Цените на боба и лещата гонят 10 лева за килограм

Производството им у нас е на минимални равнища
28 авг 2023 12:36, Нели Христова
50
Цените на боба и лещата гонят 10 лева за килограм
Снимка: Pixabay/JanNijman

Обикновен български боб, и то не от най-скъпите сортове, по магазините вече струва по 7-9 лева килото, съобщават от “24 часа”. Лещата навсякъде е по над 8 лева за килограм, но много потребители не усещат това, защото се продава най-често в пакети по половинка, които струват по 3,50 - 4,50 лв. бройката.

Дори борсовата цена на боба и лещата вече е твърде висока - килограм зрял боб на едро у нас се продаваше миналата седмица по 4,50 килото, а лещата съвсем малко по-евтино - по 4,10 лв. Техните цени нарастваха плавно до миналата година, през пролетта замръзнаха, но от началото на лятото отново тръгнаха рязко нагоре.

За боба, лещата, ориза и други подобни продукти има сравнително голям внос от близки и далечни страни. Освен това те са трайни продукти и не би трябвало цените им да се влияят толкова силно от конюнктурата.

“Проблемът с тези варива е, че у нас производството им вече е на минимални равнища. Боб например се отглежда от единици фермери във всяка област у нас, а леща - от още по-малко. Причината е, че са много трудоемки култури. В страните, от които го внасяме, за обработката му се използва механизация, която тукашните стопани не могат да си позволят заради малките си мащаби”, обясни шефът на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Според него просто сега виждаме последиците от земеделска политика в миналото, която е пренебрегвала целенасоченото подпомагане на производители, отглеждащи определени култури. Иванов смята, че субсидиите трябва да имат насоченост към определени сортове, които са характерни за определен регион. У нас често се случвало тази практика да се пренебрегва и затова всяка година сега установяваме, че един или друг зеленчук или плод почти не се отглежда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: лещаценибобварива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До ДА ДОЙДЕ ПУТИН! - Да не мислиш, че ако дойде, ще ти донесе боб на аванта? Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари. Фасулът също!
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Най-обичам боба, леба, и ... тея 3 работи.
33
0
 
0
 
! Отговори
Ром'с преди 8 месеца
Това са последствията от валутният борд,но Това никоЙ няма да посмее да каже,камо ли да напише...е Сега ще имам 1000 минуса,но аз мисля,че съм прав,валутният борд е добре за 2-3 години ,след Това е .... Само да стане нещо с ЕС и глобализация а,то у нас ще настьпи хранителен коллапс,а и не само в хранит сектор .
32
0
 
0
 
! Отговори
Хммм преди 8 месеца
Толкова благодатна и валежна пролет и изобилна реколта от варива и картофи в Бг , а ние вдигаме ценатаТака е, защото чакаме от Египет Аржентина да ни хранят с това което тук си можем да произвеждаме *** Бг работа1000год турско иго ни е малкоТам поне ядат зелен боб на поразия и си го произвеждат
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
29 и то при дия.рия.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ше ми спите и п.р..те,ама хааа!
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
Такава аномалия,може само в българия.
28
0
 
2
 
! Отговори
GD преди 8 месеца
Сбъркана държава.Политиците използват думата "демокрация" като дъвка,за да зомбират електората.Едно време един викаше по митингите-Кой не скача е червен. Сега всички почервеняха от глупостта си да повярват на такива хора.Ще видим какво ще стане след отнета коцесия на Росенец и повсеместната подмяна.Избраха момента на отпуските за да не опитат отново народната любов....
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
садете боб де аре, ама е трудно за това и 20-30 лв ке стане
26
0
 
6
 
! Отговори
Безимен. преди 8 месеца
Яко ви доят..И продължават.
25
3
 
12
 
! Отговори
Тъмнозелен Еколог преди 8 месеца
Бобът е вреден за околната среда. При консумация се отделя много метан. Веднага да се обложи с екоданък - поне 200%. Само богатите трябва да си позволяват да го ядат. Без боб към светлото екобъдеще. Пък и скакалците са по хранителни, нали.
24
4
 
18
 
! Отговори
кенеф преди 8 месеца
Да пръднеш вече е въпрос на лукс
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аз на такива цени няма да купувам. Гледайте си работата.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
От 7 на 9 та да го закръглим на 10 за благозвучие. Я се скрийте.
21
0
 
7
 
! Отговори
Rеее преди 8 месеца
баба като чу новината, пак хукна да скубе "тревата" и да сади боб и леща
20
0
 
15
 
! Отговори
Ленив преди 8 месеца
Без да си правя труда да ходя до месарницата в тази жега, погледнах днешните цени в някои супермаркети онлайн, където в повечето случаи е с малка надценка: Свински джолан без кост - 10.99 лв/кг; свински котлети - 12.49 лв/кг; свинска плешка без кост - 12.99 лв/кг. Някои гяволи обаче вече ни продават боба на цена 9 лв/кг.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да внесем от китай. Цените започват около $800 за тон, което по дневния курс е около 1450-1500 лв за тон. Поръчката не може да е по-малка от 25 тона, но и така и след транспорт, разфасоване и т.н, цената на дребно ще е в пъти по-ниска
18
2
 
5
 
! Отговори
ДА ДОЙДЕ ПУТИН! преди 8 месеца
ТОГАВА ЕДИН ЛЕВ ЩЕ СТАНЕ 1 РУБЛА И ВСИЧКО ЩЕ НИ Е ЕВТИНО.
17
3
 
7
 
! Отговори
Кучеров преди 8 месеца
Важното че кифтета и кебапи са по 50 стинки.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Споко когато стане по 10 половинката че усетят, и пак е по добре от дюнер. Беше 1 лв преди пландемията.

Спонсорирани публикации