Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години

Пловдив е на второ място в класацията
6 окт 2023 07:03, Елка Василева
200
Жилищата в София поскъпнаха над два пъти за 7 години
Снимка: архив, БГНЕС

Цените на жилищата в София са нараснали над два пъти за период от седем години и половина. Къщите и апартаментите в столицата са поскъпнали със 108% спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт. Това нарежда София на първо място сред големите градове в страната с над 120 хил. жители в класация за поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през второто тримесечие на годината са с 89% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на НСИ. При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е по-голямо - с над 120%. Така столицата държи първото място по поскъпване на старите жилища. Данните за такъв дълъг период от време показват, че в София има сериозно търсене както на ново строителство, така и на съществуващи къщи и апартаменти.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с общо повишение на цените на имотите със 102% за период от седем години и половина.

В повечето градове в страната с над 120 хил. жители поскъпването на старите жилища за такъв дълъг период от време е по-голямо от това на новото строителство. Изключение прави Стара Загора. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с над 96% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали със 107%. Пловдив е градът с най-малка разлика между движението на цените на новото и старото строителство.

Топ три на градовете с най-голямо поскъпване на имотите се допълва от Русе. В града цените на жилищата са нараснали с 83% за периода. От НСИ не обявиха данни за поскъпването на новото строителство в Русе. Но при съществуващите жилища в града увеличението на цените е със 105%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна и Стара Загора. Поскъпването на имотите в тези градове е доста близко. На четвърто място в общата класация е Варна (+82%), следван от Стара Загора със 78%. Във Варна има много голяма разлика между поскъпването на новото и старото строителство. Повишението на цените на новите къщи и апартаменти за седем години и половина е с 68%, а съществуващите жилища са поскъпнали значително повече - с 90%. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация.

В Стара Загора поскъпването при новото строителство е с над 86 на сто, а цените на старите къщи и апартаменти са нараснали със 75%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните имоти в морския град са нараснали средно с 67 на сто спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. Като ситуацията при новите и съществуващите къщи и апартаменти е подобна на тази във Варна, но тук разликата в движението на цените е още по-голяма. При новите апартаменти в Бургас поскъпването е с 31%, а при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с над 93%. Разликата в поскъпването на старите и новите жилища е 62 на сто.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с над 85%, като при движението на цените на новото и старото строителство има преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 94%, а ръстът на цените на новото строителство е със 71%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз съм програмист с голяма заплата и нямам намерение да давам пари за надценено жилище в софия. Трябва да си т*п да не си правиш сметката. Цените ще падна много с кризата която идва.
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До всъщност падат 107 - Банките обичат "данъчната оценка", защото са ти дали креди за 250 000 лева, но ти имаш жилище за "50 000 лева" и даце да си изплатил 150 000 лева, ще ти взмат жилището и ще дължиш още 100 000 лв.
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Програмист взема средно 7хил лева и има средно два апартамента. С такива доходи може да си позволи да купува жилища без да се пазари" - Само глупав човек ще купува нещо скъпо, без да се пазари. А и 7 хил. лв. не са особено голям месечен доход и с оглед цената на повечето жилища в София (по 240-260 000 лева са сравнително нсиска цена за двустайка в Люлин)
95
0
 
1
 
! Отговори
105 преди 11 месеца
Не само, ами от февруари насам има и места, където сметнеш инфлацията, има спад с по 5-6%.
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Напомнят ни колко са порастнали в миналото а не казват че вече 1 година не растат и спада се задава.
93
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"В САЩ тази седмица вече ипотечните лихви стигат 8%. Правете си сметката добре, за да няма после рев!" - В Бъглария ъривм 9 до 12 месеца назад, зад САЩ и всичките им финансови кризи.
92
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Какъв е смисъла , аз да ле лишавам 25 години за да изплащам , а после наследниците да щракат с пръсти" - Типичен неолиберал - хем комунизъм иска, да няма наследници и прочие, хем иска, да е само за него, демек върл капитализъм.
91
6
 
0
 
! Отговори
от Аржентина преди 11 месеца
До Анонимен 100: Тук руснаци и украйнци пазаруват като бесни и цените вървят нагоре! Казват, че цените ще станат асрономически когато Путин запоне ядрената война с НАТО и цялото северно полукалбо бъде покрито с радиактивен сняг!
90
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А в Чили и Аржентина с колко са се качили цените, че живо ме вълнува?
89
1
 
15
 
! Отговори
Анализатор преди 11 месеца
Взеха да зачестяват статиите за непрестанно покачващите се цени. Това е сигурен сигнал, че краят е близо. В САЩ тази седмица вече ипотечните лихви стигат 8%. Правете си сметката добре, за да няма после рев!
88
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Споко джендърчета! Скоро един буревестник ще върне цените на реалните им нива! Под нулата!
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В Западна Европа банките плащат 4% лихва а в Ганьово банките дават кредити на 2%?!?!В Бг всичко е измама!!!
86
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Балона е толкова голям че като гръмне ще срине държавата!!Банките държат балона надут като дават заеми на 2-3% а на депозантите плащат НУЛА.Това е кражба и престъпление НО в корумпирана Задунайска губерния всичко е така докато се срине.
85
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какъв е смисъла , аз да ле лишавам 25 години за да изплащам , а после наследниците да щракат с пръсти .Защото тъкмо човек е изплатил ипотеката и се е гътнал....
84
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 91 така де жилищата са им непродаваеми няма на кой да ги продадеш защото хората нмямат пари накрая от Брюксел ще има директива за национализация и да настаняват в тях бежанци и богатите с имоти с пръст в уста тогава ще разберат че парите им са загубени
83
2
 
8
 
! Отговори
Жоро преди 11 месеца
Е как няма да поскъпнат?!То хубави пътища и тротоари, то автобуси и трамваи, то черноглави навсякъде, то. абе # хубавое, хахахаххахахаххсйахахахаххахах
82
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
По принцип това което се случва е продължение от 2008 година , просто тогава закърпиха положението , но не го оправиха
81
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никой няма да продаде евтино , защото после не може да си купи нищо читаво с парите . Трябва хората с ипотеки да закъсат с вноските , поради повишените лихви и да пуснат имота си на по нормална цена за да се отърват от кредита .Другия фактор са младите , те осъзнаха , че е невъзможно да притежават жилище поради високите цени и не се напъват да купят , а живеят под наем , от там намалено търсене и евентуален спад . Последно , повишаване на лихвите по депозити и хората спират да набиват в бетон
80
3
 
23
 
! Отговори
Българин007 преди 11 месеца
Жaлките брокерчета платиха още една статия.Явно нещата вече не са добре с имотите.
79
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Но.80 Пижо:Това не може да е вярно. Пижо, признай си, взимаш ни тука за шарани. 180к евро за двустаен в И.Вазов - няма кой да ти плати толкова. Е, след 2 години, ако Роналдо дойде да играе в Левски, след като му изтече договора в С. Арабия...