Стотици на протест срещу промените в Закона за горите

Орлов мост остана блокиран близо час
Обновена: 14 юни 2012 20:29 | 13 юни 2012 21:31, Бойчо Попов
412
Стотици на протест срещу промените в Закона за горите
Протестиращите блокираха движението. Снимка: БТА

Стотици еколози се събраха на протест срещу приетите на второ четене днес в парламента промени в Закона за горите. Промените улесняват строежа на ски комплекси на територии от горския фонд, без промяна в предназначението на земите.

Около 500 души блокираха столичния  Орлов мост. Блокадата на движението започна около 20.00 часа, а полицията успя да разпръсне протестиращите около 21.00 часа. Колони с коли се образуваха около мястото на протеста.

Десетина души бяха арестувани от полицията след няколко призива да освободят платното, видя Dnes.bg. Демонстрантите нямаха разрешение от общината за протест. Други от протестиращите получиха само актове от охраняващата полиция. 

Природозащитниците твърдят, че с приетия днес окончателно нов закон за горите ще се увеличи значително изсечената и застроена площ в защитените територии и горите.

”За първи път от Освобождението насам държавата позволява на трето лице да строи в чужда собственост без дори да плати обезщетение”, се казва в становище по Закона на коалицията от неправителствени организации, наречена ”За да остане природа в България”.

Според еколозите държавата ще позволи да се изсичат двойно повече дървета над техния естествен прираст, което ще доведе и до намаляване на запасите от дървесина.

”Рожденикът Бойко носи подарък на Цеко” пише на един от плакатите, взирайки Цеко Минев, които се свърза презастрояването на Банско и рожденика днес - премиера Бойко Борисов.

Още по темата

”Извинете ни за причиненото неудобство, но правим опит да спасим едно от малкото останали неща в България”, пишеше на друг плакат.Природозащитниците, скандиращи "Оставка!", издигнаха още плакати с надписи: "Вън бетона от закона!", "Гората е живот" и "Долу Цеко от Алеко" - лозунг, който често се забелязваше в протестите на екозащитниците от последните месеци.

От ”Орлов мост” преди 5 години започнаха протестите си срещу застояването на горите и по-специално на Странджа неправителствени организации.

”Тогава на управление беше тройната коалиция, но дори нейните представители се свеняха да правят такива подаръци на олигарсите”, заяви Янко Петров, един от организаторите на протеста.

По-рано днес Тома Белев от природозащитната организация „Зелени Балкани“ каза пред Investor.bg, че екоорганизациите, обединени в коалицията „За да остане природа в България“, още утре ще внесат искане президентът да върне закона за доработка. Белев уточни, че ако президентът не наложи вето, природозащитниците ще подадат сигнал в Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Политически интереси с цел опазване на природата,какво по-добро от това.Стига сме коригирали природата.Време е хората да си коригират отношението към нея.В противен случай летим във бездната.Има ли още такива,които не осъзнават ситуацията или "след нас и потоп"
260
9
 
1
 
! Отговори
greenpeace преди 12 години
Протестите на природозащитниците в България са избирателни. Миналата година няколко международни екологични организации са търсили контакти за организиране на мащабни протести срещу строежа на АЕЦ Белене на които е било отговорено с равнодушие. Подкрепям протестите на Орлов мост вчера на които са отишли 500 души, но бих искал срещу АЕЦ Белене да излязат 50 000 защото мащаба на катастрофата Белене е несравнимо по-голям.
259
1
 
11
 
! Отговори
Така 3 преди 12 години
Въпроса е че в долуизброените стъпки, основна роля има държавата и тя трябва да бъде отговорна за редица конкурси произтичащи от тези мерки! По-лесно е нещата да се оставят в ръцете на приближени икономически кръгове, които обаче нямат морални спирачки и биха бастисали планините както направиха и с бреговете. Пък и прането на пари е по-лесна процедура при ново строителство, а за дървената мафия да не говорим. С почит архитракторчето.
258
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде бяха тези еколози когато се правеха заменките и се бетонираше черноморието?
257
1
 
23
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
ДОЛУ ГЕРБ!! НАРОДНИ ПРЕДАТЕЛИ!
256
1
 
10
 
! Отговори
Така 2 преди 12 години
Пък и безконтролното строителство в Банско и Боровец (и по морето), показа ниско качество на изпълнение, липса на териториална и градоустройствена концепция и крайно свръхзастрояване. В частност ако вземем въпроса за Витоша, е нужно обновяване на инфраструктурните подстъпи които са налице и в момента за по-бърза и качествена комуникация с планината, реновация на съществуващата легова база в планината която е напълно достатъчна на фона на двумилионния град под нея и неговата хотелска база!
255
1
 
25
 
! Отговори
Така преди 12 години
В Планините на България има достатъчно богато изградена инфраструктура. В курортите е налице достатъчно голяма легова база (за справка имаше незаети хотели и места при световната купа в Банско). Второ по планините има достатъчно много хижи, който обаче са запуснати, една адекватна политика за реновацията и модернизацията им и евентуалното им разширение и обновяване на инфраструктурата към тях е доста по-логична политика от безконтролното наливане на бетон! Но така е по-лесно прането на пари.
254
4
 
1
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 12 години
#312, не е имало, няма и няма и да има "протест" в България, който да не е такъв!
253
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
305, ако беше истински продозащитник, щеше да протестираш срещу АЕЦ Белене, но явно тук става дума за политически интереси прикрити под шапката на екопротести!
252
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подкрепям еколозите, но нека да блокират парламента, МС, президенството. Бързам да гледам мачовете и някакви симпатични младежи и девойки ми пречат да си гледам европейското - много е гадно така. Жега, прахоляк и глупости на търкалета.
251
13
 
6
 
! Отговори
Nikolay_H преди 12 години
Положението е страната е трагично... Излиза се на протест само ако ще се защитават правата на кучетата... котките... дърветата... птичките и тревичките... А какво става с правата на БЪЛГАРСКИТЕ граждани и тяхното постоянно мачкане от всеки който дойде на власт?Не че имам нещо против еколозите, ама то накрая в България ще останат само кучета, котки и дървета май.... И тук-там някой пенсионер с 139лв пенсия... Не мисля, че този проблем е най-страшния в момента...
250
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според екоталибаните най-добре е България да се върне в средновековието, без пътища, хотели, инфраструктура и всеки да си живее от нивичката до къщата му!Аз лично нямам нищо напротив да живея в държави като Швейцария, Франция, Австрия и т.н., които са си изградили една чудесна инфраструктура и имат хиляди писти и лифтове!
249
3
 
12
 
! Отговори
pimpalicious преди 12 години
Законът за горите е поредното скандално решение, което това правителство взима. Как не им писна да обслужват интереси и да клякат на тоя и ония. С този закон се дупят на хотелиерите и магнатите в този бизнес, с отказа от АЕЦ ''Белене'' се надупиха на американците и техния шистов газ, сега за споразумението Южен Поток ще се надупят на руснаците, нали трябва да ги компенсират за отказа да стоим атомна централа...Толкова трагично управление на България не съм виждал никога...
248
11
 
2
 
! Отговори
до Днес Нов Протест преди 12 години
Поне се съобразявайте със законите и го правете съобразно тях, щото дори в "белите" държави няма полицията да ви прости при незаконни протести. А за мотивите ви не искам да коментирам, защото 90% от вас не знаят какво искат.
247
3
 
19
 
! Отговори
българин преди 12 години
ПОДКРЕПЯМ ПРОТЕСТИТЕ !
246
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да секат, аз и без това от града не мърдам!!!
245
3
 
33
 
! Отговори
Днес Нов Протест ! преди 12 години
Вчера България се събуди! Събрахме се за по-малко от 3 часа, блокирахме Орлов мост, бяхме единни, държахме се за ръце, седяхме на тротоара, пеехме песни за рождения ден Бойко, но той не ни уважи. Този път и шофьорите като че ли бяха на наша страна! И когато запяхме "Хубав...а си моя горо" дори полицаите се стъписаха! Поставихме едно достойно начало на битката с НОВИЯ ЗАКОН ЗА ГОРИТЕ! Защото това не е краят! Това е началото! Всеки ден ще е така - до победата!Днес е ред на Росен Плевнелиев...
244
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изградените съоръжения за ски в Банско са направени по подходящ начин и не оказват негативно влияние на природата в региона и на стойността на обекта като част от световното наследство. Това става ясно от доклада на Центъра за световно наследство на ЮНЕСКО и Международния съюз за консервация на природата.Екипът, воден лично от шефовете на двете организации Кишоре Рао и Стиг Йохансон, посети водещия български зимен център през октомври 2011 г. Причината за идването им бе поредният сигнал на зелени неправителствени организации, които твърдяха, че направените ски съоръжения в ски зона Банско са увредили Национален парк "Пирин"
243
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ами говорил-неговорил за строеж на пътища - те ще се построят - а на бас! и не само те, ами и огромни паркинги, чайни, ресторанти, ски-гардероби - всичко!Като на плажовете преди години - чадърчета, караванки, преместваеми и дрън-дрън!сега входовете на хотелите са на пясъка. И фундаментите по плажовете са повече от раковинките.Номера е "да стъпят" на това място!А плажната имица ужким е изключителна държавна собственост! ХА-ХА! Десетилетни концесии, оградни мрежи, охрана и само гледаш морето
242
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
288, какво означава, че в Швейцария няма такъв закон? Как мислиш са построени стотиците писти и лифтове? Незаконно?Законът валиден до сега беше пълен абсурд и никъде в Европа не съществуваше такъв закон. Не може щом един един район е обявен за национален парк да не може да се строи дори и туристическа инфраструктура!