Над 37 000 души са обявени за безследно изчезнали в Украйна

Това са пълнолетни цивилни и деца, както и военнослужещи
17 апр 2024 17:30, Елка Василева
47
Над 37 000 души са обявени за безследно изчезнали в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Обединеният регистър на безследно изчезналите при особени обстоятелства хора в Украйна към момента съдържа информация за 37 000 граждани, предаде Укринформ, като се позова на украинския омбудсман Дмитро Любинец.

"В момента имаме обединен регистър на хората, които са изчезнали при особени обстоятелства. Той е в процес на попълване с информация и според последния доклад, който получих вчера, в списъка сега фигурират повече от 37 000 украински граждани", отбеляза омбудсманът на събитие в Киев.

Още по темата
Според него става въпрос за пълнолетни цивилни и деца, както и за военнослужещи. По думите му броят на хората в списъка ще нараства.

Отделно от това Любинец посочи, че Русия отвлича и лишава от свобода украински цивилни от началото на въоръжената си агресия, тоест от 2014 година.

Според омбудсмана руснаците нарушават международни хуманитарни закони, защото в Женевската конвенция съществува пряка разпоредба, а именно - Член 3, която забранява на враждуващите страни да взимат цивилни за заложници.

"Има разпоредба, но Руската федерация продължава да го прави. И проблемът вероятно е, че те не са понесли никакви последици за нарушаването на тази норма", каза представителят за човешките права на Върховната рада.

Той отбеляза, че през последните 10 години Руската федерация не е предоставила никаква информация за цивилните, които държи.

Украинският омбудсман заяви, че властите са използвали многократно каналите си за комуникация с руската страна, по-специално той лично е имал контакти с руската си колежка Татяна Москалкова, по време на които многократно е бил повдиган въпросът за задържаните цивилни.

"За съжаление досега това не доведе до никакъв резултат. Именно защото не можем да получим никаква информация от Русия, не виждаме точния брой на незаконно задържаните от държавата агресор", посочи Любинец.

Според него никой не може да каже, дори на теория, колко време ще е необходимо на украинските власти, за да върнат всички цивилни граждани, които в момента се намират в плен на Русия, защото сега не съществува необходимият инструментариум за постигането на този резултат.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от За да се разбираме
Какво показва, че във връзката ви има стрес?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нещо за откритите в Германия украински деца, дето уж Путин ги отвлякъл? А? 160 украинчета се оказаха в Германия, а хохлите ги писали за отвлечени от Путин. Смях. А нещо за арестуваните свещенници от УПЦ? А нещо за Гонсало Лира? А нещо за хилядите, хвърлени в украински затвори, само защото са руснаци по душа?
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма проблем. А радост и облекчение като Народ с удоволствие по програмата "Чамотан - Гаражан - Контейнеран"ще им пратим 10 кораба с по 3700 най разнородни и щастливи завръщенци в Родина Мъть
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тука са по курортите. Искат ли ги? Не помагаме на Украйна. Боко ментето атлантик не предлага да предадем избягалите страхливци украинци на Зеленски. Мноо голямо менте атлантик е. Ще съберем една дивизия в помощ на Зеленски. Боко, Митов, вие сте атлантици, помогнете на Зеленски с курортистите у нас.
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ясно е че не са безследно изчезнали, а са убити, но на зеления американски слуга не му е удобно да ги обяви официално за мъртви, да не говорим, че тогава трябва и да се плаща на семействата им, а така минава метър
28
4
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 седмица
Глиган,защо не земеш да хапнеш нещо,а? Имам специална(дълга и дебела) храна за глиги,като теб!
27
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Полковника 24. А французите обезглавиха краля и кралицата си, англичаните - краля си. Има и много други подобни случаи в историята, но явно само руснаците подлежат на критика.
26
2
 
17
 
! Отговори
Глиган преди 1 седмица
Укрофашисти тук ,на морето в хубавите хотели, нагли,арогантни, мързеливи.който има апартамент дават го под наем,да взимат пари от държавата,се води Статус на Бежанец.хитри.
25
9
 
1
 
! Отговори
:( преди 1 седмица
Българчетата са отнемани от семействата им и правени Еничари от Османската Империя. Децата на Украйна са отнемани от родителите им и пренасяни в Русия за да стават Руснаци.
24
3
 
20
 
! Отговори
Галин от Варна преди 1 седмица
Търсете ги по морските курорти, пълно е с мързелите .....
23
0
 
10
 
! Отговори
Зеления избелен преди 1 седмица
От прахове,прецедент на на майданците,не може да намери украинци за фронта че, офанзивата е на 5км.от Полша.
22
0
 
13
 
! Отговори
И колко мильона преди 1 седмица
Са безследно изчезнали не казва диктатора с американските биологични лаборатории за деца в епруветки е САЩисан от новината че, Украйна никога не е била майчина родина на майданците се е оказало че,това е Руска територия.
21
0
 
15
 
! Отговори
Факт преди 1 седмица
Теса на нашето море в 5 звездни хотели...
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЦРУ са ги изкормили за органи
19
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уж убили 300к рашки, уж големата работа укрите..., ама Запада не пасе трева :)) Аз не ги харесвам рашките, прекалено са ми сбъркани по природа, ама укрите са още по-сбъркани в лъжите си, не че правя разлика между тех :)))
18
3
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 седмица
Защо не ги потърсят в България ?Банско , Слънчев Бряг , пълно е с Бойци и Деца от Украйна ?
17
4
 
3
 
! Отговори
Полковника преди 1 седмица
Хората са нормални и са духнали далече от войната . Кой нормален човек иска да воюва ??? Само главанаците в Кремъл и Киев са такива и е време народите им да ги изкарат на площада и да им теглят куршума ! Поне руснаците знаят как се прави това - те и царя си застреляха без да им мигне окото.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много повече са... Само цивилните са толкова... След чистките на хунтата когато си върнаха Херсон и Севрна харковска област и започнаха гонения.. още помним видеата в телеграм как ги ровят с багери!!!
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще се появят по морето.
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изчезнали глупости.Всички са пръснати по целия свят .По Черноморието във Варна е пълно с украински гадини.
13
3
 
19
 
! Отговори
да преди 1 седмица
милиони избягаха от украйна в русия - защо?....не съм чул и видял жители на донбаските републики да бягат презглава към киев - защо?