Банско: За един лифт в повече или по-малко

Приходите от туризъм в региона растат, инвестициите – също
Обновена: 7 мар 2016 10:47 | 7 мар 2016 09:52, Анисия Иванова
21
Банско: За един лифт в повече или по-малко
Снимка: архив, Булфото

Икономистът Красен Станчев и екологът Петко Цветков не постигнаха съгласие около градежа на втори лифт в Банско.

"За втори лифт и за всякакъв друг лифт има много ясни изисквания, трябва да се проведе ОВОС (Оценка на влиянието върху околната среда – бел.ред.), така че каквото и да се строи - всичко подлежи на оценка", настоя в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR икономистът Красен Станчев.

Още по темата

"Не става въпрос за един лифт в повече или по-малко, става въпрос дали ще продължат подаръците от страна на държавите към олигарихията. Последните години са акумулирани толкова много нарушение на екозаконодателството, че тази концесия трябва да бъде развалена", настоя на свой ред природозащитникът и член на партия Зелените Петко Цветков.

По думите му проблемът в Банско е, че концесионният договор не се спазва, на се спазва и законодателството за защитените територии.

"В коя част не се спазват. Някой нарича някого олигарх, къде е той?", опонира му Станчев.

"Как сметката на българския народ не излиза, мнението на обществото може да бъде проследено по няколко начина – чрез избори и дали хората са готови да плащат за онези услуги, които им се предоставят. Очевидно е, че посещенията в Банско се увеличават, тоест хората са готови да плащат", настоя икономистът.

Петко Цветков обаче настоя, че концесионерът не  спазва процедурата за ОВОС и заграбва територии.

"Имаме контролни, органи, съд, строителен надзор, те не са дали становища, че концесията е нарушена", включи се Станчев, който призова министерствата на околната среда и водите, на икономиката, както и Община Банско да изнесат пълната информация за концесията на курорта, за да се говори открито за проблемите.

"Има възможност за консенсус", настоя той, но Цветков отсече, че концесията е заграбване и "всеки трябва да си плаща сметката“.

Красен Станчев заключи, че до момента в ски курорта са направени инвестиции от около 100 млн. лева.

"Приходът от туризъм в региона за последните години е средно около 50 млн. лева, от които половината са в частни къщи, стаи под наем", каза още той.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Станко преди 8 години
Всички искат развитие, но като има саботаж от зелени групировки как да стане
17
1
 
1
 
! Отговори
2 преди 8 години
Ако идеята за втори лифт е да се намали опашката сутрин на първият, то тогава няма смисъл от него, щото след 11 часа просто няма опашка. Ако се забрани тотално достъпът на автомобили до ски зоната, тогава да. Щото сега позицията на зелените е смех. ПаркинЗите пълни, пътищата пълни, а ние защитаваме природата. Да, ама не съвсем, даже никак.
16
0
 
4
 
! Отговори
някой преди 8 години
В еленския балкан изсякоха де що има гора ама на никой не му дреме и никой не скача защото няма далавера ама нали е за банско ще наакат от зор. Пусти пари.
15
3
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
В България годишно се изсичат хиляди хектари гори, още 3-4 хектара няма да навредят на никому, стига лифта да не е в защитена местност. Ако се пусне успоредно на първия няма да навреди на никой. Ама НПО-тата в България искат да рекетират.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Скиор18 лв качване с втория лифт на другия собственик и горе още 64 лв на първия собственик.
13
2
 
4
 
! Отговори
Скиор преди 8 години
"скиор,ти в Кемпински ли ще си,че викаш над 2 бона ще струва?Та аз и още двама човека за една седмица в хубав хотел в закуска и вечери даваме по около 1000 лв."Погледни внимателно сметките. 4-членно семейство за 1 седмица - минимум 3640лв. Общо. По 1000лв на човек. Близо 4 бона за 1 седмица, не знам колко семейства могат да си позволят подобна почивка.
12
1
 
3
 
! Отговори
Скиор преди 8 години
"Строи се втори лифт, с друг собственик."Това също е вариант. Монополът в Банско трябва да бъде унищожен.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
скиор,ти в Кемпински ли ще си,че викаш над 2 бона ще струва?Та аз и още двама човека за една седмица в хубав хотел в закуска и вечери даваме по около 1000 лв.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лифтът е недостатъчен. Факт. В Банско е скъпо. Факт. Решението е просто: Строи се втори лифт, с друг собственик.Опашките намаляват. Цените също, защото има конкуренция и всичко е ОК. Кой пречи това да се случи? Кой е зад екозащитниците? Кой ги финансира? - тук се крие ключът от бараката.
9
3
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Трябва да си "много добре" ако смяташ че инвестиция във 2 лифт ще е оправдано за Банско.Нещата тук са тотално изпуснати.Тук е зимния вариант на Слънчев бряг.
8
2
 
5
 
! Отговори
Скиор преди 8 години
(продължение от предното мнение)За да може човек да си позволи да отиде за 1 седмица и да спи в Банско трябва да приготви поне 2000лвСки карта + спане + храна = 57 + мин 50лв + мин 20лв = 130лв на ден на човек. 4-членно семейство - 4 * 130 = 520лв на ден!7 * 520 = 3640лв за една седмица в Банско. Кажете ли колко българи могат да си позволят подобна сума.
7
2
 
4
 
! Отговори
Скиор преди 8 години
Не ме интересува дали ще има втори лифт или не. Проблемът на Банско е, че там е толкова скъпо, че обикновен българин няма как да си позволи да почива там.Само ще вметна, че един ден в Банско от 8:00 до 18:00 ни струва над 270-280лв - това само ски карта и храна. Не спим там, а всеки път пътуваме по 3 часа до там, защото не можем да си позволим да извадим още 250-300лв за спане. Безумие е.
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз ходя редовно.дори по великден,когато е фраш с чужденци,опашки няма.реално опашките са 1-2 месеца и то не всеки ден.през другото време един лифт стига
5
2
 
3
 
! Отговори
кдйф преди 8 години
трябва да си много зле за да твърдиш че не трябва втори лифтцял свят инвестира в туризма ние не
4
2
 
3
 
! Отговори
Без сравнение преди 8 години
"Абе и в Алпите има няколко хиляди лифта ама еколозите си трайкат ...проблема е ,че монополно положение в Банско има Цеко-Сифоня!"А бе то и Китай имат 200 000 завода за електроника, а ние нито един. Защо така? Кой взима подкупите, за да не се построй завод за електроника в България? Кой?
3
5
 
4
 
! Отговори
скиор преди 8 години
Защо трябва да се строи нов лифт , като легловата база в Банско е в пъти по -голяма и от 3 ти лифт? Опашките изобщо няма да намалят.Оправдано ли е да се руши природата с нов лифт, след като сезона трудно продължава повече от 3 месеца? След 10 часа пистите под Тодорка стават меки и не е приятно да караш ски.
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия екофундаменталисти що не протестират за изсичането на вековни гори в Стара планина и навсякъде из страната, а се тръшкат само за някакъв лифт, дето наистина ще е от полза ? Май просто конкуренцията им е платила за това. Просто100-200 юнаци са си затова да им се плаща и да реват, уж за природата. Както навремето за шистовия газ - на някого беше изгодно да нямаме собствен добив и хоп! - екопротести. Парички играят тук, парички!
1
7
 
15
 
! Отговори
ЦК на либерастите преди 8 години
Абе и в Алпите има няколко хиляди лифта ама еколозите си трайкат ...проблема е ,че монополно положение в Банско има Цеко-Сифоня!