Не съм агент, каза пак митрополит Йоаникий

Съвестта ми е чиста, отсече той
Обновена: 14 ное 2012 13:50 | 14 ное 2012 13:50,
45
Не съм агент, каза пак митрополит Йоаникий
Митрополит Йоаникий Снимка: архив, Булфото

Сливенският митрополит Йоаникий за пореден път заяви пред журналисти, че не принадлежи към Държавна сигурност.  „Не съм се подписвал, не съм агент и не съм правил никакви доноси“, категоричен беше отново той.

„Аз дори не знаех, че имам досие и имам чиста и спокойна съвест“, подчерта Сливенският митрополит.

Той отказа да коментира действията на останалите митрополити и отбеляза, че само човек знае и може да обсъжда своите действия.

Още по темата
Вчера в писмо митрополит Йоаникий съобщи, че не желае да бъде включен в избора на нов патриарх, както и не иска да бъде наместник-председател на Светия синод.

В началото на 2012 г. Комисията по досиетата обяви, че от 14-те митрополити в БПЦ само за трима от тях няма данни за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Това са Пловдивският митрополит Николай, Ловчанският митрополит Гавриил и Доростолският митрополит Амвросий.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
не е бил войник преди 11 години
но министър на военните николай младенов стана, какво да правиш, такова глупаво време вбългарско настана, дажи полицайски образован конституционен съдия стана, ех тя в българияедна стана, държавата без народ остана, образованото й чужд гражданин стана.
43
0
 
0
 
! Отговори
до 42 преди 11 години
"само че "мозъчен" определено не е описанието, което бих добавил към "пигмей" "Ъхъ. И мен това какво ме вълнува?
42
0
 
4
 
! Отговори
a преди 11 години
Как ще си ченге и няма да знаеш за това? Аз не съм много умен, но не заслужавам да ме правят ина последен селски ***.
41
1
 
0
 
! Отговори
до 23 преди 11 години
кой е пигмей си личи по изказването ти ... само че "мозъчен" определено не е описанието, което бих добавил към "пигмей", когато говоря за тебе.Повтарям - и да си купиш пагони, генерал няма да станеш. Както и официалната митрополитска корона няма да ти даде сан. Както и сборник с пословици няма да те направи умен ...Къде видя нещо за даване на пари на попове, ти си знаеш. Нейсе, живей си с злобата, мене църквата не ме интересува, но *** определно ме вълнуват.
40
2
 
1
 
! Отговори
иво преди 11 години
не е агент, но е педофил
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вярвам на дядо Йоаникий. Вярвам и, че е един от най-обичаните от епархията си митрополити.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да донасяш на антихристовата болшевишка власт е престъпление срещу Христа.Светското мислене не може да разбере това.
37
1
 
8
 
! Отговори
Нина преди 11 години
До никола 37Така е. НО има голяма разлика между регистриран агент и доносник-агент. Стотици хиляди българи са били регистрирани, заради длъжностите, които са изпълнявали, но някои от тях никога не са донасяли!Не можем да мерим с един аршин доносниците, които даже с лъжливи доноси са разбили стотици човешки съдби, и регистрирани агенти, които не са вършили никога подобно нещо.Затова вярвам на думите на дядо Йоаникий.
36
6
 
5
 
! Отговори
никола преди 11 години
Нина, само една партия е без доносници и тя е ДСБ, и разбери ДОНОСНИКА Е ЗАВИСИМ от доносите които е писал и от този който държи досието му, затова на ръководни постове в държавата не трябва да се слагат ДОНОСНИЦИ защото вземат решения против България, ще ти дам и един пример, когато Доган нарече Валерия Велева мадам В и директно и каза че пише срещу него ЗАЩОТО ВЕЧЕ НЕ ТИ ПЛАЩАМЕ,а по рано Велева говореше за Доган все едно е Уинстън Чърчил,как играел политиката с 5 хода напред и врели некипели.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 27Защо повечето свързвате агентите непременно с доносничество ? Сигурен съм ,че е имало и такива,както във всички области,които са фабрикували доноси за лична изгода,но повечето са вършили качествена и благородна работа в името на България ! Ако мислите , че в борбата с враговете на страната ще използват бели мишки,най-вероятно се лъжете !
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СТИГА С ТАЗИ ДЪРЖАВТА СИГУРНОСТ--СЛУЖИТЕЛИТЕ И ВЕЧЕ СА НА 100 ГОД..ТОЗИ КОКАЛ ВЕЧЕ Е ОГЛОЗГАН..КАКВО ОЩЕ ИМА ДА КРАДЕТЕ КОПИЛЕНЦА МРЪСНИ ЧЕ САМО НЕЯ НИ ПОДХВЪРЛЯТЕ...ГАДОВЕ КРАДЛИВИ!!!!
33
1
 
12
 
! Отговори
мирянка преди 11 години
Аз вярвам на думите на митрополит Йоаникий!Този човек ми изглежда най-скромен, добър, непокварен и достоен служител на църквата.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цецка Цачева -бивш партиен секретарЕлена Костова същоНиколай Младенов-комсомолски с-р.Мирослав Найденов-същоРосен Плевнелиев и тойБ.Борисов-СИК-аджияНа фона на тия и много други Йоаникий е китка !
31
1
 
10
 
! Отговори
антиседераст преди 11 години
Оставете свещениците на мира!
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да попитам само от пости дебелее ли се?
29
3
 
1
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 11 години
До до Нина 24 - до 27 - Сигурен съм, че не си прочел целият коментар на жената, но се опитваш да се правиш на остроумен.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи всичките му съмишленици от синода са ченгета, а него не било го интересувало този факт.Всеки си отговарял за себе си.А какво пише в Псалм 1 - Блажен е оня човек, който не отива в събранието на нечестивци, в пътя на грешници не стои и в сборището на развратители не седи"
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато си отиде пастирът, стадото се разпилява. Това става и в момента с българската църква. Всички хулят и реват, а никой не вижда, че всякакви видове религиозни секти, радикален ислям и какви ли още не, навлизат все повече и по-настървено сред българския народ. Страхувам се, че всичко това е отдавнашен сценарий, който с неистови усилия беше спиран от патриарх Максим, и сега отново излезе на дневен ред.Нека опазим БПЦ и християнството в България, за да ни има!
26
4
 
3
 
! Отговори
до Нина 24 преди 11 години
"Стига с тази игра на агентури..."Може би не е важно и кой колко доклада е пратил и дали са умирали или са били затваряни в затвора хора заради тези доклади. Интересна игра.
25
3
 
5
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Йоаникий,Бог да свети името му е един от най...скромните български владици.Макар че епархията му е,цялото южно черноморие,не се е...чуло да има някакви облаги и да се възползва от...това.В аскетизма си е по...близо до Максим,от всички други.Друг е...въпросът,че в това смутно...време,за патриарх трябва да се избере действен клирик,а не съзерцателно и молитвено...аскетичен.Де го...тоя;освен цядо Николай,друг не...виждам.

Спонсорирани публикации