осмонавтът √еорги »ванов: Ѕългарската авиаци€ е в унизителното положение

Ќие сме единствената държава в ≈—, чието небе се охран€ва от чужди самолети
16 окт 2022 18:43, Ќели ’ристова
58
 осмонавтът √еорги »ванов: Ѕългарската авиаци€ е в унизителното положение
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

ѕърви€т български космонавт √еорги »ванов поздрави бившите си колеги летци за празника на бойната авиаци€, но в същото време с горчивина констатира, че сме единствените, чието небе паз€т чужди самолети. »ванов се потап€ в носталги€ по времето, когато Ѕългари€ е имала стотици бойни самолети.

"„естит празник български народе, защото от създаването си нашата авиаци€ е била неразделна част от достойнството и самочувствието на наци€та ни!", пише той във ‘ейсбук.

"— риск да бъда об€вен в носталги€ към миналите години, не мога да не напомн€, че българските военновъздушни сили имаха стотици бойни самолети и стотици подготвени летци. “ака например, през 1974г. отбел€звайки 30 години от 9-ти септември 1944г., по време на военни€ парад в небето над —офи€ прелет€хме 137 военни самолета. ¬одеше ни тогавашни€ командващ ѕ¬ќ и ¬¬— - генерал —имеон —имеонов.

—амо от ¬Ќ¬¬” "√.Ѕенковски" лет€ха около 70 самолета и изписаха в небето "30 Ќ–Ѕ"! ¬секи може да си представи още колко самолети и пилоти б€ха резервни на зем€та", пише в профила си космонавтът »ванов. » напомн€ още, че изтребителите ни са били подарени от –уси€, тогава ———–.

"Ѕойните самолети б€ха подарени, а не продадени от страната, чийто посланик, нашите избраници решиха да не присъства на откриването на новоизбрани€ парламент", коментира той и казуса с решението ≈леонора ћитрофанова да не получи покана за откриването на 48-ото Ќ— заедно с посланика на Ѕеларус.

"Ќ€ма ли най-накра€ н€кой да отговори, как и защо стигнахме до унизителното положение да бъдем единствената държава в ≈вропа, чието небе се охран€ва от чужди самолети!?", пита √еорги »ванов.

"»мам удоволствието да познавам командира на ¬¬— √ен. ƒимитър ѕетров и други млади прекрасни пилоти, които както и ние н€кога неистово искат да лет€т, да лет€т, да усво€ват въздушните простори, да възрод€т достойнството на българската военна авиаци€!

ћъчно ми е за всички т€х, защото зад ентусиазма им и високи€ професионализъм тр€бва да стои държавата, а такава аз поне не виждам!? ƒерзайте момчета и момичета от Ѕългарските ¬¬—, ние винаги сме били оптимисти и не забрав€ме наши€ девиз "напред и нагоре"!

„естит 16-ти октомври - ден на Ѕългарските военновъздушни сили!", завършва постът на легендарни€ български летец-космонав.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


58
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
49
0
 
1
 
! ќтговори
“о преди 1 година
÷€ла Ѕългари€ се намира в много унизително положение благодаретие на еврогейците и фащ.“≈«» Ќ≈ќ‘јЎ»—“ » ќ–√јЌ»«ј÷»» “–јЅ¬ј ƒј ЅЏƒј“ »«“–Џ√Ќј“» ќ“ Ќј— »ЌЏ„≈ ў≈ Ќ» »«Ѕ»я“ ¬—»„ ».—≈√ј Ќ» ѕ–ќћ≈“я“ »—“ќ–»я“ј *** » ѕ–ќ—“» ЅЏЋ√ј–» Ѕ≈« √–јћ ј ЏЋ  ќ»“ќ —≈ ¬ј —»Ќ»–ј’“≈ » ¬Џ–«ј’“≈ Ќј Ќ≈ќ‘јЎ»«ћј. Џƒ≈ ≈ «ќ–ј  ќ¬»ƒ »  ј  “ј ј »«„≈«Ќј —јћќ ѕ–» 20%¬ј —»Ќ»–јЌ».“ќ¬ј ≈ ѕ–ќ¬јЋј  ќ¬»ƒ Ќј ≈Ћ»“ј  ќ…“ќ Ќ» √ќ —ѕ–≈“Ќј. ќЋ ќ“ќ ѕќ-ћјЋ ќ ¬я–¬ј“≈ Ќј ћ≈ƒ»»“≈ “ќЋ ќ¬ј ѕќ-ƒќЅ–≈ ¬ “ќ¬ј —Џћ 100% —»√”–≈Ќ
48
1
 
7
 
! ќтговори
софи€ преди 1 година
»ћјЎ≈  ќћ≈Ќ“ј– ќ“Ќќ—Ќќ  ќћ”Ќ»—“»“≈..≈… Ќ≈ќЅ–ј«ќ¬јЌ» ѕ–ќ—“ј÷»..«јўќ „≈—“¬јћ≈ ’ќ–ј  ј“ќ ¬јѕ÷ј–ќ¬ —ћ»–Ќ≈Ќ— » √≈ќ ћ»Ћ≈¬..“≈ ƒј Ќ≈ —ј Ѕ»Ћ» други. ,  ќћ”Ќ»—“» —ј..ƒјЋ» —ј Ќј… -÷≈ЌЌќ“ќ ∆»¬ќ“ј —» «ј “ј«» »ƒ≈я..¬»≈ ≈¬–ќј“ЋјЌ“»÷»  ј ¬ќ ў≈ ƒјƒ≈“≈...¬—я ј ѕЏ–¬ј ƒ”ћј ƒЌ≈— ≈ ѕј–» ѕј–» ѕј–»...Ќ»—Џ  ћќ–јЋ Ћ»ѕ—ј Ќј ÷≈ЌЌќ—“»..“ќ¬ј ≈ —≈√јЎЌќ“ќ ЅЏЋ√ј–— ќ ќЅў≈—“¬ќ .
47
0
 
4
 
! ќтговори
»стински€т преди 1 година
ѕомн€ когато б€х на 12 години когато всички б€хме вперили поглед с трепет и очаквахме как чичо √ошо ще полето в космоса. ∆ела€ ти дълъг живот и здраве!!!
46
0
 
5
 
! ќтговори
“он преди 1 година
“ъпите овце тр€бва да зна€т:ако ние сами не сеопазим никой, ама никой н€ма да ни опази!!!!!!
45
6
 
1
 
! ќтговори
јсан преди 1 година
ƒедо √ого е на 85 г. къв фейсбук ? :)))
44
17
 
5
 
! ќтговори
 ариерата Ћовеч преди 1 година
“овариш »ванов!¬ие имате друга Ћовешка фамили€,но не € сподел€те,€вно не звучить по русскаму.“акива безбожници като тебе тр€бва денонощно да благодар€т на Ѕога,че останахте жив в онази руска ракета.» че не те ринаха с лопати в  азахстан,като  омаров,като ƒоброволски,¬олков и ѕацаев.» само те ли?√агарин не беше пил водка ,но самолета уж се повредил?ƒа,де машина советска€,и она виновата.
43
13
 
5
 
! ќтговори
 арчопелев преди 1 година
“ози ли блюдолизец ще говори за авиаци€та.ѕомни ли колко летци загинаха от "перфектните"руски самолети"подарени"срещу българските плодове, зеленчуци,вина,сирена,и всичко,което *** им дар€ваха денонощно по релси,вода и въздух.ѕомни ли другар€ сери€та от ћ»√-15 до сегашните ћ»√-29,как лет€ха и колко падаха.Ќаземни€ персонал ми разказваше,че ––— и радиостанциите 104,на въоръжение през 1974г са произведени през 1956 година.ƒа не му казвам за ракетите ¬олхов,ƒвойна и Ќева от кога са.
42
4
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒокато беше шеф на ¬¬— –адев похарчи 2.5 милиарда лева без да купи и един нов самолет. —ега реват че положението било унизително. ”нижението си има име –умен –адев.
41
3
 
8
 
! ќтговори
ћћ преди 1 година
Ћеле на троловете от онова посолство извънреден труд ли им плащат. »згониха ги от конференци€та ама проко пиев ба€ парички взема от там €вно денонощно да пишат колко смел имен и красив е със зелената фанелка артиста
40
6
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
до 17 "Ќј“ќ Ќ» ѕј«» бе космонавте."; -  ак ни пази Ќј“ќ бе ,склеронавте , колкото опази √ърци€ от “урци€ през 1974 в кипърски€ конфликт или още по-зле ?! ѕука му на Ќј“ќ за нас ,блажени в€рващите ...
39
1
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
паз€т ни небето, но пък имаме чуден авио-музей!
38
15
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ћагазините празни, хората вталени и недохранени, н€маш право да говориш, но пък имаме космонафт. » самальоти, стотици, да не би “урци€ да ни нападнела. јпропо, един американски самолет в добър колкото 10 савцки, но това е друга тема.
37
15
 
12
 
! ќтговори
ѕро—о“о преди 1 година
този не ми е симпатичен /не знам защо/,но е ѕЏ–¬»я ЅЏЋ√ј–— »  ќ—ћќЌј¬“ !..—лед него-јлександър јлександров..“а за пощръкл€лите "евро-американски атлантици" :..- огато б€хме "под руски ботуш",имахме мощна арми€,...нема да влизам в подробности,а специално за авиаци€та:-»махме над 250 бойни самолета,от най-съвременни€ «ј “ќ√ј¬ј вид !!!!!!!...—ега какво?..-ƒори ме е срам да го напиша:-¬икаме разни яЅјЌƒ∆»» да "паз€т" въздушното ни пространство !...“акова ѕјƒ≈Ќ»≈ трудно би си позволила вс€ка наци€..Ќ
36
13
 
17
 
! ќтговори
‘и16 преди 1 година
ћного искам пак да дойдат руските варвари освободители и комисарите да му вземат на то€ по погрешка апартамента , вилата , земите, да му спрат пенси€та като враг на народа, да го въдвор€т в Ѕелене за н€колко години с бой и тежък труд и след това да го изпрат€т да живее в н€кое видинско село в което и до магазина да отиде да иска разрешение от селски€ комисар. ≈й тъй да разбере как са се чувствали хората през любими€ му комунизъм.
35
9
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒостоен комунист н€ма!
34
15
 
9
 
! ќтговори
ѕапо преди 1 година
¬место на тази възраст да е смирен и да се подготв€ за срещата с всевишни€ и да ходи да се моли всеки ден в църквата,той седнал с памперса да иска бойни самолети и това му била болката ,оръжи€ и бомби......ей ти€ пенсии не се кротнаха.
33
10
 
10
 
! ќтговори
Hoh преди 1 година
јбе човека е възрастен д€до вече, на ти€ години го дърпат носталги€ по младините и размити спомени. ∆ив€л е в други времена бил е попул€рен ,козирувал е на съветските другари и е бил щастлив и млад. Ќе му се сърдете всички възрастни са така.
32
15
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒругар€т космонавт този път ще го изстрел€ме в космоса без скафандър!
31
15
 
13
 
! ќтговори
яћЅќЋ»я преди 1 година
Ќе са чужди,а наши натовски самолети. “ака от различни наши държави си помагаме,за да покриваме и пазим ц€лата наша натовска територи€. ј другар€т »ванов,знам че си остава болшевик завинаги.
30
11
 
15
 
! ќтговори
Minuva42 преди 1 година
“ова не е в€рно. »ма и други държави в ≈—, на които други им охран€ват небето. ƒругар€ »ванов да се осведоми преди да лее опорки.