - да се оправят сами.
8
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Искат да управляват пари, които не могат да управляват.
7
7
 
10
 
! Отговори
До Иванчо преди 5 месеца
Казваш всеки месец да отделя по 2000 лева за старини. А защо не по 20000 лева всеки месец или още по-добре всеки да отделя по 20 милиона всеки месец. Ако започне на 18 години и работи до 68 години, т.е. 50 години, ще има 12 милиарда лева за старини. Забрави да напишеш какво правим със сегашните пенсионери, както и с работилите някакъв период от време, примерно 30 години и им остават 10 години до пенсия. Нали се сещаш, че светът не започва с теб...
6
8
 
8
 
! Отговори
Христо преди 5 месеца
На 37 години съм и имам общо 18 години трудов стаж. За съжаление не съм сигурен, че ще мога да се пенсионирам на 67 години, защото много закъснях със започването на работа и в началото не работих на максималния осигурителен доход. От 18 години трудов стаж, само последните ми 14 са на максималния доход. Проверих си в НОИ, до момента пенсията ми е изчислена на 1007 лева. В частния пенсионен фонд имам събрани само 42 хиляди лева. Забравете да се пенсионирам някога.
5
28
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Изобщо трябва на се премахне държавната пенсионна система. Хората сами трябва да си намерят начин да се осигуряват за старините си. Така когато един човек започне работа на 18 години и всеки месец отделя по 2000 лева за старини, на 58 години когато ще е старец, ще има 960 хиляди лева за следващите 40 години докато почине от старост.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е то увеличението ще отиде във вноски., не при хорара.

Спонсорирани публикации