10 нови случая на COVID-19 у нас - болните вече са 62

Днес е допуснато грубо нарушение на правилата
Обновена: 16 мар 2020 18:13 | 16 мар 2020 17:15, Нели Христова
390
10 нови случая на COVID-19 у нас - болните вече са 62
Снимка: БГНЕС

62-ма души са вече заразените с коронавирус в България, това обяви на извънреден брифинг генерал Венцислав Мутафчийски.

Във ВМА от 95 направени проби, 4 са положителни. Те се лекуват в домашни условия. В Националната лаборатория от 154 проби, 6 са положителни. 

Във ВМА се лекуват 10, в Пирогов - 2, в Александровска - 2, в Габрово - 2 и в Плевен - 4. От Белодробната болница всички се лекуват под домашна карантина и носят съдебна отговорност, ако я нарушат.

Мутафчийски обяви, че днес е допуснато грубо натрушение на правилата - болен, който има COVID-19, е изпратен от Лом в Александровска болница. Той не е върнат, но това е грубо нарушение и прокуратурата ще се самосезира.

Премиерът Бойко Борисов и генерал Мутафчийски също са били изследвани за коронавирус. Тестовете и на двамата са отрицателни.

"Както виждате, всички лидери в света, показвайки своята отговорност към нацията, са длъжни да го правят. Не се причислявам аз към тях, говоря за премиера", каза ген. Мутафчийски.

Доктор Ангел Кунчев обяви, че към държавите, от които връщащите се ще бъдат поставени под карантина, ще бъдат добавени Франция, Нидерландия, Германия, Великобритания и Швейцария.

Карантината се осъществява по следния начин - при пристигане, независимо дали по въздух, през сухопътна граница или на порт, екипите, които работят 24 часа там, дават декларация, която се попълва. Тя налага съгласяването със задължителна карантина и носенето на наказателна отговорност, ако тя бъде нарушена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
0
 
10
 
! Отговори
еди факт преди 4 години
С подобни хора , участващи в справянето с епидемията , амиии май не ни чака нищо добро на 21.01 .2020 "Главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев успокои, че няма опасност да стигне до нашата страна ,той не е регистриран никъде в Европа"Или не е чувал за самолети , или като останалите европейски овце , които ни натресоха в тази криза , е повтарял като папагал , каквото му кажат
315
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНЧОАко бяха 300 000 заразените, щеше да има доста повече от 2-*** умрели. Заразените са били вероятно 100-200 по време на въвеждане на извънредното положение в петък. Колко са в момента зависи от това доколко хората спазват мерките за изолация и карантина. И да, всички трябва да ги спазват, защото вече има заразени, които не знаят, че са имали контакт с болен. Резултатите ще се видят в близките седмици по това колко бързо ще расте броят на откритите случаи.
314
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо нашите управляващи трябваше да ограничат и пътникопотока през България , да затворят границите още като се видя , какво стана в Италия . Има видео за последния пациент в град в Югозападен Китай , с диабет +високо кръвно . Бил е в болница 33 дни Та колко ли подобни пациенти , нуждаещи се от подобно продължително лечение ,може да поеме здравната ни система преди да колабира- 100 , 500 , не ми се вярва да успеят 1000 .
313
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като няма маски слагаш фереджето и си ти. Тоя генерал сигурно не пазарува и не плаща сметки, няма маска няма нищо
312
1
 
12
 
! Отговори
ББ преди 4 години
елементарно...маски няма по аптеките,отговорни,ако е необходимо пратете брачедите си полицайчета и администраторчета дето ни точат кръвчицата последните 30 год. на преквалификация...да шият бе...маски,вие товарите хората с отговорности...е как,майка ми продължава да взема 219 лв пенсия за 40 год.стаж,тежък труд в служба на България и е отговорна,гладува и събира за маски...ама няма
311
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 318 Малко се знае за този вирус все още , поне така казват . Едни дават за пример , че в Китай има случаи на повторно разболяване, след като пациент е бил изписан с отрицателен тест . Други твърдят ,че това е по скоро изключение , а не правило и се изгражда имунитет. Ако англичаните продължат така , ще си покаже техния метод , дали е ефикасен . А с дистанцията на времето , ще стане ясно , какво се случва с излекуваните в Китай . Ще придобием опит и с тази болест ,ама трябва време
310
0
 
9
 
! Отговори
АНЧО преди 4 години
С ТИЯ ТЕМПОВЕ НА ПРОБИ 250 НА ДЕН ПРИ ТОЗИ ПРОЦЕНТ НА ЗАБОЛЕЛИ ТОВА СА 5 ПРОЦЕНТА ТОВА ОЗНАЧАВА ЧЕ ПОВЕЧЕ ОТ 300 000 СА СЪС ТОЗИ ВИРУС. ДАНО НЕ Е ТАКА..............
309
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Англия мерките са обратни на останалите, именно да минат павече хара през вируса и да се създаде имонитет, не знам кое е правилното. Бог да ни пази!
308
2
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Отдавна трябваше да са затворени границите,и всеки желаещ да се върне да бъде допуснат след поне три месеца.Това,което ни поднасяте всеки ден е ала-бала.
307
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПипоУжасът започва.
306
2
 
16
 
! Отговори
BoikoMuhoboiko преди 4 години
Кога ще успеете да доставите маски на лекарите бе жалки актьорчета-генералчета?!Лекарите нямат маски, факт, който видях с очите си!В аптеките - също няма никъде маски!Трябва да отидеш да си купиш храна, няма откъде маска да сложиш...иначе само дърдори този генералчето, съобщава с гробовен глас числа все едно е говорител...Не е ли работа на държавата в извънредното положение да наложи силови извънредни мерки ако се налага?! какво чакате?! хората били виновни..чакайте вие на самосъзнанието...
305
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трябват мобилни лапборатории и масово тестове на всички със симптоми и контактните хора, другото са тъпотии. Не може с 200 теста и надеждата че хората ще са съвестни да спреш пандемия. Много от преносителите нямат и симптоми просто са контактували с някой който леко му е текъл носа без да имат идея че и двамата са заразени вече.
304
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Удивен съм, мой приятел се върна от Испания онзи ден. Нямало е нито термо камери нито контрол. Самокарантирирал се е. Вярвам му, защото и от други го чух. Българина по принцип е с ниска хигиена, както физическа, така и морална и също с нулева до под минуса здравна култура. Видяхме Боко Тиквата как си слага маска иэ бабичката с найлона. Изведнъж се втурнаха да си спасяват вмирисания гурбетчийски задни като го заливат с течност за чистачки и се къпят със спирт. И айде на кафето.
303
1
 
15
 
! Отговори
Пипо преди 4 години
11.03 има 7 заразени16.03 има 62 заразени.Нещо да кажете???
302
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СатираАми в София се взимат, а в другите градове ги разиграват
301
1
 
10
 
! Отговори
??? преди 4 години
Тези пристигащи със самолети хубаво подписват декларации,ама докато се приберат по домовете си ,с колко човека контактуват?Пак нещо не е дообмислено.
300
2
 
15
 
! Отговори
фен преди 4 години
"От Белодробната болница всички се лекуват под домашна карантина и носят съдебна отговорност, ако я нарушат."Ето това е проблема! Т.нар извънредно положение с нищо не е извънредно, само ПР акции по телевизията от разни генерали-актьори...Домашната карантина е пожелателна, няма проверки, няма санкнции, няма контрол, следователно ефекта е само на книга.Какво стана с този *** от Варна, пътувал до Италия и обратно, заразил дузина хора по по пътя си? Глоба има ли? Арестуван ли е?
299
0
 
10
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
Защо около 80% от пробите който се взимат са все във София ?
298
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се вземат незабавни мерки за снабдяване на населението с маски и дезинфенктанти, да се повтаря ежедневно за действията които да извършва заболял, така че хората да не се чудят накъде да хванат, ако усетят симптоми. Стига с тези показни изказвания на генерала за който със сигурност има по-важни дейности с които да се занимава.
297
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай ни зарази ! Сега целият свят трябва да им потърси отговорност за начина им на живот на обществото ! Не можеш да претендираш за икономическа сила ( те са такава ,заради фалшификатите си,ментетата и робския обезценен труд ) ,а народа ти да е със средновековни навици да яде сурови прилепи !

Спонсорирани публикации