Да живей, живей труда! Чистачки и учени с еднакви заплати

Това ще стане с вдигането на минималната заплата на цели 420 лева
10 ное 2015 10:16,
166
Да живей, живей труда! Чистачки и учени с еднакви заплати
Снимка: архив Bulphoto

От Нова година разлика в заплащането на чистачки и асистенти в БАН вече няма да има. Това ще се случи с вдигането на минималната заплата, която ще стане 420 лв, както е заложено в проектобюджета за догогодина.

Така от 1 януари чистачки, асистенти, портиери, специалистите със средно и висше образование ще получават една и съща заплата. Главните асистенти ще взимат малко над тази сума. В момента чистачките получават 380 лева, а асистентите - 400.

"Това ще породи огромни проблеми в цялата академия, защото не може специалисти от такъв род да са минимална заплата, заедно с чистачките, към които нямаме изискване за образованието", оплака се директорът на Института за ядрени изследвания към БАН Димитър Тонев. Тонев е и председател на финансовата комисия на БАН.

Затова от БАН призовават министерството на образованието, заплатите за младите специалисти да станат поне като тези на началните учители. С вдигането им от 1 октомври те вече получават 600 лв.

За целта заложените 73 млн. лв. за издръжка на академията в бюджета за догодина, трябва да бъдат допълнени с още 12 млн. лв., обясни Тонев пред "Монитор".

Той допълни, че заради ниските заплати почти всички млади хора заминават в чужбина. "Когато ги пращаме на експерименти в чужбина, те се представят добре и остават там. Това не бива да се допуска, защото губим знания, които не можем да върнем", каза Тонев.

"Тук имаме младежи от провинцията, които в София живеят на квартира и вземат по 420 лв. Как се оцелява в София с такава заплата?"

Тази година ядреният институт няма пуска хората си в неплатени отпуски заради липса на пари за заплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
1
 
! Отговори
Voden преди 8 години
A az si misleh, che ban e sakraten napalno?!:-):-):-)
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е, че полицаите запазиха 20- те заплати
109
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е срам за управницитеДа живей Хелуина
108
5
 
4
 
! Отговори
SS преди 8 години
Така ще е в БАН дотогава, докато младите и средно-младите чучени и специалисти не се освободят от *** и учените, преминали пенсионна възраст
107
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От личен опит ще ви кажа, че е пълно с пенсионери които с цялата си наглост не се вясват на работа, но си взимат заплатката...излезе на обяд и забрави да се върне(сигурно от старост)...работят по частни проекти и си прибират пари, които трябва да влязат в БАН... пълна анархия и това трябва да престане!
106
2
 
5
 
! Отговори
Васо преди 8 години
Умните млади хора учат и специализират тука, където може да се получи все още добро образование, и да се надгради то с практика, и допълнително обучение. През това време правят съответното проучване на пазара на умове и стягат куфарите. Нямаме право да ги упрекнем за нищо освен за похарчените пари от държавата. Ама защо, когато те и техните родители вече си плащат. Обучавайте чистачките г-н Тонев, но ги накарайте предварително да се подпишат за вярност, вземете им депозит. Партиите така правят.
105
1
 
3
 
! Отговори
до 138 преди 8 години
Това h-фактора като G-точката ли е? Или е като нещо друго?////////////Абе момче, сбъркал си форума. Можеш да попиташ какво означава, ама да задаваш глупави въпроси? По добре да мълчиш, вместо да се изкажеш и да разсееш всякакво съмнение за КОМПЕТЕНТНОСТТА си в дадена област. Г- точка, що не ходиш в специализираните за това сайтове, а?
104
2
 
2
 
! Отговори
свещенна простота преди 8 години
До ГражданинИма значение за МЕН. За теб като няма ми е пред онова нещо, много добре знам за какво ми се използват нещата навън и знам, че по това по което работя се цени в белите държави. Пък ти как ме наричаш и искаш да ти служи ЛИЧНО на теб- пет пари не давам. Няма как да ме оцениш, защото си далеч от това - ти искаш да видиш ползите в реално време. Няма да ги видиш, защото те се виждат след време. Така е при нас. Сори. Държава на тикви и мутри. Гаргите ще ме ценят- я марш.
103
1
 
2
 
! Отговори
до 139 преди 8 години
До АнонименТОВА НЕ Е ВЯРНО- заставам зад думите си!
102
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поради тези и други фактори, младите хора изчезват в чужбина и се доказват там.От друга страна всичко това отказва децата от ученето.А защо ли?Защо ако си учил мизерстваш,а ако не си-печелиш в пъти повече.И децата са го разбрали,затова нито МОН, нито родители, нито учители могат да ги мотивират,защото те виждат действителността и си дават сметка за доходите в семейството на хора с образование,виждат и други начини за успех в други семейства,виждат модели, с които се забогатява бързо.
101
1
 
10
 
! Отговори
неБАН преди 8 години
Тук тиквите мислят, че има тънкост във финансирането. Дават се пари за определена цел - парите за проекти. Държавата и БАН си прибират 50% а разправиите и работата за без пари остават за учените. От няколко години и такива пари май няма откакто затвориха фонда за наука заради мафиотски практики. А тези 72 милиона за БАН отиват за заплати за персонал и ремонт на сгради. И така науката в БГ е почти фикция (някаква малка част от бюджета на БАН отива наистина неефективно за наука).
100
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление нито БАН, нито хората по университети и институти вършат някаква реална работа. Отбиват номера за безумни изследвания с нагласени резултати, без никаква научна стойност. Всичките са или бездарни и мързеливи или си имат свои фирми и си бачкат други неща а стоят в университета/института за престиж.
99
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това h-фактора като G-точката ли е? Или е като нещо друго? Щото гледам, някои си го извадиха вече и започнаха да си го мерят. Финансирането на науката е тънка работа, освен пари трябва и акъл. Наука е това, не е бостан - вчера посял, утре продал. Ама нашите пишман-финансисти мислят само от бюджет до бюджет. Бързи пари има само в търговията с оръжие, с наркотици, и в трафика на хора.
98
2
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Боко е виновен, отказа се да затвори БАН и сега учените цъфтят със 420 лв заплата и бюджет от 72 милиона. Кажете сега кой е за затвора?
97
0
 
20
 
! Отговори
нормален човек преди 8 години
Отдавна е известно,че наука се прави с пари.Но само в България мутрите не искат да дават пари за образование и наука.Има много кадърни хора в БАН,които искат да правят наука и се възхищавам на усърдието им.Няма такава държава на Балканите-в една Албания учените са добре платени,защото са разбрали,че само с наука и образование една д-ва върви напред.После се вайкат защо сме на последно място в световните класации по образованост.Друг е въпросът,че дъртаци управляват БАН и не дават път на младите.
96
11
 
11
 
! Отговори
демократ преди 8 години
ами чистачките са за уважение че печелят честно и с труд. а тези феодални старци знаем как едно време получаваха научни степени-за награда вярност към БКП и Москва.и толкова не заслужават....
95
4
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 8 години
Ей тикво, какво значение има твоя х-фактор в случая. Или се мислиш за богоизбран или си просто глупав. Я кажи, дали работата в БАН е смъсъла на животата ти или пък мазохистичното очакване, на заплата от 420 лв те прави щастлив. Мазохистити ли работят в БАН или овце не разбрах?
94
1
 
5
 
! Отговори
до професора преди 8 години
Ti си представителна извадка на бг професора, з аКОЙТО РАБОТЯТ ЦЕЛИ КОЛЕКТИВИ И не можете да отсеете ЦИТАТИТЕ от самоцитатите. Скопус ще ми дава за пример, всеки знае скопус каква представителна база данни е. Колективи работят за теб- добре, че се издаде. ФЕОДАЛИ!
93
1
 
5
 
! Отговори
do 24 преди 8 години
Сложил си едно 30%, ако не и ПОВЕЧЕ САМОЦИТАТИ! Погледни да видиш- ВСИЧКИТЕ ВИ ПОКАЗАТЕЛИ СА ВСЕ ТАКИВА! W SCOPUS не отсяват самоцитатите- какво ще ми се хвалиш със самоцитати. Самоитирали сте се , та чак сте се самозабравили- НАЛИ ЦЕЛИ КОЛЕКТИВИ РАБОТЯТ ЗА ВАС!
92
2
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА преди 8 години
Не се учудвам, управляват ни бивши комунисти, а комунистите точно преди 26 години плащаха три повече на хората със средно образование, отколкото на висшистите. Сега някой младок, чиито основен речников фонд е "в смисъл, по принцип..." ще ми сложи минуси.