Родителите на всяко пето дете през 2022 г. са запазили стволовите му клетки

Това са над 10 000 новородени
24 юли 2023 15:54, Стела Стоянова
12
Родителите на всяко пето дете през 2022 г. са запазили стволовите му клетки
Снимка БГНЕС

Родителите на 10 922 новородени са пожелали извличане и съхранение на стволови клетки от пъпната връв при раждане през 2022 г. Данните са на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. През юли се провежда международната инициатива Месец за повишаване на информираността за стволовите клетки.

Интересът на бъдещите родители за съхранение на стволови клетки от пъпната връв при раждане нараства постепенно, като делът на запазените проби у нас се увеличава от 16 на 19% само за една година. По данни на Националния статистически институт в България през 2021 г. са родени 58 678 деца, а според статистиката на ИАМН за 9133 от тях са запазени стволови клетки. През 2022 г. при общо 56 917 новородени са запазени стволови клетки за 10 922 бебета.

У нас работят активно 6 тъканни банки. От тях 3 са представителства на международни тъканни банки с разрешение да извършват само част от процеса, а именно вземането на клетки и изпращането им в лаборатория за обработка, и 3 български, които имат разрешително за целия процес – вземане, транспортиране, обработка и съхранение.

Важно е родителите да знаят, че взетите, обработени и съхранявани в България стволови клетки от пъпна връв могат да се транспортират и прилагат за лечение навсякъде по света. Стволовите клетки се извличат от кръвта и тъканта на пъпната връв, отделена и съхранена по специален начин по време на раждането. Решението за това се взема по време на бременността, като най-късно преди раждането бъдещите родители трябва да са избрали тъканна банка и да имат договор с нея.

Предимството на съхраняваните в български тъканни банки проби е, че клетките се извличат и обработват възможно най-скоро след раждането, а това е условие за замразяване и съхранение на максимално количество живи клетки. Периодът между вземането и обработката трябва да бъде възможно най-кратък. Това е ключово в целия процес, тъй като с напредването на времето необработените клетки умират.

При необходимост замразените клетки могат да се транспортират до лечебни заведения у нас и в чужбина в специални съдове при температура около минус 190 градуса, каквито са и условията на съхранение. За приложение в страни от ЕС се изисква тъканната банка, съхранила клетките, да предостави цялата необходима медицинска документация, както и декларации от родителите за тяхното желание за освобождаване на пробата стволови клетки. За страни извън ЕС допълнително е необходимо и разрешение за изнасяне на биологичен материал, което се издава от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Тази година са освободени за трансплантация поредните две проби, частно съхранени стволови клетки в българска тъканна банка. Пробите са транспортирани до страна извън ЕС, за да бъдат приложени за повлияване на състояние от аутистичния спектър при дете.

Към днешна дата чрез стволови клетки се лекуват повече от 100 заболявания, сред които някои видове анемия, левкемии и имунни нарушения, дори СПИН. Разработват се и иновативни терапии, базирани на стволови клетки, за подобряване на състоянието при аутизъм, за лечение на диабет тип 1 и др. Със стволови клетки могат да се възстановят тъкани и дори да се създадат цели органи. Звезди на спорта като Рафаел Надал, Кристиано Роналдо и Дейвид Бекъм са предприемали терапии със стволови клетки, за да лекуват травми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В България вече само богатите българи правят деца, така че не ме учудва да имат излишни 10 бона. Останалите са от кафевите, те не са и чували за стволови клетки.
10
1
 
3
 
! Отговори
Правната уредба преди 11 месеца
по тази процедура е доста рехава. Гаранция - никаква! В същото време, лицата "в бяло" не пропускат да всеят смут и безпокойство у бъдещите родители. Даваш едни пари на някого и не знаеш какъв е, що е и до кога ще го има... Не коментирам научният метод, от това не разбирам.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В същото време не може си платят една застраховка, като ходят в чужбина ...
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Работата е, че докато се стигне масово лечение на тези състояния със стовлови клетки, няма да са ти нужни "твоите", просади елементарната причина, че за да се манипулират до такова ниво, дадените клетки че трбява да имаме технология, която ще позволи свободното препрограмиране на какви да е клеткви в стволови. За ревящиуте "ИИ ще го измисли", само да посоча, че ИИ не е измислило нищо, което вече да не е било проучено и описано безброй пъти до смърт.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Засега това нещо е напълно безсмислено. А и няма гаранция тези, на които се плаща, ще ги Иима ли слеед 10-15 години.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди години дори се говореше, че тази услуга ще стане задължителна и безплатна. Дрънци. А по това време струваше хиляди (по времето,когато десетолевката беше най-използваната банкнота, а не като днес - петдесетолевката). После фалитът на криосейф. Понци схема.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Дам, спомням си хайпа покрай това - дори три пъти си го спомням.Едни брутални цени за взимане,обработване и съхранение на стволови клетки от пъпна връв.Спомням си и преди няколко години,когато едната банка ненадейно се премести някъде.Използват страха на хората,а гаранция,че ако недай си Боже ти потрябва някога след 10-15-20-25 години, не ти дава никой. 25 години, това е четвърт век хора. Нямаше гугъл, нямаше и файсбук преди 25 години, а те се опитват да ни убедят,че някакви си фризери са вечни
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Към днешна дата чрез стволови клетки се лекуват повече от 100 заболявания, сред които някои видове анемия, левкемии и имунни нарушения, дори СПИН." - Покажете ми всички излекууувани от СПИН, дето са им ползвали клртките, колекционирани като бебете ...
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Някой ще ми обясни ли смисъа на това изпълнение? Ама с ПРИМЕРИ! Не с "рекламни трикове"
2
1
 
3
 
! Отговори
nimportequi преди 11 месеца
На запад предлагат безплатно да ги съхраняват а тук трябва всяка година да си плащаш за съхранението и не се знае накрая какво са ти съхранили...
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аууу, ама ще им вземат ДНКто. Ко ши прайм сега!