Борисов устно отказа да става агент!

Главсекът на ДАНС Младен Георгиев брани премиера по скандала "Буда"
5 фев 2013 20:30,
537
Борисов устно отказа да става агент!
Бойко Борисов Снимка: БТА

Главният секретар на ДАНС Младен Георгиев защити премиера Бойко Борисов във връзка с избухналия скандал „Буда“. Според изтеклите документи през последните два дни именно Георгиев през 1996 г. е направил предложението за регистрация на Борисов като агент "Буда“.

В устен разговор Борисов отказа да бъде сътрудник на тогавашната ЦСБОП, категоричен е Младен Георгиев.

В специално изявление до медиите Георгиев заяви, че обстоятелства и факти се тълкуват манипулативно, а целта била да се злепоставят авторитетът на премиера, на самия Георгиев, на МВР и на ДАНС. 

Главният секретар на родното ФБР казва, че познава Борисов от 1995 г. като ръководител на охранителна фирма и бивш офицер от МВР.

„Запознанството ни стана чрез колега от направление „Контратероризъм" в ЦСБОП, на когото Бойко Борисов е бил ръководител на дипломната работа във ВИПОНД-МВР.  Професионално известно е в световен мащаб, че ръководителите и служителите в охранителните фирми в процеса на своята дейност придобиват значителна по обем информация, която в много случаи е от полза и значение за оперативната работа на правоохранителните органи. Във всички европейски и натовски държави полицейските служби работят в тясно взаимодействие и координация с охранителните структури“, обяснява той. 

„Като ръководител на охранителна фирма „Ипон" г-н Борисов имаше отношение към охраната и сигурността на бившия държавен глава Тодор Живков. На вниманието на направление „Контратероризъм", в което работех, беше недопускане на посегателства спрямо значими обществени и политически фигури. Прецених, че контактът и срещите ми с него могат да бъдат полезни в тази насока в интерес на службата“, допълва Младен Георгиев. 

„За да формализирам тези срещи и за да не бъда обвинен в нерегламентирани контакти и нарушаване на тогава действащите вътрешнонормативни изисквания в ЦСБОП, предприех единствено възможните действия по документалното им оформяне. Не счетох за необходимо да уведомя г-н Борисов за така предприетите действия, тъй като отношенията ни на този етап бяха основно колегиални, гледах на тях в перспектива, а и вътрешнонормативните правила не ме задължаваха да направя това.

Впоследствие в устен разговор предложих на г-н Борисов официален статут на извънщатен служител на ЦСБОП, но той категорично отказа с мотива, че тъй като е ангажиран с охрана и на политически фигури, това би било предпоставка да вкара службата в политически интриги. Декларира, че се чувства част от системата на МВР и при нужда винаги ще помага“, се казва още в изявлението на Младен Георгиев. 

Още по темата
По повод изгонването си от ЦСБОП от тогавашния директор Кирил Радев той изтъква, че през май 1998 г. е напуснал с рапорт по собствено желание поради принципни различия с Радев.  Той допълва, че мотивите му са описани в отделен рапорт до тогавашния министър на вътрешните работи господин Богомил Бонев. 

Самият Радев обясни, че не бил доволен от работата на Младен Георгиев, преместил го в друг отдел, а впоследствие го изгонил от службата заради информация, че заедно с колега е искал пари от разработвано от службата лице от името на Радев. 

„За разлика от Кирил Радев аз ще се въздържа от коментар и оценка на неговите професионални, лични и ръководни качества, тъй като те са широко известни в общественото пространство“, заявява Георгиев. 

Той припомня, че  на работа в МВР се е върнал на 10 март 2006 г. със заповед на тогавашния министър Румен Петков, а в ДАНС е назначен със заповед на тогавашния председател Петко Сертов през април 2008 г.  

„Мисля, че всеки може да направи извод би ли могъл г-н Бойко Борисов да има отношение към кариерното ми развитие“, подчертава Младен Георгиев.   Той посочва още, че за целия период на службата му в МВР и ДАНС от 1981 г. до момента е награждаван многократно, включително и с най-високите отличия, и не му е налагано нито едно наказание.

Днес се появи и нов документ по случая „Буда“ - той е за откриване на дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Борисов и е от 24 февруари 1997 г. Документът, който е с неясен източник и автентичност, отново е подписан от Младен Георгиев. 

Самият Борисов коментира, че се „вадят документи, защото идват избори“. Той обясни, че вероятно службите са го наблюдавали заради това, че е охранявал Царя и Тодор Живков, поради което е бил и оперативно интересен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


537
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
389
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравей Буда! И сбогом!
388
1
 
3
 
! Отговори
експерт преди 11 години
Борисов не е Буда просто е комунист.Това трябва да му се напомня всеки миг,че се опитва да забравя.
387
1
 
7
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
Оставете човека - и той заплата пази!Не стига че толкоз години се храни от шепата на бат Бойко, ами сега да го плюе...Като е толкоз по обясненията, да обясни колко шефове на охранителни фирми е вербувал по това време? СИК, ВИС и тям подобни са имали много повече информация от Ипон, шефовете им били ли са доносници?И защо като напуска МВР отива точно в Ипон?И кой го е направил Главен секретар на ДАНС, след като е уволнен заради съмнения за връзки с "оперативно интересни лица" ( по Цвъ Цвъ)?
386
1
 
6
 
! Отговори
ЛЕВСКИ преди 11 години
на площтадите храбри БЪЛГАРСКИ лъвове.да защтитим БЪЛГАРСКИЯ народ който тиранът БОРИСОВ погребва.ако е останала и частица от патриотизма на ЛЕВСКИ И БОТЕВ излизаите да раздаваме правосъдие така както ЛЕВСКИ е раздавал правосъдие на тираните.да продължим делото на ЛЕВСКИ И БОТЕВ и да свалим със всички средства тираните от ГЕРБ И БОРИСОВ.не чакаите а излизаите храбри БЪЛГАРСКИ лъвове БОСИЯ ви показа пътя на РЕВОЛЮЦИЯТА сега ние сме на ход да напълним площтадите и да свалим тираните РЕВОЛЮЦИЯ,РЕВО
385
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
youtube/watch?v=HoWmMKk6DAwотделете 15 минути за това, което обяснява Татяна Дончева пред Сашо Диков и ще си обясните кой е ББ, кой е кукловодът му и какво ни чака в близко бъдеще. И най-вече- професионален коментар на досието му.
384
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
USTNO OTKZALA NO PISMENO SE SUGLASIL.
383
3
 
3
 
! Отговори
ready for sure преди 11 години
da ne epravil svirki na SER gEi ta --USTNo mu vikate a???? boiko boiko pogarnikarche prosto ami ako Zlatko razbere che mu izneverqvash tc tc tc --nqma takava dyrgava
382
3
 
16
 
! Отговори
Българиооо ! преди 11 години
И това доживя да видиш: Начело на държавата да са големите мускули и празните тикви.Затова чужденците казват: Мафията в България си има държава.
381
2
 
11
 
! Отговори
По-точно какво преди 11 години
Какво направил УСТНО Бойко Борисов? Аааааааа, от него такова нещо не съм очаквал.Уж мъжага, ПЪК ??????
380
2
 
12
 
! Отговори
обикновен преди 11 години
БУДА до нищо добро не може да ни докара! Заплати, безработица, детски надбавки, ниски пенсии, децата ни зад граница, пълна ***, която се контролира от ГЕРБ заради изборите...Трябва ли да съм партийно оцветен за да не виждам разрухата...! А ме карат да ям асвалт?!? Пък вие гласувайте пак за БУДА, ЦЕЦО-КУМЕЦО и ГЕРБ!!!!
379
2
 
3
 
! Отговори
хах преди 11 години
500, хареса ми коментара ти!
378
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
първия се появи!Лара?г-це,ние не плюем а казваме истината и този индивид не е НАШ министър председател/неговия МС провежда съвместни заседания с МС на ИзраИл/!а моята държава няма нищо общо както с Юдейската,така и с Хамериканскататака и с руската!
377
9
 
4
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
Много Ви пречи ГЕРБ.....Аз не мога да намеря разлика между всичките КРАДЦИ управлявали ни по време на прехода......просто положението се забатачва все повече и повече,а ПРЕДИШНИТЕ СА ВИНОВНИ !!!
376
9
 
7
 
! Отговори
Лара преди 11 години
Стига сме плюли, бе хора. Плюете срещу министър-председателя, срещу собствената си държава, срещу собственото си знаме. Вие не разбирате ли, че плювате върху себе си. После се чудиме, защо не ни искат англичаните.
375
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно е видно до сега - Бойко се оплете в оправданията... А хрантутниците му носят ос девет кладенеца вода за да му помагат.
374
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До момента БУДАлите/зомбитата от герП/ още не са започнали работа или са на оперативка!Давам им тема:Алоо,Натаняху Буда е на телефона.....!
373
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се занимавайте с глупости че кой мафиот влезе в затвора за да влезе точно той.Поне изби половината.
372
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те нещо бъркат ДОН не означава доносник а бос на мафията.
371
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички са в кюпа това е борба за титла ДОН .
370
9
 
5
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Асен Йорданов и Атанас Чобанов са собствениците на МедиаПоол и на Бивол. Те са всъшност и Гей Любовници и провалили се драскачи, които искат да минат за журналисти но никои не ги отбелязва. Така, че се нагъзват на който им плати да клеветят.

Спонсорирани публикации