На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри

В България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица
15 юни 2023 16:30, Анисия Иванова
253
На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чисто демографски в България нямаме хора. На 100 излизащи от пазара на труда влизат 69 и е голям проблем, ако не можем да набавим хора, които да запълнят свободните работни места. Сега повечето работодатели у нас не развиват своя бизнес, а се ограничават дотолкова, доколкото им стига човешкият ресурс. Най-основните неща, които е необходимо да се направят, са ревизиране на трудовото законодателство, което да може да обхване нетипичните форми на труд, които се появиха с развитието на технологиите и привличане на неактивните лица. Но без внос на хора отвън няма как да се получи. Това каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите ѝ в последните няколко месеца има доста сериозен ръст на заплатите, но само това няма да реши проблема с недостига на кадри.

"Не можем да се борим със заплатите в Западна Европа и затова трябва да се организираме и да си внесем служители от третите страни, които да се чувстват добре в България”, добави гостът.

Трябва да се направи целенасочен внос и процесът трябва да е централизиран, а не просто, както в момента, са го оставили на произвола на съдбата и всеки работодател прави самостоятелни опити, подчерта Василева.

"Проблемът в България е следният – имаме голяма емиграция и по-малка имиграция, ако това не се обърне, няма да имаме ръст на брутния вътрешен продукт... В образованието също трябва да има нов начин на обучение, така че хора, които биха искали да работят, да могат да бъдат преквалифицирани по най-бърз начин”, обясни Василева.

В момента има проекти, по които са внесени хора от Непал, Индия и Виетнам и те работят за заплатите, които работодателите предлагат и на българи, но не могат да ги намерят, разказа събеседникът.

Според Василева друг вариант за запълване на недостига на кадри е по-забързаната и по-масирана дигитализация и навлизането на новите технологии.

Не е задължително всички служители да се върнат да работят в офиса, защото има различни типове хора и някои от тях не искат да общуват с хора, отдава им се повече да работят през компютъра и отдалечено, посочи Василева и допълни, че в България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак се почна с тая мантра, че нямало хора. И от Непал да внасяме? Шерпите взимат 45 хиляди $ на човек да го качи на Еверест. Горе сигурно прилича вече на мравуняк. И някой ще дойде тука без език, без образование да работи в склад за минимална заплата от цели 434 $. 780 лева. И като плати наем, дрехи, храна, ток, вода, карта за транспорт - то някаква йога ще да е. На слънчеви лъчи ще кара. То работа има - ама да стане инцидент в някой склад и оня ще мига и няма да разбере изобщо какво се случва.
104
6
 
11
 
! Отговори
Тъпа Европа преди 1 година
А пък в Русия вече работят 6 дни в седмицата - защото е по-хубаво.
103
1
 
13
 
! Отговори
А бе тия що се преди 1 година
Правят на луди? Или нас ни имат за луди? Хора, 34 години повтаряме, от комунист бизнесмен не става. На шумкарите и техните деца и внуци им е в генотипа да са крадци! Докато, като в белите държави работника не започне да получава 35-40% от принадената стойност, а не мизерни 10% ще се молите за работници! Лустрация иначе иде Коцето,а той не обича комунистите!
102
3
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
учениците са във ваканция които нямат приемни изпити да отиват да работят по цялден викат и пият по пеиките между блоковете
101
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти да видиш,на другарите"бизнесмени"нещо взело да им припарва под краката,ами мили мои нали забърсахте парите,прибрахте фабриките,после 30 години припявахте,че ниското заплащане щяло да ни направи конкурентно способни,сега какъв е проблема,фабриките са ваши,конкурентни сте,парици имате,ами бухайте тогава,филма с евтините роби поприключи!
100
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това за вноса го слушам вече 10г.
99
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намалете заплатите, увеличете работното време, вдигнете още цените на продукти, жилища, наеми, лихви и направо ша са изтепат да идват, не мойте ги запре.
98
0
 
27
 
! Отговори
Борисчо преди 1 година
Страшна логика бе вампир. Такива като теб затриха България. Вместо да запазим Българите тук, ние ще внасяме Непалци...
97
2
 
16
 
! Отговори
Крис преди 1 година
За пот 3000 лева чисто на месец не ставам от леглото.
96
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са много работливи даже, ама им хвърлят некакви смешни парички за заплата и те си търсят другаде призванието :))
95
0
 
9
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Кат милиционерите гонят каналжиите дето внасят заблудени дофтори и инжинери.
94
0
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Къде ги видя тия увеличения тази година? При нас няма официално и нямам нищо простив за увеличение от 2000лв да си сменя работодателя. Щом имат зор да ме потърсят - бачкам яко и върша работата на 100 непалеца, 100 Малайзиеца взети заедно. Не е нормално това да ми обяснява че няма работна ръка. Няма адекватно заплащане. Учил съм 19,5 години имам дипломи от двата най-големи университета у нас. Вярно, родолюбец съм и не съм напуснал България, но масово не се дават нормлани пари.
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази като я гледам сигурно има и авангардни идеи как да си подобрим демографията?
92
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** пишман бизнесмени освен, че прогониха народа навън сега са на път да заселят и утайката на света тук само и само да има роби за мизерните им заплати...Препоръчвам им филма "Умно село" на гениалния, Доньо Донев...нека го гледат всеки ден!!!!!
91
10
 
5
 
! Отговори
Жалко преди 1 година
Българите ги мързи повече и от гърците. А они - мнооого ги мързи...
90
0
 
10
 
! Отговори
Съединението Прави преди 1 година
Силата - като Всички Спрете да Работите, т.е. като Моята Борба, стане и Вашата Борба, т.е. Нашата Борба и да видите как за 0 време заплатите за всички ще станат - като на Лена ПараПеткова!
89
1
 
13
 
! Отговори
Имам Идея! преди 1 година
Тук е много гадно. Хайде да ходим да работим в Русия, Китай, Северна Корея и Никарагуа! Кой е навит?
88
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз ако съм в безизходица, че отида да помоля некой богаташ да ме вземе под крилото си, нема да ходя в бюрото по труда...муахахахахаха :)))
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не.. не е нужен! за 5 лева отгоре да се напълним с мангааали!
86
0
 
4
 
! Отговори
До Км преди 1 година
Защото и от двете няма полза.