40.3% от българите между 25 и 64 години не участват в нито едно културно събитие

47.9% ползват поне един чужд език
14 сеп 2023 21:00, Нели Христова
76
40.3% от българите между 25 и 64 години не участват в нито едно културно събитие
Снимка: БГНЕС

През последните 12 месеца във формално образование са записани 81 хил., или 2.4% от лицата в активна трудова възраст (25 - 64 години). Жените в изследваната възрастова група по-често са учащи във формалното образование - 2.9%, отколкото мъжете - 1.9%. Най-висок е делът на записаните за придобиване на образователно-квалификационна степен „магистър“ - 35.3 хил., или 43.5% от всички записани във формалното образование или обучение, съобщиха от НСИ.

Участниците, използвали онлайн учебни материали по време на обучението, са 75.1 хил., или 92.7%, а 68.4 хил. (84.4%) са контактували с преподаватели или със служители на образователните институции посредством уебсайт/портал.

Според резултатите от изследването 637.9 хил. лица, или 18.9% от възрастовата група 25 - 64 години, са участвали в поне едно неформално обучение през последните 12 месеца. В сравнение с предходната вълна на изследването се наблюдава намаление с 3.6 процентни пункта.

Разпределението на участвалите в неформално обучение според завършената най-висока степен на образование е следното: с основно или по-ниско образование - 4.7%; от завършилите средно образование - 16.1%; от завършилите висше образование - 31.1%.

Спрямо трудовия статус делът на участвалите в неформално обучение е най-висок при заетите - 26.1%.

Най-висок е делът на лицата, провели обучение на работното място - 13.8%, следвани от записаните в курсове - 4.2%, семинари или работни срещи („уоркшоп“) с обучителен характер (3.6%), и частни уроци (1.1%).

Резултатите от проведеното изследване показват, че 1 481.6 хил. лица, или 43.8% от населението на възраст 25 - 64 години, са участвали във форма на самостоятелно обучение през последните 12 месеца. Жените са по-активни от мъжете - съответно 46.9 и 40.8%.

Значителни са различията по степен на завършено образование - 75.8% от лицата с висше образование са участвали в самостоятелно обучение, докато този дял е 35.7% от лицата със средно образование и 9.5% от лицата с основно или по-ниско образование.

Най-висок е делът на участие 25 - 34 годишните - 61.6%, при съответно 44.4% при 35 - 54 годишните и 28.4% при тези на възраст 55 - 64 години. Основните методи за самообучение са с помощта на електронни устройства (онлайн или офлайн), използван от 76.8% от участвалите в тази форма на обучение, следван от образователната информация публикувана в печатните материали (57.2%).

Информация относно възможностите за образование и обучение през последните 12 месеца са потърсили 218.3 хил., или 6.5% от населението на възраст 25 - 64 години. Жените са по-активни от мъжете - съответно 8.0 и 5.1%. От потърсилите информация, 183.4 хил. лица (84.0%) са открили възможности за включване в образование или обучение. Според източника, от който е получена информацията, с най-висок дял са образователните институции (53.7%) и работодателите/бъдещи работодатели (40.0%).

Според резултатите от изследването 11.8% от населението на възраст 25 - 64 години не са успели да участват през последните 12 месеца, въпреки заявената нужда или желание за включване в образование/обучение. Основните причини (пречки) пред участието в обучение са: липса на свободно време (36.1%), твърде висока цена на образователната/обучителната програма (22.5%) и семейни причини (10.4%).

Резултатите от изследването показват, че 47.9% от населението в активна трудова възраст (25 - 64 години) ползва поне един чужд език. С най-голям дял са ползващите английски език - 30.4%, следвани от използващите руски (14.8%), немски (4.8%) и френски език (1.9%).

Наблюдават се съществени различия при ползващите поне един чужд език, в зависимост от възрастта им. Сред най-младите (25 - 34 години) почти две трети ползват поне един чужд език (63.8%), докато този относителен дял за възрастовата група 35 - 44 години е 48.9%, за тези на 45 - 54 години е 44.3% и за най-възрастните (55 - 64 години) е съответно 38.7%.

Данните от проведеното изследване показват, че 40.3% от населението на страната на възраст 25 - 64 години не участва в нито едно културно събитие (посещение на представление на живо, кино или културна забележителност) през последните 12 месеца. Посетилите поне веднъж представления на живо (пиеса, концерт, опера, балет) са 38.8%, посетилите киносалони са 38.7%, a посетилите културни забележителности (музеи, художествени галерии, археологически разкопки) - 38.6%.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: статистикаНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Весо преди 7 месеца
Не е точно!63 % от българите участват трайно в едно ...да псуват и таковата мамата на Парламент,управляващи имногото ни крадливи политици!Истина е!
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пиенето на бири и ракии пред блока е културно-политическо събитие със спортни нюанси. Топ експерти на живо се изказват по наболелите проблеми в спорта, политиката и културата и предлагат решения.
45
1
 
6
 
! Отговори
... преди 8 месеца
Последният балет, на който бях беше меко казано излагация. Кино няма нужда да се посещава. Има си стриминг услуги. Театър, много внимателно, защото последно време всякакви "културтрегери" си позволяват да правят театри без стойност. Музеи и пътувания винаги с най-голямо удоволствие. Имам абсолютен контрол над това, което мога да видя и да науча.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
С брачеда и баджанака пекохме ракията на казана. Това си е културно събитие отдето и да го погледнеш.
43
5
 
10
 
! Отговори
58 годишен преди 8 месеца
За работещите бедни в България НЯМА културни събития.Това е новият капитализъм.Трябва да мислите за наема,как да си платите тока,или как да изхраните детенцето си,майката и себе си.Ако имате кредити...става страшно!!!Ако пък останете БЕЗ РАБОТА...
42
2
 
8
 
! Отговори
нафърфорий преди 8 месеца
В какво културно събитие да участваме? В "Софийя Прайд" ??? Неъ, благодаря!!!
41
3
 
4
 
! Отговори
Карделен преди 8 месеца
Българска официална делегация е на посещение в Швейцария и домакините ги развеждат из улиците на Женева. По едно време един от българските делегати започва да се смее на висок глас. Един от домакините го пита "Защо се смееш?" Нашенеца посочва сграда, върху която пише "Швейцарско Министерство на Мореплаването" и казва "Вие море нямате, но министерство по мораплаване имате!" Швейцареца се замисля за няколко секунди и отговаря "Ама и вие министерство на културата имате!"
40
2
 
0
 
! Отговори
Нация преди 8 месеца
Която се кланят на диктатура няма как друго да е
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На каква база са направени горните изводи? Представително проучване? Колко човека са анкетирани? В цялата страна или само в София и други големи градове? Без такива уточнения "изследването" издиша отвсякъде.
38
7
 
3
 
! Отговори
Нито преди 8 месеца
На празник бил национален или не, нито на църковен , нацията изчезва и тва е следствие унищожението на цвета на нацията от безбожните комунисти и управлението им до сега, нацията вече няма идентичност и просто ще изчезне
37
1
 
0
 
! Отговори
А на кръчма ходат ли преди 8 месеца
10 %
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да ама за сметка на това,всички ходим на *Цирк"и то вече 30 години,в който една шепа червени клоуни ни правят на маймунu!
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И аз си седа дома
34
0
 
5
 
! Отговори
Бански преди 8 месеца
Що да не се изпразниха шалга клубовете ???
33
2
 
1
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 8 месеца
40.3%???? хЪм че това е точно колкото електората на ГЕРБДПСДС
32
2
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 8 месеца
Ако имате предвид ЛГБТ-коректни розови и "многоцветни" събития...мда, не участваме.
31
4
 
14
 
! Отговори
И правилно правят! преди 8 месеца
Тая новата "култура" по добре да си далече от нея. Навсякъде простотия, пропаганда и някакви пълни глупости правени само за пари. Спорта го съсипаха. Изкуството се напълни с грозотии. Събитията много зле. Сега нали е модерно, през НПО-та, през програми, през общински проекти и др всичко е направено да усвояват пари. Е, аз пък предпочитам да си стоя на село. Не искам вече никаква култура. Вече и в града рядко ходя освен на пазар. Пък и хората вече не са ми интересни. Нагледах се на простотия.
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Културата е тотално избутана от халтурата и чалгата!
29
0
 
6
 
! Отговори
Шолц Пирата преди 8 месеца
Детски градини в Германия въвеждат "стаи за сексуално изследване", където децата да участват в сексуални игри. Две занимални в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия са обсъдили планове за насърчаване на безопасни места, където малките деца могат да изследват мастурбацията, съобщи Die Welt. Германският вестник съобщи, че една детска градина в Керпен предлага на децата "свободата да изпробват детската сексуалност".
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами идете сами и вижте тия КоЛт0рни събития. Плащаш билет за кръчмарски хумор. Или тая тъпотия да виждаш слушалката на актрисата на ухото, че е толкова *** и не си знае реплийите. Това да отидеш на театър е все едно да гледаш папагали в зоологическата градина. Ана едните са АРТ. Помогнете ниии... Ми как да ти помогна като само-лайнарии правиш?

Спонсорирани публикации