Младите не работят, не приемат модела работа до края на живота

Старото поколение разглезило работодателите, раздаването не е ценност
16 авг 2023 18:00, Анисия Иванова
238

Близо всеки трети българин на възраст между 20 и 29 години влиза в групата на бедните, показват данни на Евростат. Само 56% от младежите на тази възраст работят, при средно 65% за страните от Европейския съюз. Забелязва се голям дисбаланс между очакванията на младите и работодателите.

"Аз не бих нарекла тези младежи бедни. Това, че не искат да работят, е свързано с това, че са намерили формулата да не гладуват и да се чувстват добре. По-голямата част от поколението Z имат различно разбиране за работата. Те се чувстват добре и не вярват, че работата трябва да ги съпътства до края на живота им. Има доста разминавания между очакванията на работодателите и на младите хора. Има работодатели, които се опитват да експлоатират хората и това води до разбирането на младите. Разбира се, има работодатели, които имат добри условия", каза председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева.

Тя сподели, че нейното поколение е разглезило работодателите. "По-възрастните се раздават повече и създават разбирането, че по всяко време са налични, което сега не е ценност на новото поколение", обърна внимание тя.

Според госта младият човек иска да има своето свободно време и да се занимава с неща, които харесва. Работата вече не е просто за пари, а е нещо, което му харесва и иска да прави.

"Много от тях се насочват към предприемачество. Отдавна трябваше да погледнем за вноса на кадри отвън, което ще се окаже добър изход за нашата икономика", коментира Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Председателят на Българската конфедерация по заетостта засегна и темата за инфлуенсърите и възможността за получаване на доходи от социалните мрежи. Тя сподели, че с развитието на света и технологиите работата става доста атипична.

"Има много начини за изкарваме на пари, които не са обхванати от трудовото законодателство. Това не е само в България. Има млади хора по целия свят, които не работят. Такъв е трендът, който, за съжаление, трябва да следваме. Работодателите трябва да измислят все повече начини за задържане на хората", заяви гостът.

Според нея всичко е индивидуално и все пак има и млади хора, които искат да работят. Василева прогнозира, че е възможно да увеличим пенсионната възраст и да намалим годините, в които младежи могат да работят. Тя смята, че трябва повече разнообразие и съобразяване от страна на работодателите.

В края на разговора беше повдигната темата и за заплатите.

"Следващата година следва минималната заплата да е 930 лв. Това е ориентир. Съответно няма как работодателят да очаква някой младеж да се съгласи да работи под 1000-1200 лв. Абсолютно не звучи логично. Липсата на опит не значи, че не трябва да им се дава шанс да пробват. Работодателите са гъвкави, но законодателството трябва да бъде адаптирано по-добре", каза Надя Василева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
1
 
4
 
! Отговори
Много ясно преди 8 месеца
Ами като видя мама и тате колко са "добре" след цял живот хамалогия - как ще искам да работя. Да не съм ***.
197
1
 
8
 
! Отговори
МИНЧО МИНЧЕВ преди 8 месеца
ТРЯБВА ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ И, ЧЕ МНОГО РАБОТОДАТЕЛИ ОТКАЗВАТ МАСОВО ДА НАЕМАТ КАНДИДАТИ НАД 30Г ЗАЩОТО ИЗЛИЗАТ С ОПРАВДАНИЕТО ЧЕ НЯМАТ СТАЖ МИНИМУМ 5Г В ОБЛАСТТА В КОЯТО СА УЧИЛИ И НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ГИ НАЕМАТ И ЗА 6 МЕСЕЦА ЗАЩОТО ТРЯБВА ДА ГИ ОБУЧАВАТ,А ТЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ И ДИРЕКТНО ГИ ОТХВЪРЛЯТ И ТАКА УБИВАТ ЖЕЛАНИЕТО НА НОВИ КАДРИ ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА НОВА РАБОТА И ПОЗИЦИЯ.
196
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не приемат да са работещи бедни. Нека си го кажем. Ако заплатите са европейски, ще видим дали не го приемат.
195
2
 
18
 
! Отговори
Гадна сура преди 8 месеца
Как ли пък не ще си дам целия ден на някого за 1000 лв, че само да купуваш боклузи от алиекспрес и ги препродаваш ще печелиш повече.
194
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глупости на тъпкалета, млади, здрави хора седят и нищо не правят. Цяла нощ на компютъра, цял ден спят, вкъщи тишина родителите на работа, мама готви и чисти и ги защитават как нямало работа. Ако няма тук, ще има там, в чужбина. Да не говорим, че разчитат и на пенсиите на бабите и дядовците си. Деградирали млади хора от токсична майчина. любов.
193
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не са гладни
192
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всички станаха мързеливи. Спокойно, скоро ще дойде такава финансова криза, че младите ще се молят да работят, но няма да има какво.
191
2
 
19
 
! Отговори
Пена преди 8 месеца
Защо да работиш като в държавната администрация получаваш 2000 лв и то без да бачкаш? Половината места във фирмите се пазят за хора от ГЕРБ и ДПС които не правят нищо но получават тлъсти заплати.
190
2
 
21
 
! Отговори
Джо преди 8 месеца
Е па няма да ви работим за мизерните фирми! И заплатите са пълна скръб.
189
1
 
23
 
! Отговори
Умни, бе,! преди 8 месеца
Като увеличавате възрастта за пенсия, ще привлечете хората да работят? Сериозно. За какво да се заробва човек, когато дори няма да е подсигурен за старини.
188
10
 
3
 
! Отговори
Българин преди 8 месеца
А какво приемат? Това си е чист мързел.
187
14
 
2
 
! Отговори
ьаьаьаьа преди 8 месеца
Aз съм на 25 и вадя по 15-20к на месец от youtube. Там има всичко как се правят пари. Имам една къща вече, а до 30 трябва да съм купил още 3. Паритe ги държа в BTC. От банките само пари взимам. Повечето време ми минава в тренировки с ChatGTP ,Java & C# ;Не играя глупави игри ,а само готини. Гледам филми .. музика и си плащам за жените. Наркотици не взимам ,а и не пия. Спортувам 30-40 мин на ден
186
8
 
5
 
! Отговори
Иван до 197 преди 8 месеца
Ами за не търся много пари а това е минимумат за които ще започна. 5 хиляди са малко пари. Не искам 10 хиляди. Искам така наречения екстеншън минимум както има една дума в социологията ама ти не си учил и нямаш образувание и няма как да знаеш такива сложни самосъчетания.
185
8
 
10
 
! Отговори
до Иван преди 8 месеца
Давам ти приятелски съвет: започни работа някъде дори и за малко пари, ако си способен ще се издигнеш. Ще разбереш цената си и ще облекчиш финансово мама и тате. И се пише образОвание
184
5
 
4
 
! Отговори
Иван до 195 преди 8 месеца
Какво значение има какво образувание имам? Аз ще работя няма да обучавам.
183
2
 
4
 
! Отговори
до Иван преди 8 месеца
На лисТчето пише ли какво образование имаш и какво можеш да направиш срещу тези 5000 чисти?Но в едно си прав - мечтите нямат граница.
182
2
 
17
 
! Отговори
Samo minavam преди 8 месеца
Не искат да са роби. Те много добре виждат, как робовладелците, забогатяват неприлично, пълнят сметки на политици, водят ***...те на екзотични дестинации и прочие.
181
7
 
16
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Аз си имам на лисче всичко записано и като отидя на интервю си го вадя и казвам, наем в София съм извадил на апартамент - 900 евро, кола да изплащаш на лизинг - 500 лева, сметки - 400 лева, дрехи - още 400 лева, до тук само 3100. Сега имам и кафета, храна, един път седмично да изилизам, искам на море и аз, опа, това прави още 1500 лева на месец. Общо 4600 лева. Питам работодателят може ли да ми даде 5 хиляди лева чисто и ако не да не си губим времето в интервюта.
180
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
В момента по западно-европейските полета, оранжерии и ферми се трудят хиляди млади българи.Черна и тежка работа, която не я работят и чернокожите там. Нека един български фермер ми дава 3000 лв заплата и ще се върна веднага. Просто цените на всичко в България станаха брутални и няма,как да оцелееш с 1000-1500 лв. Цените на хранителните продукти в Англия са два пъти по-евтини от българските. Техника, дрехи, автомобили -много по-евтини! Това което се прилага над хората в България е нечовешко!
179
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пазарът на труда в България е проституция и порнография.

Спонсорирани публикации