Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин

Те достигат безпрецедентно ниво у нас в Сърбия
29 юни 2024 21:00, Стела Стоянова
740
Таймс: България е благодатна почва за шпионските игри на Путин
Снимка БГНЕС, архив

"Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа". Така е озаглавен обширен материал във вестник "Таймс", в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници.

Операциите на Москва ескалираха в целия континент - от наемането на главорези за удари в симпатизиращи страни до масивни тайни кампании за всяване на хаос, пишат авторите на материала, интервюирали редица експерти и разследващи журналисти.

Използването на операции под прикритие е дълбоко в кръвта на руската външна политика още от времето на зараждащото се болшевишко правителство, което бързо започна кампания на политическа агитация в цяла Европа като средство за износ на революцията, с въстания, организирани в Естония, Румъния и Германия през 20-те години на миналия век.

Доктриналното убеждение, че неконвенционалната война е необходимо условие за укрепване на позицията на страната в света продължава и днес, но след нахлуването в Украйна тази задача става все по-трудна след експулсирането на около 600 служители на руското разузнаване, маскирани под дипломатическо прикритие в европейските столици. Това анализира известното издание, цитирано от БНР.

Смята се, че бързото възстановяване на мрежата е наложило Москва да разчита все повече на чужди граждани и по-специално на тези от престъпния подземен свят.

Според Андрей Солдатов, експерт по разузнаването, българите и сърбите са се оказали едни от най-охотните заговорници.

„Русия има естествено предимство в Източна Европа, когато става въпрос за наемане на чужденци, поради дългогодишните си връзки с тези страни", казва Солдатов пред вестник „Таймс", като допълва, че тези „операции достигат безпрецедентно ниво в България и Сърбия, както поради факта, че в тези страни има силни организирани престъпни групи, така и поради високото ниво на политическа подкрепа за Русия там".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


740
Още от Русия
Смъртността на младите мъже в Русия се е увеличила двойно за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
4
 
! Отговори
Ами преди 6 дни
...напълно прави са си, и това с "благодатната" почва си е обществена тайна! Откакто руският Поп наби канчето на Радев, а маститото Вице щеше да си потроши коленете, демонстрирайки че за Гундяев е готова на всичко, с такива троянски коне е пълно с предатели! Странно е, как Копейките скачат да оборват очевидната истина, че са налазили като таракани, но не били руски проводници?
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До др0гаре плоскоземи 31. То и ти единственото което произвеждаш е издишан въздух си седнал да викаш по другите какви били...
34
3
 
13
 
! Отговори
Руси преди 6 дни
А Сащ са на една пасмина консуматори,които разрушиха света ,семейството и образование. Нарушиха суверинитет, причина са за смъртта на милиони деца по света. Айде да си гледат поничките и да си пият газираните напитки ,и да дебелеят. Да не дават наклон на две хилядолетия цивилизация кото България !
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Европейското шоу за *** показва все по-уродливи участници. Вижте кой дойде! Чудесно трио в НАТО и Европейската комисия. Марк Рюте, Урсула фон дер Лайен и Кая Калас. Нови и стари лидери, всеки по-красив от другия
32
9
 
3
 
! Отговори
Степан Бандера преди 6 дни
До Анонимен 29 Путин прогнозираше и Киев за 3 дни, ама вече върви третата година
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Всичко започва от геополитиката като деление на таласокрация и вътрешноконтинентални държави т.е. пиратите обичат войната, защото е тяхната стихия, а земеделците обичат мира. В този ред на мисли: МАЙ-НА-ТА ИМ НА ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ! Русия е продължение на Средновековна България и е нормално да сме свързани с тази голяма вътрешноконтинентална държава.
30
9
 
5
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 6 дни
русия е въздух под налягане. Защо да се лъжем? Света видя тяхната импотентност
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Арестович: Имаме пробив край Торецк. Мислите ли, че е от добър живот? Ще има още няколко в близко бъдеще. На един от ключовите участъци на фронта завчера шест батальона отказаха да изпълнят бойна задача. Шест! Мислите ли, че това е единственият случай? Мислите ли, че това няма да се повтори? Мислите ли, че това няма да продължи да расте?
28
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Путин прогнозира рекорден ръст на БВП на Русия.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 26. Кой той ?
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Доволни са хората, шпионират. Вие щото не шпиониране? Всеки дебне съседката. Подслушвате по тръбите с фуния, но безплатно.
25
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
У нас си имат шпионин Държавен глава
24
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Пред Урсула, Макрон и Шрьодер избирам Путин!
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Всяка страна си има своите шпиони, и нашите българските бяха едни от най-добрите до 1989г., после се разкриха от предатели едни списъци..........какво си говорим, жалко за хората.По темата, само вие ли можете да имате.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Демек според Таймс у нас се вихри престъпността. Ами така е. А иначе да разбираме, че само Русия прави така и никой друг нали ? Само Русия има шпиони и никой друг.
21
5
 
10
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 6 дни
Цяла България шпионира в полза на братска Русия, включително и аз. Само ЛГТБ общността е русофобска, фашистка и прозападно настроена
20
1
 
2
 
! Отговори
До 6 преди 6 дни
Много знаеш, бе! Ще контролира, ама дръжки!
19
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Само Путин ли има шпиони? А другите чужди служби нямат? Така ли? А? Толкова ли са некадърни? Или е много модерно да се пише за руските служби?
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Еми и у нас да има нещо благодатно.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
В следващите няколко години около 5 милиона от най-добрите и най-кфалифицираните специалисти ще се пренесат да живеят в Русия.