Денков: Започва изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Това ще гласува кабинетът днес
25 окт 2023 10:08, Стела Стоянова
400
Денков: Започва изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка БГНЕС, архив

Днес с решение на Министерски съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви премиерът Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерски съвет.

"Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-ми блок", обясни премиерът.

Срокът, който се предвижда, е 2033 г. Със същото решение ще започне подготовката и за 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй, тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 г. да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система, добави Денков.

Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените 1 до 4 блок на АЕЦ-а. Освен това технологията, която е избрана на тези реактори е уникална в света, тя позволява да се променя два пъти в кратък срок, мощността на реакторите, което е важно за управление на енергийната система. Пожелаваме успех на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат, каза още Денков, цитиран от БГНЕС.

Част от проекта за дневен ред предвижда кабинетът да обсъди проект на меморандум за разбирателство между няколко европейски държави за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбраната в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. В инициативата, освен България, участват още Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция. Вносител е министърът на отбраната.

Кабинетът трябва да одобри и допълнителни разходи за 2023 г. за финансовото осигуряване на дейности по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още по темата: АЕЦМСседми блок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
3
 
! Отговори
Дзивко преди 10 месеца
Реактори правят Китай, Русия и САЩ, може и Франция (не съм сигурен), най много централи се строят с китайски и руски, ние вероятно ще строим с тия дето ни кажат
206
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
аз се учудвам на американците как може да вярват на такива капацитети като Кирчо, че и да ни го препоръчват. Не им ли дават да попълнят един тест за интелигетност... половината са на нивото на пети клас голямото междучасие след игра на народна топка... разбирам народа ни да мрази американците ама не е така, ама па що да ни унижават по такъв начин. Не разбират ли че като препоръчват подобни си губят реномето.
205
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно преди изборите са решили да го съобщават)) балъци
204
0
 
5
 
! Отговори
просчовекслабадържав преди 10 месеца
така и така предстои да сме обекти на агресия, предлагам да си направи всеки от нас поне по едно копие да окажем съпротива ...
203
0
 
5
 
! Отговори
ъ преди 10 месеца
Строителството на нови енергийни мощности по принцип е добро за България. Но много се притеснявам, когато това строителство се прави от хора като сглобкаджиите. И това с "уникалната" технология си е за страх, пак сме експеримент.
202
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
УЛАВИ МИСЛИ НА УЛАВОТО АКАДЕМИЧЕ. НАЙ-МИ Е ЛЮБОПИТНА АРИТМЕТИКАТА: КАТО ЗАТВОРИШ ЧЕТИРИ РАБОТЕЩИ БЛОКА С 1760 МВТ С ИЛЮЗОРНОТО ОБЕЩАНИЕ СЛЕД 30 ГОДИНИ ДА ВЛЯЗАТ В ЕКСПЛОАТАЦИЯ ДВА НОВИ БЛОКА С 2300 МВТ БИЛО НАПРАВО БЕЗЦЕННО КАТО В "ТЕФАЛ ТИ МИСЛИШ ЗА ВСИЧКО"... ДЕНКОВ, КОЛКО ПРЪСТА ВИЖДАШ?!... НЕ,БЕ ТРИ СА ЕДИН ПРАВ И ДВА СВИТИ...
201
0
 
5
 
! Отговори
:-) преди 10 месеца
Характерно за психодеснитее е че закриват всичко даже и американско да е така че кой е будалаа да дойде да направи АЕЦ тука...
200
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българското правителство сега е най-гнycното и подло от всички възможни, погледнато от гледна точка на Русия: едната му опора е партията на Петков, втората е партията на Борисов. Това е резултатът от петите парламентарни избори за три години.
199
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен "Моля ви, тръгнете си най-накрая." - защо просто не гласувате за други?
198
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моля ви, тръгнете си най-накрая.
197
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американските реактори са най технологичните реактори, но Орбан и Ердоган са диктатори като Путин, и не могат да го разберат това нещо и затива строят руски АЕЦове.
196
0
 
5
 
! Отговори
О чуден преди 10 месеца
А атоми откъдя ще карате?Путин ще ви спре атомите,бензиня,газа,желязото,суровините щото го обявихте за враг!От братски сащ ли пак?Много му дреме на САЩ за някаква си миниатюрна държавица дето не могат да я намерят на картата даже и да искат!
195
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Евтин популизъм. След 10 години ще кажат - не е добре това, трябва да купим реактори за 5 млрд долара от саш (ще ни ги донесат през океана) и да довършим Белене.. И тъй ще продължава наглата политика, която има за цел само да краде и унищожава всичко българско.
194
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да унищожиш готовото (защото е Руски )и да сториш наново е изгодно??
193
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Малките реактори които сега са на мода на росатом са РИТМ - 200 по 60 мв и новия РИТМ - 400 който бил 120 мв . Това е в момента водещата технология . Парогенераторите са вградени в бойлера и се сменя само това . Бързо се строят и не разкарваш тока по цялата държава а като му изтече живота сменяш само това нещо за 100 милиона а скъпата част остава . Тоест пак ще платиме тройно за стара технология както стана с Ф16 ките Ако го постороят някога ще е след 20 години както направи уестин хаус с един р
192
0
 
2
 
! Отговори
158 преди 10 месеца
Чакай от Козяк да потвърдят, щото тая новина вече няколко пъти я четем и после спираме, подаряваме ,продаваме..
191
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Как така 7 ми блок. Нали другите са затворени и ги няма. Значи имаме само 2 бр.Това ще е третия, ако разбира се другите не са затворени и работят анонимно за някой хора.
190
3
 
2
 
! Отговори
Public enemies преди 10 месеца
Че в момента се опитва да се работи за България, а много хора се опитват да му пречат и да го смъкнат, което е типично българска работа. С каква цел - да гледате пак на Боко кратуната с неговите магистрали и простотии как за ден може да станеш милионер ?
189
4
 
3
 
! Отговори
Fena преди 10 месеца
Да вземеш от АЕЦ 500 млн. лева и да ги дадеш на една фирма за да прави нещо дето и тя не знае какво точно.... А накрая да се изтъпаниш пред послушните медии да кажеш, че ще строиш АЕЦ? Наистина трябва да си академик, за да измислиш подобна глупост :)
188
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това че САЩ вече няма да са световен лидер, не означава че САЩ ще рухнат или ще се разпаднат, САЩ ще си останат силна и богата държава, ще си решат проблемите и пак ще бъдат силна икономика. Само ЕС ще се разпадне и ще се "латинизира", и да му мисли васалката България, която успя да си спечели купища врагове и да се изпокара със всички, какво ще става с България тогава.

Спонсорирани публикации