Първи стълб, втори стълб... Какви пенсии ще вземем? Сметките!

Експертите Мика Зайкова и Георги Вулджев пред Bulgaria On AIR
Обновена: 16 авг 2018 16:43 | 16 авг 2018 16:15,
146

Нашата пенсионна система и пенсионна реформа е направена, за да получаваме мизерни пенсии, настоя пред Bulgaria ON AIR финансовият експерт Мика Зайкова.

Думите ѝ идват на фона на новината, че през 2021 г. ще започне изплащането на вторите пенсии у нас. Те обаче няма да променят съществено стандарта на хората.

Според изчисленията жена, която се е осигурявала на средна заплата, ще получи от втория пенсионен стълб малко над 43 лева.

Още по темата

"Не може да се очаква да получиш голяма втора пенсия, след като не си влагал много пари. Само 20 години е натрупването", посочи Мика Зайкова и добави, че законът ограничава доста в инвестирането допълнителните пенсионни фондове.

Ако натрупването е по-малко от 20% от минималната пенсия, възможността е да си го изтеглиш наведнъж, стана ясно още от думите на финансовия експерт.

Зайкова отбеляза още, че между 2000 и 2011 г. непрекъсното са намалявали осигурителните вноски и това допълнително е създало проблем с пенсиите.

"Идеята на тази реформа беше да се задължат частните фондове да поддържат минимум от резерви. Ако искаме да се подобри ситуацията във втория стълб, е необходима доста по-сериозна реформа", коментира икономистът Георги Вулджев.

Той предложи да се увеличат вноските във втория стълб за сметка на първия. Вулджев посочи още, че стажът при изчисляване на пенсиите се фиксира "малко на случаен принцип".

Дефицитът в първия осигурителен стълб продължава да расте поради демографската криза, настоя икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
28
 
0
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 5 години
Споко!Зле настроени елементи и бивши жители на нашата страна се опитват да всеят смут в душата на редовия българин с кухи фрази и празни приказки.Истината е,че животът на всички граждани на Републиката е осигурен до дълбоки старини.Пенсиите се актуализират редовно и пенсионерите си лягат вечер с пълни кореми доволни от живота. Гарантирано от ГЕРБ!
7
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пожарникаря охранител кога ще разбере,че младите безработни и пенсионери дет са най-много в тая държава искат пенсия над 300 лв и минимална заплата над 1500 лв а не магистралите му.Затова другите ще го свалят.
6
6
 
21
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 5 години
207 лв пенсия и то със стаж,му стига на българина.
5
0
 
52
 
! Отговори
Стълб въже преди 5 години
На който и стълб да ги увесим пак е от полза, първият или вторият - все тая ....
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да имам пенсия имам прекъсване на стажа и няма да мога да направя стаж
3
2
 
6
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Определянето на стажа при пенсиониране не е никак на случаен принцип. при първа категория труд 1 година реален стаж при пенсиониране се смята за две години, а при втора - 2 години реален стаж за 3 години при пенсиониране.
2
0
 
47
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
ще направя още 4 години в парламентото и ще се пенционирам с пожизнен таван .
1
1
 
54
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
" Първи стълб,втори стълб" ... както вървят нещата перифразирано от трите стълба ще вземете най-дългия стълб.

Спонсорирани публикации