На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри

В България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица
15 юни 2023 16:30, Анисия Иванова
253
На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чисто демографски в България нямаме хора. На 100 излизащи от пазара на труда влизат 69 и е голям проблем, ако не можем да набавим хора, които да запълнят свободните работни места. Сега повечето работодатели у нас не развиват своя бизнес, а се ограничават дотолкова, доколкото им стига човешкият ресурс. Най-основните неща, които е необходимо да се направят, са ревизиране на трудовото законодателство, което да може да обхване нетипичните форми на труд, които се появиха с развитието на технологиите и привличане на неактивните лица. Но без внос на хора отвън няма как да се получи. Това каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите ѝ в последните няколко месеца има доста сериозен ръст на заплатите, но само това няма да реши проблема с недостига на кадри.

"Не можем да се борим със заплатите в Западна Европа и затова трябва да се организираме и да си внесем служители от третите страни, които да се чувстват добре в България”, добави гостът.

Трябва да се направи целенасочен внос и процесът трябва да е централизиран, а не просто, както в момента, са го оставили на произвола на съдбата и всеки работодател прави самостоятелни опити, подчерта Василева.

"Проблемът в България е следният – имаме голяма емиграция и по-малка имиграция, ако това не се обърне, няма да имаме ръст на брутния вътрешен продукт... В образованието също трябва да има нов начин на обучение, така че хора, които биха искали да работят, да могат да бъдат преквалифицирани по най-бърз начин”, обясни Василева.

В момента има проекти, по които са внесени хора от Непал, Индия и Виетнам и те работят за заплатите, които работодателите предлагат и на българи, но не могат да ги намерят, разказа събеседникът.

Според Василева друг вариант за запълване на недостига на кадри е по-забързаната и по-масирана дигитализация и навлизането на новите технологии.

Не е задължително всички служители да се върнат да работят в офиса, защото има различни типове хора и някои от тях не искат да общуват с хора, отдава им се повече да работят през компютъра и отдалечено, посочи Василева и допълни, че в България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май ще се търсят емигранти.
84
2
 
10
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Мразя Работата, дори когато Някой Друг Я Извършва!
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До като не дойдат на власт политици, които да следят за интересите на българския народ (изключвам 3-те процента олигарси) ще е все така, до като се затрием. Ние сме европейска държава от третия свят.
82
2
 
9
 
! Отговори
Чекай бре преди 1 година
До Олимпий Панов Купихме Супер кампютър за милиони ,ся ще си внесем и изкуствен акъл!
81
2
 
21
 
! Отговори
Км преди 1 година
Може ли каката да отговори защо в България има 300 000 души,които нито учат ,нито работят???
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това каза Надя Василева! . . . Горката няма понятие от икономика! Интелигентния подход е да се увеличи производителността с 31% за да стане отново 100% работоспособността, но това е просто така казана! За да има развитие трябват повече от 31%, за да има растеж, но тук свършвам, защото форумните всезнайковци ще обяснят, как ще се прави!
79
1
 
13
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Бизнеса върви,бизнеса печели,бизнеса не може да плаща заплати..Това каза госпожата.
78
2
 
13
 
! Отговори
5 към 1 преди 1 година
2млн пенсионери, 0.5 млн полицаи, 1млн роми, 1млн чиновници 0.5млн деца (всички на държавна хранилка) ги издържат 1 милион работещи българи.
77
3
 
3
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Търсят под вола теле...
76
2
 
10
 
! Отговори
ми преди 1 година
доста хора познавам, които живеят в чужбина, някои от по над 20г и нещо не преритват да се върнат. Защо ли? кинти и стандарт на живот. Ако вкараме внос, тия новите ще бъдат много вносни - такива имаме в изобилие на помощи. Не , мерси, имаме си достатъчно откачалки и крънкалници и опалници
75
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой нормален човек ходи в бюрото по труда ? :))) Каква работа ще ти дадат там, ако изобщо ти намерят работа :))
74
4
 
13
 
! Отговори
Внос на Украинци преди 1 година
Децата на русофилите избягаха на запад и ся няма кой да бачка.
73
3
 
9
 
! Отговори
Тежки Времена преди 1 година
вече 1000 лева на Ден Определено НЕ Стигат: Лека Закуска - Омлет с Трюфели - 250 лева, Обяд - Телешко Кобе - 450 лева, Лека Вечеря - Морски Дарове - 400лева! а какво Остава, за Гориво, Ток, Дрехи и т.н. и т.н. с 1000 лева на Ден вече се живее като БезДомник в Африканска Пустиня!!
72
2
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Да вземем да внасяма мозък с големи партии за нашите политици и говорещтите глави!
71
5
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 1 година
Съчетанието от внос на работна сила и мъже за разплод е най-доброто решение. Така ще се подобри и расата и ще покрие нуждите от работна сила .
70
3
 
12
 
! Отговори
а преди 1 година
АМа вие чувате ли се? Тук се дава мило и драго детето ти да се изучи и да избяга, пък после нямало кадри. Не внос на кадри, а подобряване на заплатите и условията на труд. Малка държава, но за сметка на това голям хаос.
69
11
 
5
 
! Отговори
Бедна Европа преди 1 година
В Русия заплатата е средно по 15-20 хиляди на месец.
68
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 10г. изгониха 1млн от държавата нямало работна ръка, каквото давате такова получавате.
67
2
 
17
 
! Отговори
Хектор преди 1 година
Вдигнете заплатите краво и 3 милиона *** ще се върнат от дивия запад обратно.
66
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е като не можете да се борите със западно европейските заплати кой ще е този дето ще го внесете тука да бачка, ми нали той вместо тук може да отиде там кдето ще муплащат повече, така или иначе и там и тук ще е черноработник. Ще дам едно предложение, направете условията на труд конкурентни на европейските и вместо да внасяте зелени от пембилистан, могат да се върнат тук българи и вместо за Гюнтер да работят за вас и вие да просперирате вместо Гюнтер. Е само че Дубай и новия джип ще се забавят.