Учителите: Бюджетът за образование е измъчен, оскъден и разпилян!

За трета година всички субсидии стигали само само за заплати
79
Учителите: Бюджетът за образование е измъчен, оскъден и разпилян!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Бюджетът за образование за 2024 година е измъчен, оскъден и разпилян! Предложеният проект за бюджет за 2024 година в частта за предучилищно и училищно образование изглежда "в насипно състояние"! Някак си държавата иска да даде средства, но не точно сега! В Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ) сме силно притеснени от финансовия "миш-маш", който ни е предложен, облечен в законова рамка", се казва в позиция за законопроекта за държавния бюджет за 2024 г. на СРСНПБ, с председател Диян Стаматов, който е и директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

В позицията се казва, че "от една страна уж се цели запазване на тенденцията за увеличение на заплатите с не по-малко от 125% от средната работна заплата, а от друга страна се предлагат средства за увеличение с едва 8%, при реална промяна на средната работна заплата с 13-14%". Държавата дава 5% повече пари за стандартите за училищата, а ни кара да увеличим заплатите с 8%. За трета година всички държавни субсидии стигат да покрият разходите само за заплати, ако все пак нещо минимално остане, то се разпределя за отопление, осветление и елементарна издръжка+, заявяват от организацията на училищните директори.

"Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България е категорично за уточняване между двете четения на закона за държавния бюджет на средствата за единен разходен стандарт и тяхното увеличение минимум с 10%, в сравнение с тези от 2023 година. Според нас увеличението на заплатите на педагогическите специалисти трябва да е минимум с 13-14 %, колкото е реалната промяна на средната работна заплата според Националния статистически институт към момента. Всякакви по-малки промени във възнагражденията ще са неправилна позиция и няма да доведат до достигане на поставената от самите депутати цел за трайна тенденция по отношение на средната работна заплата в страната", се казва в позицията.

От СРСНПБ заявяват, че не подкрепят заложената промяна в член 94 от Закона за държавния бюджет и въвеждането на ново правило в прерогативите на общинските съвети. Многообразието на образователните институции е изключително голямо и нов опит за финансова централизация, приложена без професионален дебат в гилдията, е изключително прибързано, има опасност от много повече щети и негативи, отколкото ползи. Обръщаме се към всички политически сили да не прилагат въвеждането на нова финансова рестрикция и да не приемат внесеното предложение, посочват от СРСНПБ.

Директорите одобряват предвидените средства за увеличение на разходите за храна и издръжка на децата и учениците в образователните институции.

"Според нас средствата за нови учебници и учебни комплекти от първи до седми клас, за познавателни книжки за децата в детските градини и за безплатните учебници до 12-и клас от учебната 2024/2025 година са прекалено завишени и е проявена интересна щедрост. Положително приемаме предвидените средства за двете нови национални програми за пристрояване, надстрояване и реконструкция, както и за изграждане, и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони. Позитивно е наличието на средства по националната програма за извънкласните дейности. Все още има време, между двете четения, за създаване и финансиране на нови национални програми, като например за осъвременяване на дворове на детските градини и създаване на площадки по пътна безопасност във всяка детска градина и във всяко училище", е мнението на директорите на образователните институции.

"С огорчение трябва да признаем, че в настоящия проект силно прозира бързината за подготовката му и няма нищо ново, надграждащо и съвременно за финансирането на модерно и качествено образование. Съвсем естествено и резултатите, които се очакват от един подобен проект, не биха могли да бъдат високи. За съжаление! С болка Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България приема предложения проект за бюджет, но настоява да бъдат чути предложенията за промени между двете четения и да бъде направен елементарен опит за реално поставяне на образованието като приоритет, а не само като слоган!", се настоява в позицията на СРСНПБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: образованиебюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На кои учители се пленяват тук, но и ние познаваме учители знаем за какви възнаграждения става въпрос. Да не се правят на много подтиснати.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има мераклии за учители, че са добри и сигурни заплатите (за съжаление, това е мотивът) само дето места няма.
16
6
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 10 месеца
Какви 3000 лв!?Ти познаваш ли парите? "Дъртите" както ги наричаш са на 2000 лв. чисто.Всички сте отворени ,ама не ви стиска да станете учители!
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1700 чисто за учител с 15 г трудов стаж, при 125 процента от средната заплата, като начална заплата за учител. И като прибавим процента за 15те години и махнем 10 процента данък. Само на неграмотните ученици (които са такива по вина на учителите) може да говорите че чисто взимате по 1700 с 15 години стаж. Нагъл, по-нагъл, учител.
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
1700 взема даскал новобранец - 3 бона дъртите даскаля откъдя пари ? :)))
13
5
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 10 месеца
Какви 3000 лв. :)))))))!? 1700 лв с висше образование "Магистър" ,а ти с основно взимаш 2000 лв. Ама като кажеш на някой ,че си учител и почва да ти се чуди ,как издържаш.Ама в чата всички са смели.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тиквата ги разглези със 3 бона заплата - досега щяха да си знаят гьола на 1000 лв. заплата :)))
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато в закона е казано ,че е 125 % от средната заплата за страната ,то тогава ще се спазва.Както депутатите си спазват 300% от СРЗ .Защо за тях не "пищите".Щом получат данните за тримесечието веднага актуализират заплатите си.
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Безочливи наглеци. Само за пари реват.
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Образованието също е измъчено, оскъдно и разпиляно :)))
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До 2 - Никой не е длъжен да си обявява заплатата, а питането каква е, меко казано, не е приемливо. каквато и да е, тя е неговата, въпросът тук е за бюджетът за образование. На нито еднин отрасъл бюджетът не е толкова голям, че да са доволни от него. Въпросът е кой какъв и колко качествен продукт предоставя срещу тоя бюджет, особено след като има претенции, бе е малък.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анкета преди 10 месеца
Един учител с 15 години стаж взима 1700 лв чисто.Напишете вие колко взимате ?
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
2000 лева заплати им стигат..................даже са им много!!!
5
2
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 10 месеца
Да питам ,колко е твоята заплата?
4
8
 
12
 
! Отговори
РОДИТЕЛ преди 10 месеца
Ама вие на нищо НЕ учите децата ни , защото сте заслепени само за пари !!
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стигал само за заплати, ами много са ви вдигнали заплатите, трябва да се натъманят така, че бюджетът ви да стига за всичко. Асен рече, че е много добър и цели подобряване материалното състояние на народа.
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Три бона заплата от Тиквата не им стигат - искат 5 бона заплата :)))
1
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как може тея да са толкова нагли. Като им е иоскъден бюджета да се откажат от поредното увеличение на заплатите, и тогава тези пари да ги пренасочват за други дейности в образованието.