Остава ли руската армия без танкове на фронта в Украйна?

22 юни 2024 15:56, Александър Попов
456
Остава ли руската армия без танкове на фронта в Украйна?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според различни източници Русия е загубила повече от 2600 танка от началото на пълномащабната война срещу Украйна. В началото на войната руснаците разполагаха с около 3000. Остава ли армията им без танкове?

В социалните мрежи се тиражират видеа с успешни украински атаки срещу руски танкове - с дронове, мини и противотанкови ракети, пише "Дойче Веле". Според журналистически разследвания, използващи данни от източници със свободен достъп, от началото на войната срещу Украйна Русия е загубила повече от 2600 танка. Реалните загуби обаче може да са още по-големи. Това означава, че на руснаците трябва да са им останали едва няколкостотин танка, тъй като в началото на войната те разполагаха с около 3 000.

Русия разполага с по-малко танкове, отколкото в началото на войната

Русия разполага и с други танкове на склад, някои от които обаче са стари машини на 50 или 60 години. Сателитни снимки показват например хангари в Сибир, в които до преди две години е имало складирани стотици танкове, които обаче сега са извадени оттам. Всеки месец Русия е обновявала десетки от тях, за да ги използва на бойното поле. В резултат на преминаването към военновременна икономика Русия увеличи и производството на нови танкове в няколко завода.

Всички тези изчисления се основават на преценки, стъпващи върху събраната информация от отворени източници. Но те могат и да илюстрират нарастващите проблеми на Русия с доставките на военна техника на мястото на изгубената такава по бойните полета в Украйна.

Самата Русия е съобщавала, че разполага с 1500 новопроизведени или ремонтирани танка. Ако ги добавим към онези около 400, които са оцелели след 2 години война, излиза, че в момента Русия разполага с около 1900 танка, годни да участват в сражения. Това все още представлява внушителен брой, но машините са по-малко, отколкото в началото на пълномащабната агресията срещу Украйна. Някои анализатори смятат, че Русия всъщност произвежда много по-малко танкове, отколкото твърди.

Танковете са от решаващо значение за пробивите на фронта

Предполага се, че загубите на Москва превъзхождат производството. На тази основа наблюдатели допускат предпазливо, че ако Русия губи примерно по 60 танка на месец, след още две години запасите ѝ ще намалеят до критичните около 1000 танка, които няма вече да ѝ позволяват да завладява нови територии.

Ако сраженията се разраснат и Русия започне да губи танкове още по-бързо, отколкото сега - например заради по-добрата украинска противотанкова защита или недостатъчни нови доставки - руските запаси може да се изчерпят още по-рано.

Танковете може и да изглеждат старомодни като оръжейни системи, но те все още са от решаващо значение за осъществяването на пробиви на фронтовата линия. Ако Русия загуби твърде много танкове, тя може само да защитава съществуващата фронтова линия, но не може да се надява на нови териториални придобивки. Това би предизвикало патова ситуация на бойното поле след години на ожесточени сражения и множество жертви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още по темата: войната в Украйна
Още от Образование
МОН публикува отговорите от НВО по математика в седми клас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
снеса само танковете с артилерията е същото а при бмп -бтр рите дори по зле ясно се вижда 4е 80% са на мтлб та машина от обоза
333
2
 
4
 
! Отговори
само факти преди 1 седмица
8000 + ликвидирни танка от най боеспособмото което имаха преди войната се смяташе 4е имат 4000 в строя и 12 000 в резерф и някаде около 100-150 годишно производство и да кажем още 3000 до 4000 съвсем стари годни за резерни 4асти Извот 65% от танковете им ги няма с това темпо могат да искарат 12 макс 18 месеца и после пеша
332
0
 
5
 
! Отговори
? преди 1 седмица
а танкистите как са, добре ли я карат.
331
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А остава ли украинската армия без войници?Щото не, че нещо ама на всеки втори ъгъл в Европа (България не прави изключение) се чува украинска реч и здрави и прави мъже се надвикват на висок тон та ако не си разбрал,че са укропитеци да схванеш...Интересно кой ги издържа и къде са настанени...документи как вадят и т.н.Да си ги прибира зеления и да се пръждосват от Европа- не са желани тук!
330
4
 
5
 
! Отговори
Майор от запаса преди 1 седмица
Тя и без ракети беше останала Русия миналата година, а вижте всички какво остава на фронта днес и как реват украинските фашисти. Днес братушките наистина изтеглят танкове от някои части на фронта, но когато ги съберат в юмрук и ги пуснат наведнъж на едно място, пак ще си говорим :) А вие се радвайте сега :)
329
4
 
6
 
! Отговори
Хеххе преди 1 седмица
Руските фашаги си мислят, че с тяхните конспиративни теории ще вербуват някой нормално мислещ за да се присъедини към тяхното отпаднало малцинство ... :D Билети за Брикс много има на пазара, защо не отиват .. !? Защото мишката е мишка и в Брикс и зад Брикс и пред Брикс и в живота... Можем да пишем за геополитика, много ги разбираме, а не можем да си оправим мизерния живот , за което според русофила им е виновен Байдън, Сорос , Урсула и ЛГБТ обществото , хеххе
328
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не плюите по Сашето=заработва детето .Интересното е как СЕ интепретира договор в които има над 20 точки,ОБМЕН НА ТЕХНИКА,ОБМЕН НА ТЕХНОЛОГИЯ,ОБМЕН НА РАБОТНА РЪКА-СЕВЕРНА КОРЕЯ РАЗПОЛАГА С ЕДНИ ОТ НАЙ -ДОБРИТЕ ХАКЕРИ В СВЕТА,ОБМЕН НА ЗАБРАНЕНИ СУРОВИНИ,ЗАЩИТА ПРИ НАПАДЕНИЕ ОТ 3 ДЪРЖАВИ
327
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Caшко Пaпaз да каже колко ФАБ-3000 с крилца имат руснаците. Вече започнаха да Го ядат xoxлите на два ката с тази бомбичка, те от ФАБ-1500 реват като магарета, ама сега ще Го поемат с макарите! Caше, бегай на гей парада, чакат те!
326
4
 
8
 
! Отговори
Аква преди 1 седмица
Да, вярно е. Руската армия остава без танкове, перални, хладилници и радиоточки. Жива да я оплачеш! Оплаквам и автора на статията - мъртъв .
325
7
 
11
 
! Отговори
натовски лентяй преди 1 седмица
неграмотни хора пишат с пропаганда цел глупости-Русия имаше преди конфликата 12800 танка освен това годишн асе правят още 1000 танка така че не драскайте глупости
324
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе те както нямали така продали още 240 Т-90 на Индия,явно индийците не се връзват на урко-глупостите ,а и Европа си купува от Индия дизел произведен от руски петрол иначе е наложила санкции за руския петрол .Ама индийците си казват дизела си е индийски и ние не само от Русия купуваме петрол и никой копче не може да им каже
323
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе то и ракети нямаха и чипове нямаха та требваше да разглобяват пералните та и тази новина като предишните. Много *** пропаганда.
322
2
 
4
 
! Отговори
Бродяга преди 1 седмица
Аз сами не разбрах, колко танка всъщност им трябват. Щото тези дето ги имат явно не стигат. И украинците и Руснаците имат съюзници да им пращат, но все не стигат. XD
321
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всички военни канали преди войната и сред нея казваха че РУСИЯ има на 13000 танка , но автора пише , че имали само 3000 .Нищо не става от Вас.
320
5
 
9
 
! Отговори
Треньор по бокс преди 1 седмица
ПРОЕКТА "404" СЕ ОБЯВЯВА ЗА ЗАКРИТ..!!! ДА СЕ ГОТВИ ОДЕСА.....
319
8
 
10
 
! Отговори
До 320 преди 1 седмица
Абе аз гледам че на макарончо му потънаха геимиите пък щом опряха до лихвите на руските активи скоро няма да знаят ,какво е това почивка
318
7
 
13
 
! Отговори
До 315 преди 1 седмица
В Европа колкото и да мрънкат гледам си харчат успешно заплатите по почивки и други благини. Руснаците живеят ден за ден и пестят за табли. Не им завиждам, хич.
317
3
 
6
 
! Отговори
До 316 преди 1 седмица
Ами те и цялата армия от сухопътна си я направиха подземна
316
2
 
2
 
! Отговори
До 317 преди 1 седмица
Може и да намери,ама урните трябва история да си напишат пък тогава и някой да изровят от нея щото се вижда ,че един клоун не става
315
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С Т -34 ако запалят .За 300 г тази държава не намери един добър началник (само Александър II беше и те го убиха ).