Стига с мантрата, че ще излезем по-добри след кризата

Тази криза няма да бъде катарзис за живота ни
140
Стига с мантрата, че ще излезем по-добри след кризата
Снимка: БГНЕС
Много обществени личности, лекари, а и масово в социалната мрежа прогнозират - ще излезем от кризата по-бедни, но пък и по-добри.
 
По-бедни със сигурност ще излезем, но дали и по-добри? Не смятам.
 
От най-високо ниво пример за добрина не идва. Депутати, министри и СЕМ си мислят, че за нас най-важни са размера на заплатите им. Не, по-важен е примерът. А той не бе даден и всякакво замитане след това няма да промени горчивия вкус. Дори премиер и президент не успяха да бъдат заедно в тази битка.
 
И ако сме свикнали да хулим управниците - ние с каква самочувствие смятаме, че ще излезем по-добри?
Още по темата
Социалната изолация извади доста тъмни страни от нашия характер, които са добре познати на поколенията, които имат досег с комунизма. Разказът на моя баща как е играл на "котка и мишка" с доносници, за да може да влезе в църквата по времето на моето кръщене ми се струваше нереален. Е, вече не е.
 
Факт е, че голяма част от българите спазват домашната карантина. Има и такава, която не се съобразяват. Но ние не приемаме различното мнение, ако някой не е с голямата общност е против нея. Толкова ли е сложно да се приеме чуждото мнение? Защо винаги смятаме, че ние сме правите? Лекарите нямат общо мнение, но пък ние сме готови да демонизираме всеки, с различно отношение към кризата от нашата. И двете страни в спора говорят като последни инстанции, няма средно положение. Караме се с хора, с които доскоро сме си пили кафето заедно. А след кризата едва ли ще се случи. Защото ни е важно да изпъкнем с назидателния си тон, основатено - най-вече в социалните мрежи. Това няма да се промени за три седмици, няма как да изпъкнем с доброта след 13 май.
 
Свидетел съм на десетки постове и хвалби как били докладвани хора, които не спазват ограниченията. Хора, има си полиция, това е нейно задължение. Има и солена глоба, която се равнява на почти годишна заплата. Ако издадете човек, който е нарушил забраната, ще ви стане ли по-леко? Ако го глобят с 5000 лв. - ще спите ли по-добре? Или ще се оправдаете, че го правите за благото на обществото и си го заслужава? Този човек, който според вас нарушава нещо, знаете ли защо е навън, какви са причините, какво го е провокирало?
 
Аз знам със сигурност, че тези докладчици няма да излязат от кризата по-добри. Те никога не са били. 
 
Да, от тази изолация могат да се направят много изводи - че през последните години сме били консуматори от най-чист вид, че рядко обръщаме внимание на близките си, че рядко водим дори смислени разговори. Бяхме водени от суетата, от това да живеем живот, който не е нашия и се заблуждавахме колко сме готини с дълго обработвани снимки в социалните мрежи.
 
Смятате ли, че тази суета ще изчезне? Не, сигурен съм, че още това лято ще се завърнем към обичайния си ритъм. 
 
Ще станем по-добри, ако подобни хора не ни служат за пример. Но порасна цяло едно поколение, което имитира нечий друг живот. Затова и тук съм скептичен.  
 
Немалка част от хората ще излязат от извънредното положение с депресии. В това са категорични психолозите. Изолацията не понася на всички, а като прибавим към това предполагаема безработица и несигурност за бъдещето - ще се отвори доста работа на специалистите. Надявам се единствено хората да бъдат достатъчно осъзнати и да не търсят помощ в напъпилите съвремени мошеници мотиватори. 
 
Тези хора ще мислят как да оцелеят и никой няма право да ги съди, добрината ще е на заден план.
 
В разгара на карантината пребиха журналиста Слави Ангелов. От хора, които никога не са били добри и няма да станат.
 
По време на изолацията десетки се пробват да мамят, появиха се спекулантите. И те няма как да станат по-добри след условната дата 13 май.
 
Уважение за всички добри хора, които бяха добри и преди 13 март, и излязоха на предна линия в тази безпрецедентна криза. Уважение за всички дарители - не само към болници и лекари, а и за тези, които продължават да даряват за болни деца, за хора в нужда. В тях е надеждата за повече добрина и след кризата. И тя се вижда в реалния живот, не във Facebook.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
4
 
9
 
! Отговори
до олигофрени преди 4 години
До АнонименПичага, излизането не е забранено. Какво ще докладваш... Изолация и дистанция, не означава под ключ вкъщи, докато някой *** благоволи да разбере, че тези "мерки" са като Евангелието за Дявола.
60
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Усещам някакъв организиран натиск и пропаганда за прекратяване на борбата срещу вируса у нас и оставянето на народа в ръцете на съдбата.Почнаха да бълват постоянно статии и изявления как няма опасност а цял свят гори.
59
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Катарзисът е лично преживяване. При настоящата пандемия, социална изолация и икономическа криза мнозина ще се замислят за живота си, за моментите, когато са допуснали грешки, самозаблудата, лъжи, измами, безчестие, безверие, завист, подлост... Някой ще станат по-добри, други не, трети дори няма да се замислят. Предполагам, че в най-засегнатите държави мнозинството ще промени начина си на живот след кризата. А, ние??? Не знам, ние винаги сме били индивидуалисти...едни ще се променят, други -не.
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива сте "докладвачите".Не можете да разрешите една ситуация сами."Моля другарко Пешо ми дърпа плитките!"
57
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Света се нуждае от сериозни корекции - и Бог и Природата ни подсказват , че живееме в грешна посока - Баланса е нарушен Катастрофално !Борсови милиардери, замърсена природа ,свъхпроизводство на парцали , нула Морал и Ценности
56
10
 
9
 
! Отговори
Поредното преди 4 години
Поредното младо пишле888ме с промит мозък и евролиберални ценности! Само да те видя да се шляеш, докато трябва да си под карантина, веднага ще съобщя за теб!
55
1
 
1
 
! Отговори
До хм преди 4 години
Колежке лесно ли "завърши" в НБУ?
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Парламентът не работи и е контаминиран, трябва да бъде разпуснат, "представителите" да бъдат затворени за начало под карантина. През това време бегето може да се управлява дистанционно, например от Меркел, а щабът да го дават като тотото - на запис по дойче веле.
53
13
 
21
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Сравнявяш доносноцете от комунизма със хора проявили граждански дълг?! Хората съобщили в полицията за хора, чието действие може да доведе до заразяване на други хора и не дай си боже тяхната смърт?! Ти във фред ли си???
52
5
 
6
 
! Отговори
До хм преди 4 години
И изобщо не ни интересува с какво се е "снабдило" семейството ви!Както и никакви други подробности около живота ви!Живейте си във вашата кочинка и не ни раздавайте съвети!Не сме ви ги искали!
51
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Доносници!Чели сте вероятно: "*** ме предай на турците! Аз съм Левски!"?Отивайте! Докладвайте! Топете!Мазни недостойни селянчета със "западно мислене"!И тая пък "хм"- ще ми сравнява държави като Германия с клoaката на гербавата шайка!Нещо си се объркала мааа!
50
0
 
9
 
! Отговори
Авторе! преди 4 години
Грозно нещо е доносничеството, но как да бъдем толерантни спрямо конкретен продавач в магазин за хранителни стоки, който си плюнчи пръстите, когато откъсва от тестето всяко едно отделно найлоново пликче и го разтваря, за да сложи продуктите в него?
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще излезем по-бедни и по-дашни.
48
7
 
18
 
! Отговори
До Александър Попов преди 4 години
Ами мърлячите и ренегатите ще ги издам и пак ще го направя без да се замисля ... не може да се прекрепи на всеки мърляч по един полицай ... нима ако видиш някой да нарушава ОБЩЕСТВЕНИЯ ред и интерес , няма да направиш нищо и просто ще си замълчиш ... ами на това му викам робско мислене , което ни различава от много други нации...хаха не ме разсмивай и не пиши гупости, автора !
47
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сашко, авторе, и още как ще докладвам наред всички излезли! Това е западното мислене- да се бориш моментално с всички нередности, а не да стоиш като мишка, да ми живуркаш с 2000лв. и да гледаш всичко отстрани, цъкайки с език кой крив и кой- прав. Или да ми се съберете пред панелката да се надлъгвате как само крадците имали пари, как нямало среден бизнес у нас и подобни малоумщини на сбирщина неуспели и бедно душевни хора. Лоши за обществото хора, ненужни. Нужни само на икономиката.
46
12
 
14
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
Ей, браво, един мислещ позитивно човек, а не панелна мишка-революционер в интернет и фантазьор бунтар! И аз на времето влагах много в криптовалути, купих сума Биткойни, когато бяха още по 500$. Продадох 3 за по 20к всеки и съм спокоен. Да става каквото ще с останалите. И Лискове имах, но ги продадох повечето при 400% ръст на цената. Във фондове и аз влагам ежемесечно по около 2000лв., но наистина вече не си струва, спрях.
45
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напротив ***, от кризата ще излезете озверели и озлобени до наесе степен.Това ви чака.пожелавам ви "приятно" самоизяжданИ, селяни прости.НаправихтИ своя избор през 2009та и сега ще плащатИ !!!Мнооого мъка ви чака напред.
44
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки, който "докладва" на тази престъпна и мафиотска държава е не само доносник, но и съучастник!Не ми правете сравнения с Германия и Австрия-това не са държави, управлявани от мафиоти, чиято единствена цел е тотално мачкане и обир на населението!
43
5
 
18
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Така,не четох цялата статия,че някак банална ми се стори,но...Забелязах примера,че някога баща му се криел от до доносиците,за да го кръсти!Странно,аз съм кръстен по "ОНОВА",време и по стечение на обстоятелствата,бях сравнително голям,та помня,но не помня да сме се крили....Помня ,че ме беше срам,защото ме съблякоха,заради казана там,заради ритуала,но криене....Виж,ако баща Ви е бил партиен член,може да сте се крили,забранено е било,за партийци!!Е душата в Рая и онова до края?!
42
3
 
3
 
! Отговори
Мандра преди 4 години
Нали ви казаха да не излизате.

Спонсорирани публикации