Калфин видя експлоатация на BG работници в чужбина

Ако сте недоволни от работодателя си, подайте сигнал
8 мар 2016 13:07, Надежда Бочева
21
Калфин видя експлоатация на BG работници в чужбина
Снимка: архив Булфото

Има много сигнали за експлоатация на българи, работещи в чужбина, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Сигналите по думите му са за българи, които живеят в лоши условия, не им плащат осигуровки или вземат под минималната заплата в съответната страна.

Министърът посъветва всички, които мислят да работят извън България, да минат през някое бюро по труда и да получат консултация за условията и минималната заплата.

Много българи работят като домашни помощници, особено в Гърция и Испания, не са регламентирани заплащането, работното време и почивките, изтъкна той пред БНТ.

След като участва вчера в Брюксел в заседание на Съвета на ЕС по заетост и социална политика, Ивайло Калфин заяви, че за холандското председателство основен приоритет ще бъде възможността работещите в Европа да се придвижват от една страна в друга.

Фокусът ще е върху т. нар. командировани работници – например на строеж в Холандия отиват български работници, но не са наети от холандски работодател, а от български. Съответно получават български заплати и осигуровки, коментира Калфин. В такива случаи според него често не се спазват правилата за работно време и почивка.

"В България имаме добро законодателство, свързано с труда, но често получаваме оплаквания едва след като служителите са напуснали компанията. Сигналите са за неплатени или забавени заплати, или за хора, назначени на половин ден, които работят цял ден", обясни социалният министър. За да бъде проверката ефективна, той препоръча сигналът да се подава, докато човек е на работа.

"Човек трябва да защити правата си, а работодателите трябва да бъдат убедени, че трябва да си платят", настоя той.

Попитан дали има дискриминация при наемане на жени на работа, той каза, че в България 13,4% е разликата в заплатите на мъже и жени на една и съща позиция. Разликата в пенсиите е 40%. Причината е, че жените имат по-къс трудов стаж и по-ниски заплати. Средното европейско различие между мъже и жени е 16%. Ние сме малко под средните европейски равнища и все пак тези 13% не са малко, каза Калфин.

Според него жените са склонни да правят много повече компромиси, когато се договарят с работодателя си, за да могат да съвместяват работата с отглеждане на дете.

"Генерален приоритет на държавата е да търсим повече възможности родителите да си оставят детето от ранна възраст в детско заведение", каза Калфин.

На въпрос защо за отглеждане на дете през втората година майките не получават минималната заплата от 420 лв., а  340 лв., социалният министър заяви, че една такава промяна би струвала няколко десетки милиона лева. Той обясни, че управляващите решили тази година да се увеличи броят на семействата, които получават детски добавки.

Ивайло Калфин допълни, че в страната 150 – 160 хил. души не работят, но не са се записали в бюрата по труда. Част от тях получават пари от чужбина или работят сезонно извън страната – например в Гърция работят между 80 и 100 хил. души годишно в туризма и селското стопанство. Те обаче се водят демотивирани безработни.

Има и хора, които не се записват в бюрата по труда, защото не очакват нищо, за тях трябва да има специални политики, допълни социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
100г. Робство!!!! преди 8 години
Държат Българите бедни Зада Има Запада Финансови Роби... Един Нов Неоколониализъм.... От Дават ти пари Но СИ РОБ!!!
16
1
 
3
 
! Отговори
edarbiznesmen преди 8 години
Не може моите работници в бг да се оплакват, защото всеки месец им плащам минимална работна заплата около 300 лв, която е според закона. Така мога спокойно да си карам последен модел Кайен и да помагам да децата, които са в САЩ. Освен това имам нужда да поддържам контактите си в Европа и трябва да пътувам до различни европейски страни почти всеки месец.
15
0
 
6
 
! Отговори
еделвайс преди 8 години
Поредното селфи. Снощи по новините даваха данни именно по тези въпроси, но у нас. Неизплатени заплати, нарушения в работното време, отпуските, правата, почивките.... Никой не следи своеволията на бизнесмените- работодатели. А си има УЖ специални служби за тази цел. Не е работа на хората да подават сигнали. Има си хора за контрол, и нека те си изпълняват задълженията. Един работник казваше че осъдил предприятието за неизплатени заплати, спечелил делото, но пак не си получава парите. Е?!?!
14
0
 
4
 
! Отговори
Temenujka Petrova преди 8 години
a kalfin kakvo napravi za nas nim a nas ne ni eksploatirat sas tiq malki mizerni zaplati i mizerni pensii za6to se kriqt da doidat sred naroda nie nqmame kakvo da gubim osven jivota si tolkova godini go xranim a te samo znaqt da se opavdavat i lajat mamqtpalnqt si gu6kite nenasitni sa6to 6te vekuvat na taz zemq
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БГ есплоататорите,кога бе Калфин?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От българските работодатели не може да се оплаквате те са наши хора, но понеже разчитаме на българите в чужбина да поддържат българската икономика, а и техните работодатели не са наши хора затова е важно да се разработи система .
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 8 В България има най малък процент на инвалиди от цяла Европа.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти първо се захвани с наглите български работодатели а чужбината я остави на нас.
9
1
 
21
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 8 години
Е, това там ако е експлоатация ,то това тук какво е ?!?!В цял свят е известно ,че в българия има свръх печалби от човешкия труд! Тук на работещите се плаща ,колкото да не умрат от глад ,за да продължават да работят и да носят огромни печалби на работодателите си ! А това е като робството! Робите също са ги хранили колкото да оживеят и да работят на рободържателя !България след 25 години преход - с най -мизерните доходи! И Африканците ни обикалят! Не искат да живеяттук!
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе шушомиго болшевишка, да ти .... А тука не ги ли видя?На тоя придворен шут, България му дала заплата и пост?!?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да подат сигнал, като работодателя не им е дал 6-7 заплати и хората се плашат да не ги загубят. Трябва як контрол на тези гадове или да се подават сигнали в Брюксел.
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мислете Малко. и за Инвалидите. Баво. Научават. За новите закони които.са. в сила. от 01 01 2016. но бъдете. Сигурни. Че ни Очаква горещо лято с много. Протести и исканя. за. ОСТАВКА.
5
0
 
21
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Огромна част от българите, дадоха трудът си почти безплатно през последните 20 години!За да може сега КРИБ - МРИБ и други подобни, да се изживяват като по-значими социални единици. Време ви е и вие да походите малко като спукани гуми. Лицемер!
4
0
 
17
 
! Отговори
СЕФТЕ!!! преди 8 години
КОМУНИСТА СЕ ПРАЙ НА КЬОРАВ ......КАТО ВИДИ ЗАПЛАТА ОТ 300-ЛВ./МЕС........!!!!ЩО НЕ ГЛЕДА КОЛКО СА ЗАПЛАТИТЕ ПРИ КОВАЧКИ...??!
3
0
 
24
 
! Отговори
Офталчолог преди 8 години
А защо Карбин не видя зверската, робовладелска, башибозушка експлоатация на българските работници в България? Далекогледство ли има?
2
0
 
21
 
! Отговори
Наглец преди 8 години
Кумануиден-фашист-наглец-***!Тук работиш,не ти плащат,осъждаш ги назначените псевдо капиталисти назначени от *** и заплатите си не можеш да вземеш,а *** се загрижил за Българите по чужбина........
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в България сме недоволни от работодателите но какво от това, дори след сигнали вие не правите нищо, трябва ли да стигнем до медиите за да свършите нещо?