Проучване: 78% от младите българи искат да имат дете в следващите 5 години

Като желано възнаграждение посочват малко над 4000 лв.
20 юни 2023 19:44, Анисия Иванова
89
Проучване: 78% от младите българи искат да имат дете в следващите 5 години
Снимка: БГНЕС

78% от младите българи искат да имат дете в следващите 5 години, а огромното мнозинство - 92%, виждат следващите си 5 години в България. Това показва национално представително проучване на JTN “Kариера и живот в България” за тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план.

Голяма част от анкетираните до 35-годишна възраст са много по-склонни да разчитат на собствени сили - 79% казват, че сами носят отговорност за успешното си развитие в кариерата, а 51% посочват, че са готови да жертват от личното си време за професионалната си реализация. Две трети от анкетираните не считат, че образованието гарантира намиране на добра работа в България.

От данните става ясно, че запитаните са много по-наясно с целите си за близките 5 години и са готови да вложат повече от 40 часа седмично в работа, за да ги постигнат. Знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1000 лв. определят като твърде ниска, за да започнат работа, а като желано възнаграждение в близката една година посочват малко над 4000 лв. (след данъци). Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са между 14% и 36% по-малки от тези на мъжете.   

Адекватната заплата е посочена като най-важен фактор за комфорт на работното място от 68% от анкетираните. След това идват приятната и приятелска работна среда (45%), добър баланс работа – личен живот (43%) и гъвкаво работно време (41%). 

Всеки втори от анкетираните твърди, че би се завърнал да живее в родния си край, ако му бъде предложено адекватно работно място. 43% от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители, а 26% твърдят, че предпочитат да са инфлуенсъри пред работа на заплата.

Младите хора на възраст 18-35 г. очакват работодателите и държавата да се разберат за работещи начини за постигане на адекватно заплащане (общо 70%). Общо 85% не чувстват, че могат да разчитат на държавата за сигурност при загуба на трудоспособност или за пенсия.

Най-сериозните очаквания към държавата са за постигане на икономически растеж и добро качество на живот в страната. Хората под 35 години са видимо по-готови да поемат лично отговорност и да се нагърбват със задачи извън тясно личния си интерес.

По отношение на личния си живот 78% от анкетираните споделят, че искат да имат дете в следващите 5 години и като основни фактори за решение да станат родители посочват фактори като доверие в човека до тях (45%) и стабилност на доходите (46%).

В личен план финансовите въпроси са много под нематериалните измерители на щастие – 65% определят като най-важен фактор обичан човек до себе си, 47% поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 46%, а финансовата стабилност е най-важна за 35% от анкетираните.

Проучването е проведено сред 500 мъже и жени на възраст 18-35 години, балансирани, спрямо национална представителна извадка по пол, възраст, местожителство и размер на населеното място и се реализира със собствени средства на агенция JTN.

Теренната работа е била в периода м.май, със собствен онлайн потребителски панел JTN Panel, по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing). Всички набрани данни са верифицираци с технологично-аналитичния метод Field Detective, собствена разработка на JTN.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ТаняТаня ри си мъж бе още не можеш да раждаш срига вече напъни.
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До българин /78/ А коя иска за съпруг 50-годишен ерген, минал през ръцете на поне няколко десетки любовници? Не знаеш ли, че и мъжът се изхабява? Или си мислиш, че на младата ти булка ще й бъде приятно, когато върви по улицата подръка с таб, тази и онази да подбутват с лакът приятелките си, да се кикотят в шепи и да описват размера и способностите на мъжкия ти атрибут?
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По етнос и образование балансирана ли е анкетата? Защото преди 2 или 3 години ни съобщиха, че половината от децата на възраст да бъдат в първи клас, не са етнически българчета. След десетина години те ще са пълнолетни. Тогава да не се окаже, че резултатите от тази анкета са валидни само относно една четвърт от населението на България, което е под 35 г.? Останалите им връстници ще навършат пълнолетие като недоучени, но горди родители на по 3-4-5 деца на държавна издръжка под формата на помощи.
63
6
 
1
 
! Отговори
българин преди 10 месеца
От тия 78% които питани,колко процента са жени?Сигурно не повече от 10-15%.Защото категоричното ми мнение е,че младата българка за нищо на света не иска да става съпруга и майка.Но това за съжаление не е само у нас,а в целия европейски християнски свят.Това е жестоката истина.На жената и дай да бръщолеви за кариера,за равенство,и то за да бъде безконтролна.Днес с един,утре с друг,след това трети и т.н.Огледайте се около себе си,и ще го видите.После защо към стара мома?Ами никой не иска урус-ия
62
1
 
1
 
! Отговори
Св преди 10 месеца
Да ги не е изпитвал чатбота "Наталия" ?
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нормално. В Германия имало Министър по проблемите на Семейството във връзка с раждаемостта и домашното насилие.
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българите искат деца, БЪЛГАРКИТЕ ИСКАТ ПАРИ!!! Само пари!!!!
59
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Един мъж безработен или с минимална заплата 600 лв, явно никога няма да намери жена, която да го погледне докато не емигрират всички и не изчезне нацията
58
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 69 това значи,че си се прицелила в 0000000.1 % от всички българи, значи всеки които не взима 5/10 хиляди и нагоре заплата не би го погледнала, значи нацията ще изчезне, ако всички други са като теб.
57
2
 
7
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 10 месеца
Когато типичната българка почне да се интересува от типичния трайно безработен, слаб българин и тия с малка заплата, а не от бабаити може да иска, и деца за сега само емиграция
56
4
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 10 месеца
Българина иска деца но българката, не се интересува от българина, а само от бабати
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те може да искат, ама едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто да го направиш. Трябват пари и не само.
54
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всяка мизерна пенсия в България означава раждането на едно дете по-малко и един възрастен избягал в чужбина. Пенсионерите са над два милиона, смятайте.
53
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Демократите намалиха двойно населението на България. От 9 милиона сега сме 4,5 милиона в България и още 2 милиона в чужбина, които са загубени за България.
52
2
 
7
 
! Отговори
Пешев преди 10 месеца
Доган еднолично намали населението на България от 8.5 милиона на 6.5 милиона за 30 години. "Прекрасни" години, нечуван "просперитет", "никаква" масова евакуация на българите към истински, западни държави
51
6
 
2
 
! Отговори
Пена преди 10 месеца
Всеки вдигнат процент за пенсиите означава 1 милион по-малко родени деца в България
50
0
 
11
 
! Отговори
Джо преди 10 месеца
да обаче младите българи вече не са много млади и са около 10% от населението
49
0
 
2
 
! Отговори
ОТМЕНЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ преди 10 месеца
ПРАГА В БРУТО, С КОЙТО СА СПРЕНИ ДЕТСКИТЕ > ЧЛЕН 4А ЗСПД
48
7
 
5
 
! Отговори
Пфф преди 10 месеца
Няма как човек, който не е програмист, инженер или лекар да получава над 4 хиляди лева нето, защото няма на каква база да им се плаща толкова. Не ви струва труда толкова и спокойно АИ може да върши 10 пъти повече работа от вас за 20 долара на месец.
47
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много искат ама нямат желание.

Спонсорирани публикации