Всеки трети българин пуши, всеки втори е с наднормено тегло

Трети сме по употреба на антибиотици в ЕС
17 май 2023 22:23, Стела Стоянова
96
Всеки трети българин пуши, всеки втори е с наднормено тегло
Снимка БГНЕС

Всеки трети българин пуши ежедневно, а всеки втори е с наднормено тегло. Данните съобщиха от Центъра за правни инициативи, който стартира нова гражданска платформа “Здравен барометър”. Тя ще наблюдава, анализира и оценява състоянието, ефективността, устойчивостта и развитието на системата на здравеопазване в България.

Наднормено тегло, физическа активност, консумация на алкохол и тютюн, както и колко често българите ходят на преглед при лекар, какви лекарства пият са темите, свързани със здравето, които “Здравният барометър” ще следи. Той е организиран от декана на Юридическия факултет към Софийския университет проф. Даниел Вълчев. Целта на барометъра е да анализира и да прави оценка на здравето и здравната система у нас. В него ще участват здравни експерти, юристи и икономисти.

1,1% от българите никога не са посещавали лекар, което означава, че близо 76 хиляди не са били на преглед през живота си, а 4,4% не са ходили на зъболекар, става ясно от изнесените данни.

Според проучване на “Тренд” от миналата година най-често българите не ходят на лекар, защото прегледът, лечението и лекарствата са скъпи. Друга голяма част пък не харесват лошото отношение към пациента. Все пак в последните 5 г. (от 2014 до 2019-а) достъпът до здравни грижи се е подобрил. Над половината от пациентите у нас са преглеждани още същия ден от личния си лекар, а една четвърт се приемат на следващия ден, което е бързо в сравнение с останалите държави в Европейския съюз. В много от тях се чака със седмици и месеци дори.

Друга негативна тенденция е употребата на антибиотици. България се нарежда на трето място по пиене на антибиотици в ЕС, пред нас са само Румъния и Кипър. По отношение на употребата на лекарствата в болниците българите са на второ място в Европа. “Колкото по-голяма е употребата на антибиотици в обществото, толкова е по-безконтролна и толкова е по-висока резистентността”, коментира профТодор Кантарджиев.

Притеснителна статистика е и че половината от населението е с наднормено тегло. Въпреки че не сме сред лидерите, над 53% от българите са с повече от нормалните килограми. Това са около средните стойности за ЕС, стана ясно по време на представянето на “Здравния барометър”. На първите места се нареждат Чехия с 58,8%, Хърватия – с 63,8%, и Малта – с 64,5%.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 11 месеца
С други думи - отражение на манталитета - празници, софри почти всяка седмица, купони, застоял начин на живот, с колата на работа, с колата ако може вечерта в хола. Резултатът е налице. Лошото е, че и сред подрастващите картинката не е по-различна, само че там освен цигарите, има и друго...
73
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много зависи от начина, по който се изчислява наднорменото тегло. Аз рядко съм виждал дебел българин.
72
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Ядрен вампир Z до 69 : 5000 лева, ама за 5 месеца, нали, толуп !
71
1
 
7
 
! Отговори
:) преди 11 месеца
А кой популяризира природните средства, които са ни достатъчни, за да не стигаме до антибиотици :)
70
4
 
7
 
! Отговори
истината преди 11 месеца
До 82 А ти от здравословния живот ли си толкова вулгарен и злобен?
69
4
 
16
 
! Отговори
82 преди 11 месеца
НА тоя па демокрацията му е виновна. Някой да не те е вързал бееее. Ей ти магазините - подбирай си храната и си я готви. Ей ти я природата, вдигни си лоения дирник и заминавай да се разхождаш. Ей ти я водата - пий от нея, да не ти налива някой алкохол в гърлото. Ей това е гнусния българин, част от отвратното племе. Няма отговорност за НИ-ЩО. Все някой дриг му е виновен.
68
5
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 11 месеца
ООХОХОХАХАХА. Не е вярно. Българинът е най-умният на света. Като такъв, той не може сам да си докарва най-тежките заболявания. Държавата е виновна. Байдън е виновен. Рептилите са виновни. Зеленски е виновен. ''То в храните какви са отрови, що да не пушим''. ''То водата колко е ***, що да не ядем ***''. ''Е то кой има време да си готви не-***''. ''То от нещо трябва да се умре''. Абе съсипАха я тая държава.
67
6
 
9
 
! Отговори
истината преди 11 месеца
Честита ви криворазбрана демокрация! Компютри, телефони, тотално обездвижване, мързел, МЕНТЕ ХРАНИ, АЛКОХОЛ, СТРЕС, НЕСИГУРНОСТ, КОРУПЦИЯ, ОТРОВЕНА ПРИРОДА, ХОРМОНИ В МЕСОТО.......ЯЖ НАРОДЕ ОТ ПРОМОЦИИТЕ! Бъдете умни и ще бъдете здрави!
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 81: истината за затлъстяването е много проста, но няма кой да чете и да се интересува. Стари практики, грешни мантри куп глупави диети... Промити мозъци.А за пушенето: не всеки 3-ти пуши, а 1 на всеки 10 не пуши. Да не говорим, че и тревоманите вече са толков много.
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Експертите знаят каква е истината. Едно време хапвахме по 2 банички с боза, тичахме, бяхме млади и в клас имаше по 1 шишко. Дори сред зрелите и възрастни хора имаше малко дебели, въпреки, че се консумираше много тестени храни, туршии, сланина, буркани със много сол и мазнини. По-скоро ни е променена нервно-хуморалната регулация на хомеостазата, тъй като околната среда се променя много динамично и е трудно да се адаптираме.
64
8
 
16
 
! Отговори
Богат-беден преди 11 месеца
Колкото по-беден е човек, толкова по-ефтина храна яде и е толкова по-дебел. Богат човек дебел няма. Богатите се подържат. Нормално е .
63
6
 
12
 
! Отговори
Лорд Стамат преди 11 месеца
Значи аз съм от първите, не пуша, не пия и съм в перфектна форма. Бодаллите да си харчат парите за скъпи отpoви.
62
1
 
15
 
! Отговори
МитЮ ПищоА преди 11 месеца
Съвсем закономерно е, няма как да нагъваш от ДънкинДонътса топли мекици и от МакДонълдса питки с кюфтета и да си като манекенка!
61
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така е. Идеята е здравеопазването да държи хората болни за да се купуват лекарства. Никой няма интерес да си здрав. Всеки да се оправя сам .
60
5
 
13
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
Ама иначе ви тровят с пръскане от самолетите и "петжи" !!! *** племето просто!!!
59
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е , нали почитателите на ко-пей-кин ореваха света че Евросъюза направила българите бедни бе ?! Е кат сте толко бедни - откъде пари за цигари бе ? Кат сте толко бедни що сте толко дебе-ли бе ? Тая работа става с лапане бе !
58
1
 
4
 
! Отговори
Много ясно преди 11 месеца
До Истината Е как колко? Всички.
57
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Проучване на Imperial School of Public Health установи, че по-високата консумация на силно преработени храни може да бъде свързана с повишен риск от рак и смърт от него...после се чудят защо рака е скочил с 400%, жените не раждат, мъжете са с намалено либидо и репродуктивни възможности, алфа мъжкарите изчезват и се появяват аморфни мъже и т.н и т.д Яжте домашна храна.Много храни съдържат само 40-60% месо, останалото са пълнители, химия и неизвестни съставки.
56
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ядрения вампир моа ли датигонахакам ВГЗ.
55
2
 
10
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Не разбрах колко употребяват алкохол!