Остава ли руската армия без танкове на фронта в Украйна?

22 юни 2024 15:56, Александър Попов
456
Остава ли руската армия без танкове на фронта в Украйна?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според различни източници Русия е загубила повече от 2600 танка от началото на пълномащабната война срещу Украйна. В началото на войната руснаците разполагаха с около 3000. Остава ли армията им без танкове?

В социалните мрежи се тиражират видеа с успешни украински атаки срещу руски танкове - с дронове, мини и противотанкови ракети, пише "Дойче Веле". Според журналистически разследвания, използващи данни от източници със свободен достъп, от началото на войната срещу Украйна Русия е загубила повече от 2600 танка. Реалните загуби обаче може да са още по-големи. Това означава, че на руснаците трябва да са им останали едва няколкостотин танка, тъй като в началото на войната те разполагаха с около 3 000.

Русия разполага с по-малко танкове, отколкото в началото на войната

Русия разполага и с други танкове на склад, някои от които обаче са стари машини на 50 или 60 години. Сателитни снимки показват например хангари в Сибир, в които до преди две години е имало складирани стотици танкове, които обаче сега са извадени оттам. Всеки месец Русия е обновявала десетки от тях, за да ги използва на бойното поле. В резултат на преминаването към военновременна икономика Русия увеличи и производството на нови танкове в няколко завода.

Всички тези изчисления се основават на преценки, стъпващи върху събраната информация от отворени източници. Но те могат и да илюстрират нарастващите проблеми на Русия с доставките на военна техника на мястото на изгубената такава по бойните полета в Украйна.

Самата Русия е съобщавала, че разполага с 1500 новопроизведени или ремонтирани танка. Ако ги добавим към онези около 400, които са оцелели след 2 години война, излиза, че в момента Русия разполага с около 1900 танка, годни да участват в сражения. Това все още представлява внушителен брой, но машините са по-малко, отколкото в началото на пълномащабната агресията срещу Украйна. Някои анализатори смятат, че Русия всъщност произвежда много по-малко танкове, отколкото твърди.

Танковете са от решаващо значение за пробивите на фронта

Предполага се, че загубите на Москва превъзхождат производството. На тази основа наблюдатели допускат предпазливо, че ако Русия губи примерно по 60 танка на месец, след още две години запасите ѝ ще намалеят до критичните около 1000 танка, които няма вече да ѝ позволяват да завладява нови територии.

Ако сраженията се разраснат и Русия започне да губи танкове още по-бързо, отколкото сега - например заради по-добрата украинска противотанкова защита или недостатъчни нови доставки - руските запаси може да се изчерпят още по-рано.

Танковете може и да изглеждат старомодни като оръжейни системи, но те все още са от решаващо значение за осъществяването на пробиви на фронтовата линия. Ако Русия загуби твърде много танкове, тя може само да защитава съществуващата фронтова линия, но не може да се надява на нови териториални придобивки. Това би предизвикало патова ситуация на бойното поле след години на ожесточени сражения и множество жертви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още по темата: войната в Украйна
Още от Миш-маш
Идеалният панталон според типа фигура
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
10
 
8
 
! Отговори
Олег преди 1 седмица
Да се дава миналото за пример е безмислено. Той и Александър е стигнал до Индия, и Чингис Хан до нас е стигнал. Империите рано или късно се разпад. Да свикват рашаните, че и тяхната няма да е вечна.
353
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен358 Конкретно тая игарят москвая и занъкват 40 000 в москви4а в робство ... а последната е извесна с капитулацията на русия Викат и ПСВ
352
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руско турските войни продължават 350 г. и турците стигат до Москва така че има време и всички знаят как сършва.
351
3
 
12
 
! Отговори
Аааааа преди 1 седмица
Преди войната САЩ наляха милярди доларди,за да модернизират украйнската армия и да я подготвят за война с Русия.Резултат-0.По време на войната още стотици милярди и резултата до сега е вече не 0, а 20% загубени територии от Украйна.Като налеят още толкова,ако има от къде резултата ще е 100% унищожена Украйна.Извод:Загубите на Украйна нарастват правопропорционално на предоставанета военна помощ.
350
0
 
2
 
! Отговори
само факти преди 1 седмица
До .341 ако целите и са разпад и путин обесен на площада до маролея на сифилистика ленин достигаги ))) дори ги привишава
349
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И Путин щеше да умре вече от рак по оценки на спецове.
348
1
 
1
 
! Отговори
альошкин преди 1 седмица
До Анонимен ЖА са бият рушлята с батилачки от водка
347
2
 
11
 
! Отговори
Jojo преди 1 седмица
То преди две години им бяха свършили патроните и се биеха с лопати.После им свършиха снарядите,сега са им свършили танковете,а заради Украйна цялото НАТО си изпразни складовете,помощи за окоро 400 милярда долара и все отстъпват..Попиляха ги с тия лопати.
346
0
 
1
 
! Отговори
Приветки преди 1 седмица
Колко танка са планувани за утре, някой има ли достоверна информация?
345
0
 
0
 
! Отговори
Гризел преди 1 седмица
Всички българи незабавно да напуснат Ливан и да не пътуват натам!Такъв призив отправя МВнР.
344
5
 
2
 
! Отговори
Гсврош преди 1 седмица
До 346На кои руснаци стандартът им е по-висок? Виждали сме ги по Европата, че и в България как плющят манджата ол инклузив, като не видели :D
343
5
 
15
 
! Отговори
@ @ @ преди 1 седмица
Безаналоговата Русия с Безаналоговите оръжия се оказа Безаналогово оакана до ушите, Безаналогово презряна от цивилизования свят и на път към паркинга на Безаналоговия си крайцер Москва....
342
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Т-72/90 танковете доказаха, че са най-смъртоносните в света - уцелят ли ги, целия екипаж заминава.
341
10
 
3
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
До Анонимен 344: стандартът на руснаците е по-висок от българския, даже и със войната.
340
2
 
0
 
! Отговори
Истината преди 1 седмица
Кратък отговор: не. Който го е яд, да ги цyнe(руснаците) отзад.
339
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво праща запада на Украйна: Ф 16- първи полет -февруари 1974, Пейтриът създаване 1976, HIMARS създаване -1990, Абрамс - създаване 1979, ATACMS - създаване 1986. Ако някой не вярва, да провери в Wikipedia. А Путин даде десетки милиарди да модернизира армията, вместо да вдигне стандарта на народа му.
338
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен Ракетите нали ги свърши отдавна ,а ?
337
6
 
6
 
! Отговори
. преди 1 седмица
Драскайте си "фактите", докато Русия си постига целите. Многознайковци.
336
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия без армия, технологии, амуниции, танкове и ракети с пияни колхозници размазва НатоДжендераликте хахах Що така бе МекиКитки, защо всеки ден Русия напредва а НАТО-вци бягат?
335
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Старото натовско оръжие, се оказа по-добро от най-новото руско. Аз лично никога не съм се съмнявал, че е така, ама матрошките си мислеха, че руснаците имат технологии.