Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин

Те достигат безпрецедентно ниво у нас в Сърбия
29 юни 2024 21:00, Стела Стоянова
740
Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа". Така е озаглавен обширен материал във вестник "Таймс", в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници.

Операциите на Москва ескалираха в целия континент - от наемането на главорези за удари в симпатизиращи страни до масивни тайни кампании за всяване на хаос, пишат авторите на материала, интервюирали редица експерти и разследващи журналисти.

Използването на операции под прикритие е дълбоко в кръвта на руската външна политика още от времето на зараждащото се болшевишко правителство, което бързо започна кампания на политическа агитация в цяла Европа като средство за износ на революцията, с въстания, организирани в Естония, Румъния и Германия през 20-те години на миналия век.

Доктриналното убеждение, че неконвенционалната война е необходимо условие за укрепване на позицията на страната в света продължава и днес, но след нахлуването в Украйна тази задача става все по-трудна след експулсирането на около 600 служители на руското разузнаване, маскирани под дипломатическо прикритие в европейските столици. Това анализира известното издание, цитирано от БНР.

Смята се, че бързото възстановяване на мрежата е наложило Москва да разчита все повече на чужди граждани и по-специално на тези от престъпния подземен свят.

Според Андрей Солдатов, експерт по разузнаването, българите и сърбите са се оказали едни от най-охотните заговорници.

„Русия има естествено предимство в Източна Европа, когато става въпрос за наемане на чужденци, поради дългогодишните си връзки с тези страни", казва Солдатов пред вестник „Таймс", като допълва, че тези „операции достигат безпрецедентно ниво в България и Сърбия, както поради факта, че в тези страни има силни организирани престъпни групи, така и поради високото ниво на политическа подкрепа за Русия там".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


740
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
516
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А с кого да сме? С нацистките убийци ли? Преди повече от сто години го е написал Славейков: "Нам Русия е надежда, руский цар е наший спас никой друг не ни поглежда, не помисля зарад нас. Немци, френци, англичани, наши са враждебници, дружни с нашите тирани(турците), с нашите изедници. Спекуланти са омразни интерес им покажи, че да виж дела проказнии *** в тях лъжи! Род и вяра е идея за Русия най-света; нейний подвиг е за нея благородна й целта. Със Русия днес съгласни да застанем брат до брати да станем сопричастнив този неин подвиг свят.
515
5
 
10
 
! Отговори
@ @ @ преди 6 дни
Руското влияние тук все още е много силно въпреки усилията за неговото изкореняване. Радев , Нинова , Копейкин и зомбираните им последователи са част от миналото, а не от бъдещето на България.
514
3
 
1
 
! Отговори
До 570 преди 6 дни
Е те явно и уркопите са го чели и за това пишат Ш.и.Т вместо Щ.Обаче не знаят,че в поезията правописа може и да не се спазва
513
4
 
6
 
! Отговори
СПОМНЕТЕ СИ СКОРО преди 6 дни
КАК УКРАИНСКИЯ ПОСЛАННИК ЧЕТЕШЕ В НС ДЪЛЪГ СПИСЪК В КОИ СКЛАДОВЕ, КАКВИ ОРЪЖИЯ И БОЕПРИПАСИ ИМАМЕ И ДОКОГА Е СРОКА ИМ НА ГОДНОСТ > всичко знаеше украта, от игла до конец
512
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
ЕС наема главорезите. Видяхме го в Словакия. Факт.
511
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Вярата и надеждата на българина към Русия", П.Р. Славейков, 1877 година: "Руский цар е на земята най-велик, над всички пръв, русците са наши братя, наша плът и наша кръв.Кат Русия няма втора, тъй могъща на света; тя е нашата опора, тя е нашта висота! Руска сила, руска воля, руска кръв и руска пот, ще избавят от неволя, наший падналий народ. ............"
510
0
 
8
 
! Отговори
ОХ ДОБРЕ ЧЕ ПОНЕ преди 6 дни
ТУРСКИ И АМЕРИКАНСКИ ШПИОНИ НЯМАМЕ ТУКА > ама нито един
509
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не виждам какво могат да шпионират руснаците в България, освен да ни построят АЕЦ Белене и нещо полезно за страната и хората. А в България, бъкаме от шпиони всякакви, които командорят, затова България е в това лошо състояние, чуждия и неговите български слуги, едва ли ги интересуват решаването на проблемите в България, а ги създават тези проблеми и кражби, корупция, гледат на България, като на плячка!
508
0
 
9
 
! Отговори
като Грузия и САЩ преди 6 дни
ПРЕДЛАГАМ да приемем закон за чуждестранните агенти! (на таймс ще им хареса предполагам!) :):):)
507
1
 
10
 
! Отговори
Таймс да направи преди 6 дни
Справка колко американски и западни чужди агенти работят в България- НПОта, медии, фондации и частни лицафинансирани от САЩ или ЕС да работят против българските и за американските интереси! Басирам се, ще са повече от руските чужди агенти..
506
1
 
5
 
! Отговори
Справка преди 6 дни
Таймс да направи справка какво са ни мислили англичаните досега - нищо хубаво май?
505
0
 
6
 
! Отговори
До 570 преди 6 дни
Ами така е и се чудя що не си стоят в тяхната Урколандия,а ни занимават с украинските си простотии
504
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Много промити мозъци в Бг.
503
0
 
8
 
! Отговори
До 568 преди 6 дни
Ами щом Мария Габриел подобно на Боко тиквата първо представа министрите в бъдещия кабинет в посолството на ул Козяк си е така или просто са едни слуги на това посолството,а не на българския избирател
502
1
 
8
 
! Отговори
До.569 преди 6 дни
На така наречените Велики сили ,защото още на берлинския конгрес Македония остава във османската империя и дори след войните ,които България губи без да е загубила битка така и не се връща като част от България.Айде ходи и реви дюза твоят Урколандия на друго място
501
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Е що ревете за Македония сега, чие дело е,на раша.
500
1
 
9
 
! Отговори
Е сега преди 6 дни
Има и достатъчно предатели които работят за ЦРУ, Козяк и Америка за България! Например 100% от Народното Събрание и Министерството..Там почвата е много благодатна за САЩ :)
499
0
 
6
 
! Отговори
До 565 преди 6 дни
Ами като гледам си стоят,а кво правят тук украинските нагляри не мога да разбере
498
3
 
9
 
! Отговори
Ми Таймс преди 6 дни
Така е като разширяваш империята (САЩ, Нато) на Изток..даже чисто географски Русия ни е по-близка от САЩ ..Ние сме източен народ попаднал някак политически на Запад ..
497
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Без червен ботуш и завеса на раша в Бг. Имат си територия, да си стоят там.