Огромен финансов ресурс: Предстои бракуване на още 2,8 млн. дози ваксина срещу COVID-19

Меджидиев: ЕК да спре купуването на ваксини
4 мар 2023 14:14, Елка Василева
148
Огромен финансов ресурс: Предстои бракуване на още 2,8 млн. дози ваксина срещу COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

България трябва да купува ваксини срещу COVID-19 до 2025 г. в огромни количества, но е поставила въпроса пред Европейската комисия за прекратяване на договора, обясни пред БНТ министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев.

Той каза, че в момента населението няма нужда от ваксини срещу COVID-19, а нивата на морбили и скарлатина са се повишили значително. Освен това грипът тази година протича доста по-тежко.

„Ние не само имаме ваксини за бракуване, но вече бракувахме огромни количества, предстои тази година да бракуваме още 2 800 000 дози. Това е огромен финансов ресурс. Бях категоричен пред Европейската комисия, че България е твърдо за прекратяване на договора с „Пфайзер“ за закупуване на ваксини“, каза служебният министър на здравеопазването.

Още по темата
Според него в България е видимо първо, че ковид ситуацията отмина, второ - всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини, а третият въпрос е, че трябва да закупуваме бустерни дози, но имаме ниско ваксинационно число и няма къде да ги прилагаме. „В онлайн разговора си с еврокомисаря по здравеопазване бях доста критичен и категоричен, че е не е имиджово дори за Европейския съюз да бъдем принуждавани да закупуваме ваксини и още с доставянето им да трябва да ги унищожаваме“, посочи Асен Меджидиев.

Полският министър на здравеопазването първи подкрепи нашата позиция, подкрепа има още от Чехия и Литва, уточни министърът на здравеопазването. Според него със средствата, които плащаме за купуването и унищожаването на тези ваксини, ще построим една детска болница и ще останат за детските центрове в селата.

„Населението няма нужда от ваксини срещу ковид в момента, нито в България, нито в Европейския съюз. В момента няма никакви желаещи въобще за поставяне на ваксини у нас, въпреки че Министерството на здравеопазването е подсигурило всички възможности – възстановени се средствата за лекарите, които ги поставят, има и разкрити ваксинационни центрове“, обясни Асен Меджидиев.

Той смята, че антиваксинационната кампания, която се случи, и резултатите от нея са довели до отлив на желание у хората да покриват задължителния имунизационен календар. „Имаме отказ от ваксинация срещу морбили. Трябва да мислим как да вкараме ваксинацията за варицела – това са ни сериозните проблеми“, заяви министърът.

В момента грипът протича доста по-тежко, ние нямаме достатъчно ваксини против грип, отбеляза той. Асен Меджидиев добави, че високите нива на морбили и скарлатина не са само в България, но и в целия Европейски съюз. Според него двете години извънредна епидемична ситуация са довели до  по-високи вълни и с грипа. Грипът протича тази година доста по-тежко, но овладяхме пиковата вълна, каза министърът на здравеопазването.
(БТА, Таня Тодорова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евроатлантиците се набоцкаха яко от страх и ся им се превиждат 10 пола, ко да се прай
39
0
 
18
 
! Отговори
Може ли да кажете преди 1 година
точната сума на бракуваните до момента ваксини плюс тези 2 800 000, които предстои да бъдат бракувани, плюс тези, които предстои евентуално да закупим по договор? Да си направим сметка колко народна пара е потрошена за спекулата с човешките животи, пък после да мислим дали сте за затвор, или за нещо по-сериозно.
38
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пандемията - най-голямата измама в 21-ви век! Сега търсете парите от мутафчийски, кунчев, витанов и другите от групата.
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези ваксини ще ни излезат златни. И в ЕС говорят за корупция. Как е възможно да подписват такива договори, които още 2 години ще ни карат да купуваме стоки за милиони, които да бракуваме.Като се тегли чертата, ще се окаже, че тези дето си купуваха сами или им даряваха са на огромна далавера, а ние сме бракували 20 милина ваксини и сме сложили 2 милиона.Така благодарение на Урсула и ЕС една ваксина ще ни излезе около 1000 долара. Честито
36
2
 
20
 
! Отговори
Гадняр преди 1 година
Защо да се изхвърлят? Кунчев, Бойко, бай Шиле и компания да заголят з.а.д.н.и.ц.и за още два-три бустера!!
35
2
 
11
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
Едни от нечийте джобове са на Борисоff, доста са дълбоки и многобройни......
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой се налапа здраво пак..
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Язък. Ще ми бракуват двете дози, които не си набодох и бустерите след това. Кой е плоскоземец не знам, ама май не съм аз.
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доскоро брояхме жертвите на ковид. Сега почваме да броим бракуваните ваксини и покрай тях милионите левове, потънали в нечии джобове. Предстои да започнем да броим и жертвите на ваксините.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече осъзнахте ли, че властите в България, нито съдебната, нито тия в парлиамента, нито управляващите НЯМАТ ЛИГИТИМНОСТ? Да бяха подписали за КОВИД до 2050та година! а?няма лигитимност, особено агентите от ПП и ДС!
30
1
 
14
 
! Отговори
тя преди 1 година
Евроатлантически ценности!
29
0
 
19
 
! Отговори
тя преди 1 година
Хвърляйте милиови за чужди интереси ,а българите после най-бедни !
28
2
 
3
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
И в САЩ вече не поставяме ваксини или поне е много по-рядко отколкото преди година. Не съм си поставял буустър от миналото лято.
27
12
 
3
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Западните ваксини бяха измама, както и ковид. Истински беше само руския ковид и тяхна ваксина СПУТНИК. В Европа никой не умираше от ковид, а само така го пишеха, докато в Русия всичката смърт си беше истинска. Дори и ваксината им изтрепа много повече хора от европейския фалшификат.
26
0
 
13
 
! Отговори
Пито-платено.... преди 1 година
Министриии... "експертиии" ..... харчете на воля, проЗтия данъкоплатец ПЛАЩА ..... Пък и трудно се прекратяват договори по които вече сте получили КОМИСИОННИ за сключване на дългосрочен договор за огромни и ненужни количества .... НАКАЗАНИ НЯМА ДА ИМА ... най-много тихичко и кратко недоволно мърморене от най-смелите "патрЕоти" . Вероятност някой от простолюдието да спре да ви пълни гушите и да ОТКАЖЕ да плаща данъци ..... НЯМА .
25
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пореден шамар за бедния българския данъкоплатец от евроатлантическите ни прЕатели :)
24
0
 
42
 
! Отговори
Още в началото преди 1 година
на кампанията за ваксиниране срещу ковид на т.нар. антиваксъри ни се изтъркаха ченетата да повтаряме, че няма кой да се възползва от такова огромно колическтво васкини не само в България, но и в ЕС и че целта е печалбата, а не здравето на хората. Обаче ни плю.ех.те, че сме ***. Айде сега да видим кои са ***. Само че този театър, дето не искахме да го гледаме, пак ние го плащаме.
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почитателите на ДЕБЕ не харесваха ПП в последните им дни от миналото редовно правителство. Сега не стига, че ДЕБЕ се коалираха с ПП, ами и тия две партийки ще се гушнат с ГЕРБ. Колко унизително за всички любители на зелените неща - зелени сделки, енергия и най-вече - ЗЕЛЕНАТА МАРА :D
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дългосрочните поръчки идват от внушенията направени от платени "институти" като Роберт Кох и други, на които умишлено се даде трибуна в началото на "пандемията" че към Ковид 19 не се изгражда имунитет, а трябва да се боцкаш на всеки 3 месеца. Що за ваксина може да е тази, която трябва да се поставя на всеки 3 месеца!? Не е необходимо да имаш медицинско образование за да се досетиш!
21
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един от Спутник даде фира... дойде му реда.