Денков: Започва изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Това ще гласува кабинетът днес
25 окт 2023 10:08, Стела Стоянова
400
Денков: Започва изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка БГНЕС, архив

Днес с решение на Министерски съвет ще стартира реализацията на строителството на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви премиерът Николай Денков в началото на редовното заседание на Министерски съвет.

"Ще бъде капитализирано с 500 млн. лева допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-ми блок", обясни премиерът.

Срокът, който се предвижда, е 2033 г. Със същото решение ще започне подготовката и за 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй, тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 г. да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система, добави Денков.

Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените 1 до 4 блок на АЕЦ-а. Освен това технологията, която е избрана на тези реактори е уникална в света, тя позволява да се променя два пъти в кратък срок, мощността на реакторите, което е важно за управление на енергийната система. Пожелаваме успех на енергийния министър и неговия екип. Това е едно от най-важните решения, които ще вземем по време на нашия мандат, каза още Денков, цитиран от БГНЕС.

Част от проекта за дневен ред предвижда кабинетът да обсъди проект на меморандум за разбирателство между няколко европейски държави за съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбраната в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“. В инициативата, освен България, участват още Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция. Вносител е министърът на отбраната.

Кабинетът трябва да одобри и допълнителни разходи за 2023 г. за финансовото осигуряване на дейности по Програмата за изграждане и реконструкция на детски ясли и градини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още по темата: АЕЦМСседми блок
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То до 2033 България ще намалее с още 1 млн човека и ще отпадне нуждата от нов реактор.
26
4
 
18
 
! Отговори
Баба Радка преди 10 месеца
На молеща вчера му биха шута от шенген. Никой не ги взима на сериозно.
25
1
 
4
 
! Отговори
Дони преди 10 месеца
Ей, стана!
24
4
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Денков: Започва изграждането на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" - Хахахаааа, започва довечера по Btv Comedy :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))
23
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Шенгена вече е в историята, еврозоната и нея ще я отметнат скоро като несвършена работа, която няма никога да се случи. И за какво беше това правителство с големите стратегически цели? Сега щели да строят. Какво? Курник могат ли да направят? То това да не е като плюене в парламента и чупене на очила.
22
2
 
14
 
! Отговори
Вьзмутен преди 10 месеца
То даже при бойко и пеевски бе в пьти по добре -подайте отставка стига сте ни разгонвали фамилиите
21
6
 
25
 
! Отговори
Вьзмутен преди 10 месеца
По добре отставка - невиждани цени , на всичко - шенген през крив макарон - не изпьлнихте нищо от това което представяхтеТук е по скьпо от германия в пьти
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимна преди 10 месеца
Трябва да построим поне един нов блок, независимо дали в Белене или Козлодуй. Или да удължим срока експлоатация на на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй.
19
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Koй ще строи? Какви ще са реакторите? Какво правим с реакторите за Белене? Откъде ще идва горивото и къде ще се изнася отработеното? Нищо не стана ясно. Само се разбира, че искат да вземат половин милиард лева и след нзборите пак ще спрат "изграждането".
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Кире паша ооо да даже вече ги продаваме електричките през мстовете на Дунав...
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Антинатовец 18....и е първа в краденето на територии....
16
8
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Аре Молец пускай си оставката. Вчера биха ли ти много шамари в Австрия? Еврото ще го приемаме ли от нова година? А съдебната реформа под кривата круша ли е? Ай сиктир!!! Пълни некадърници сте, особено Асан-фалита. ОСТАВКА!!!
15
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 13....можеш ли да проумееш че Русия няма повече да строи реактори в БГ..а не само и в БГ...така че ако се продадат...докато има шанс...ще бъде чудесно решение..
14
7
 
23
 
! Отговори
Кире паша преди 10 месеца
Вече е готов завода за ел коли сега почваме - нови -10 блока на козлудуй
13
5
 
21
 
! Отговори
Я разкажи преди 10 месеца
за Австрия, че там е по-интересно. И без това нищо няма да построите... Как е времето в Австрия?
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сигурно хамериканците ще ги стоят, колкото имаме и F16. Да ги дават на франсетата, да пускат и два блока в Белене и да пращат всички перки и волтаици да си ги опъват краварите в прерията.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
...не...алкашите .....сигурно имаш връзки...ще осигуриш ли строежа..
10
12
 
12
 
! Отговори
Аноним преди 10 месеца
Най после нещо смислено от това правителство
9
5
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Инак, пак браво! 85% гласуваха да плащат за планове и чертежи. Лошо няма.
8
5
 
33
 
! Отговори
3033 преди 10 месеца
После ще дойдат новите - денковисти и ще кажат а няма да строим проблеми с законодателството на - есЩе подарим реакторите на бангладеж

Спонсорирани публикации