Остава ли руската армия без танкове на фронта в Украйна?

22 юни 2024 15:56, Александър Попов
456
Остава ли руската армия без танкове на фронта в Украйна?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според различни източници Русия е загубила повече от 2600 танка от началото на пълномащабната война срещу Украйна. В началото на войната руснаците разполагаха с около 3000. Остава ли армията им без танкове?

В социалните мрежи се тиражират видеа с успешни украински атаки срещу руски танкове - с дронове, мини и противотанкови ракети, пише "Дойче Веле". Според журналистически разследвания, използващи данни от източници със свободен достъп, от началото на войната срещу Украйна Русия е загубила повече от 2600 танка. Реалните загуби обаче може да са още по-големи. Това означава, че на руснаците трябва да са им останали едва няколкостотин танка, тъй като в началото на войната те разполагаха с около 3 000.

Русия разполага с по-малко танкове, отколкото в началото на войната

Русия разполага и с други танкове на склад, някои от които обаче са стари машини на 50 или 60 години. Сателитни снимки показват например хангари в Сибир, в които до преди две години е имало складирани стотици танкове, които обаче сега са извадени оттам. Всеки месец Русия е обновявала десетки от тях, за да ги използва на бойното поле. В резултат на преминаването към военновременна икономика Русия увеличи и производството на нови танкове в няколко завода.

Всички тези изчисления се основават на преценки, стъпващи върху събраната информация от отворени източници. Но те могат и да илюстрират нарастващите проблеми на Русия с доставките на военна техника на мястото на изгубената такава по бойните полета в Украйна.

Самата Русия е съобщавала, че разполага с 1500 новопроизведени или ремонтирани танка. Ако ги добавим към онези около 400, които са оцелели след 2 години война, излиза, че в момента Русия разполага с около 1900 танка, годни да участват в сражения. Това все още представлява внушителен брой, но машините са по-малко, отколкото в началото на пълномащабната агресията срещу Украйна. Някои анализатори смятат, че Русия всъщност произвежда много по-малко танкове, отколкото твърди.

Танковете са от решаващо значение за пробивите на фронта

Предполага се, че загубите на Москва превъзхождат производството. На тази основа наблюдатели допускат предпазливо, че ако Русия губи примерно по 60 танка на месец, след още две години запасите ѝ ще намалеят до критичните около 1000 танка, които няма вече да ѝ позволяват да завладява нови територии.

Ако сраженията се разраснат и Русия започне да губи танкове още по-бързо, отколкото сега - например заради по-добрата украинска противотанкова защита или недостатъчни нови доставки - руските запаси може да се изчерпят още по-рано.

Танковете може и да изглеждат старомодни като оръжейни системи, но те все още са от решаващо значение за осъществяването на пробиви на фронтовата линия. Ако Русия загуби твърде много танкове, тя може само да защитава съществуващата фронтова линия, но не може да се надява на нови териториални придобивки. Това би предизвикало патова ситуация на бойното поле след години на ожесточени сражения и множество жертви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още по темата: Войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
8
 
3
 
! Отговори
251 мда с курви преди 1 седмица
които в м0сковията са в изобилие.
251
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 седмица
Кремъл несе вълнува че е загубила хиляди танкове. Защого губи танкове, печели скраб за индустрията. Така увеличава БВП за което се хвали.
250
3
 
10
 
! Отговори
До 253 преди 1 седмица
Само дето тук не е Уколандията и тия просешки лозунги не вървят
249
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Mиcиpкa
248
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали Мучая щеши да въоръжава Ким?
247
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ха,чак сега разбрах,че думата "ми си рkа" е цензурирана.Е,добре де.Ще го замемя с "родните пуйkи".
246
10
 
0
 
! Отговори
рушофилски курви преди 1 седмица
те това е положението с м0гучая.....а вие си избирайте.
245
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доста гламаво заглавие,дори и за стандарта на родните ***.
244
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това щото много бързаха да завземат територия, преди укрите да се въоръжат и изпукаха мунициите на Ким и изгубиха и техника! В резултат се безоръжиха, безоръжиха и Ким, а солдата им даде фира! Сега ще пият по една минерална вода!
243
9
 
4
 
! Отговори
Да мрат монголоидите преди 1 седмица
....на групи.
242
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
укропитеците, що не сте на прайда, а предадохте така грозно братята си - питерази. Същите ще сте и на фронта. Да има кого да използвате и да оставите в неравна битка.
241
3
 
8
 
! Отговори
До.247 преди 1 седмица
Украинския ли,Ами той повечето изчезна руснаците им взеха Крим и сега техните стари кораби ги използват са мюрета
240
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-голяма смешка от това заглавие не бях чел. То Русия ходят да се молят за оръжие, за пари, за помощи през седмица. От началото на Специалната военна операция, руснаците се движат като добре смазан механизъм, чува се само щракане и жужене и ревове от украинска страна. Всичко друго, не не и криза личи в поведението на руснаците. Ние сме за оплакване. Едни градоносни облаци вече нямаме с какво да разкараме. Ердоган да пръдне ще ни отнесе.
239
2
 
13
 
! Отговори
Какво точно значи : преди 1 седмица
"Според журналистически разследвания, използващи данни от източници със свободен достъп...." ?
238
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
танки нет, но вьи держитесь:)))
237
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
незнам за танкове, ама черноморския флот удари дъното, в прекия и преносен смисъл:)))
236
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Путин, не се бави! Стори поклон на Байдън, да не стане късно! Ората ти измират!
235
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зелята намери ли си солдати ?
234
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ако е така урковците защо искат все повече и повече вазелин,хемороиди не им останаха вече
233
8
 
2
 
! Отговори
СЕИРДЖИЯ преди 1 седмица
По едни гaлoшkи да имат да тypaт на краците дан одат боси, достатъчно! Военно положение!