Стотици на протест срещу промените в Закона за горите

Орлов мост остана блокиран близо час
Обновена: 14 юни 2012 20:29 | 13 юни 2012 21:31, Бойчо Попов
412
Стотици на протест срещу промените в Закона за горите
Протестиращите блокираха движението. Снимка: БТА

Стотици еколози се събраха на протест срещу приетите на второ четене днес в парламента промени в Закона за горите. Промените улесняват строежа на ски комплекси на територии от горския фонд, без промяна в предназначението на земите.

Около 500 души блокираха столичния  Орлов мост. Блокадата на движението започна около 20.00 часа, а полицията успя да разпръсне протестиращите около 21.00 часа. Колони с коли се образуваха около мястото на протеста.

Десетина души бяха арестувани от полицията след няколко призива да освободят платното, видя Dnes.bg. Демонстрантите нямаха разрешение от общината за протест. Други от протестиращите получиха само актове от охраняващата полиция. 

Природозащитниците твърдят, че с приетия днес окончателно нов закон за горите ще се увеличи значително изсечената и застроена площ в защитените територии и горите.

”За първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост без дори да плати обезщетение”, се казва в становище по Закона на коалицията от неправителствени организации, наречена ”За да остане природа в България”.

Според еколозите държавата ще позволи да се изсичат двойно повече дървета над техния естествен прираст, което ще доведе и до намаляване на запасите от дървесина.

”Рожденикът Бойко носи подарък на Цеко” пише на един от плакатите, взирайки Цеко Минев, които се свърза презастрояването на Банско и рожденика днес - премиера Бойко Борисов.

Още по темата

”Извинете ни за причиненото неудобство, но правим опит да спасим едно от малкото останали неща в България”, пишеше на друг плакат.Природозащитниците, скандиращи "Оставка!", издигнаха още плакати с надписи: "Вън бетона от закона!", "Гората е живот" и "Долу Цеко от Алеко" - лозунг, който често се забелязваше в протестите на екозащитниците от последните месеци.

От ”Орлов мост” преди 5 години започнаха протестите си срещу застояването на горите и по-специално на Странджа неправителствени организации.

”Тогава на управление беше тройната коалиция, но дори нейните представители се свеняха да правят такива подаръци на олигарсите”, заяви Янко Петров, един от организаторите на протеста.

По-рано днес Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани“ каза пред Investor.bg, че екоорганизациите, обединени в коалицията „За да остане природа в България“, още утре ще внесат искане президентът да върне закона за доработка. Белев уточни, че ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще подадат сигнал в Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
285, да си чул някой да говори за нови пътища до Витоша? Няма такова нещо!!! Става дума само за лифтове, влекове и писти!!!! Може да се страхуваш, че някой ще залее цяла Витоша с бетон, но между страховете и реалноста има доста голяма разлика!
240
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чудесно ,коментар 288.Уловил си как точно стоят нещата.Звучи жестоко,но е истина.Държавата се превърна в дойна крава.Всички я хранят,малцина я доят.
239
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
289, къде си видял писти от бетон? Това го има само в сънищата на разни екоталибани! Кажи ми какво толко страшно има ако българските планини заприличат на австрийските, френските или италианските Алпи?
238
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде е онова депутатче от ГЕРБ което вчера в парламента приказваше, че пред парламента имало само шестима протестиращи.Абе чичовото ние кво сме виновни, че може да броиш само до шест. ***!!!
237
2
 
5
 
! Отговори
Лисан преди 12 години
Не стотици бе, ***, а хиляди !
236
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
286, как да осигуриш заплата от 1500 лева на българина, когато веднага изкачат няколко другари (в момента маскирани на екоактивисти) и спират всякаква инициатиава за бизнес! Туризмът е един от малкото сектори, които успешно биха могли да се развиват в България и да с помисли как да се постигне здравословен компромис между бизнес и природа, екоталибаните искат да се забрани всякакво развитие!
235
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И тези дето пишан - "ще се строят само писти и влекове...."Ама вие не си ли представяте, какво става, като влязат ТЕЖКИ СТРОИТЕЛНИ МАШИНИ? Като почне ДА СЕ ВЗРИВЯВА - защото без това - не може! Като почнат бетоновозите да дрискат бетон?Жалко! Ще стане като с плажовете! И измекярите, плюещи протеста ще гледат пистите и влековете през крив макарон, защото няма да са им по джоба!А премиери, президенти и "звезди" ще им махат ухилено от телевизора след поредното си спускане...RIP, природо
234
3
 
12
 
! Отговори
Гарантирано от герб преди 12 години
Когато наш,те хора строят писти и влекове, то те ще се вмъкват единствено и само в техните граници, а не ще опустошават всичко наоколо. Така ще правят и работниците им - строители с основно образование, но с душа на естети. Няма да има разхвърляни фургони и безконтролно изсичане и унищожаване на природата, не ние го "гарантираме" - пък ако не познаем, че ще стане така голяма работа нали ние и наште деца ще живеем вече в Швейцария, но там нямат такъв закон и ще се наслаждаваме на природата...
233
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
275, аз също редовно ходя на ски в Австрия и Франция и винаги ми е мъчно защо няма такива условия и в България! Природата има стойност за нацията, когато нацията може да и се наслади! В момента по 100-200 еко ентусиасти на ден се качват на Витоша, а милионите софиянци изобщо не знаят какво е планина, въпреки, че имат такава даденост на 1 час път от града!
232
2
 
17
 
! Отговори
Геро преди 12 години
Май. май идва времето народа да скочи и да помете всички, които го докараха до това отчайващо положение, както го направиха хората в Исландия преди 3 години. За да си построим страната отново, по нови правила. България има такъв огромен потенциал - почвено-климатичен, природен, географски и човешки, че управниците, които не могат да осигурят средна заплата от поне 1 500 лева са или предатели или некадърници и трябва автоматично да бъдат съдени по тази линия.
231
3
 
19
 
! Отговори
несравними с нас преди 12 години
До оня, дето пише за "екоталибани"!Като се хващаш за бройки съоръжения в други държави - знаеш ли, умнико, колко от тях са общинска собственост? - на общината на съответното селце или градче? Знаеш ли за отчисленията от данъците на хотелиери и ресторантьори там за подръжката им и подръжка на други местни забележителности?Знаеш ли, че в Швейцария, за да не се унищожава природата, до някои КУРОРТНИ селища няма пътища, а само зъбчати железници!Не знаеш - не си ходил! Повтаряш като папагал
230
1
 
22
 
! Отговори
до 281 преди 12 години
То и на Банско трябваше да се строят само писти и влекове... На Слънчев бряг щеше да се ползва само плажа, но не за плажуване, а за бетониране. Тук е България, Управляват мутрите и те си правят каквото искат. Още ли има хора, които вярват, че ще има само писти. И в момента има писти, но мутрите не ги пуснаха този сезон - защо ли, защото искат още и още... В коя държава се взривяват морени? Само в БГ и то без последствия... Така ли се прави туризъм? Алеите на Витоша са унищожени и така си стоят!
229
1
 
15
 
! Отговори
112 преди 12 години
ДАЙТЕ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ЕДНА ЕКСКУРЗИЯ НА НАШТЕ ДЕПУТАТИ ДО ЮЖНИТЕ РОДОПИ КОИТО СА НА ГРЪЦКА ТЕРИТОРИЯ И ДА ВИДЯТ КАКВО Е ОСТАНАЛО ОТ ГОРИТЕ ТАМ. ОБЕЗЛЕСЯВАНЕТО Е ТОТАЛНО И ТА В ПОСЛЕДНИТЕ 15-20 ГОДИНИ СЛЕДСТВИЕ НА РЕШЕНИЯ НА ТЕХНИЯ ПАРЛАМЕНТ.ТОВА ЧАКА И РОДИНАТА НИ, АКО НАШИТЕ 240 ХРАНТУТНИЦИ ОБСЛУЖВАТ КЛИЕНТЕЛИСТКИ ИНТЕРЕСИ
228
23
 
3
 
! Отговори
Людмил преди 12 години
Поредният платен протест! Що не ходят да си протестират пред парламента, а блокират Орлов мост! С бебето в колата как мислите, че ми беше около час там? А и колко пари лапат "екоорганизациите". Погледнете сайта на МОСВ по какви проекти работят и ще ви стане ясно защо протестират.....
227
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
280, и кой ти е казал, че на Витоша ще се строят хотели? Става дума точно за писти, влекове и т.н.
226
2
 
16
 
! Отговори
ДО 275 преди 12 години
В Австрия има и писти и лифтове и влакчета, но там няма бетониране на планината. Няма *** хотели, които са като най-грозни мол-ове. Просто природата се пази, затова ходите в Австрия, а на Витоша какво има - елементарни мръсни барачки с кучешки кебапчета, някаква вода за чай! Така ли е в Авсрия. Апропо не трябва ли комисията Кушлев да провери доходите Ви - колко получавате и дали в Австрия не харчите повече от официално полученото?? Ха, ха, смешка.
225
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Екоталибани.Какво означава това.Красива и девствена природа създадена от бога не може да бъде превърната в място,където разни мързеливци търсят удобоство,а други алчни и ненаситни им създават удобствата и поощряват мързела.Старите хора са казали"ако толкова го боли,колкото мързи от мястото си не може се мръдна."Истинската почивка е активната почивка.Както и да го въртят и сучат лакомията ще погуби още шепа земя.А за България ,земя колкото човешка длан,това е прекалено много.
224
2
 
8
 
! Отговори
но комент преди 12 години
А еничарите против вас, а смешните псевдожурналисти които ссе правят че ви няма-не им обръщайте внимание, това са дребни душици, които продават и душата и телата си за жълти стотинки-не им обръщайте внимание.такива жалки човечета винаги е имало, но не са те важните.те са като животинчета-живеят за да ядат.
223
4
 
22
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Браво, момчета и момичета!Вие сега сте защитниците на България.Няма по голяма чест от тая да защитаваш родината си, да защитаваш природата й.
222
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Срамно е, че съм принуден да ходя на ски в Австрия, вместо да се кача за 1 час на Витоша! Вместо да си харча парите в България, ги харча в Австрия и след това се чудим защо сме бедни...Няма оправия в тази държава!

Спонсорирани публикации