Над 37 000 души са обявени за безследно изчезнали в Украйна

Това са пълнолетни цивилни и деца, както и военнослужещи
17 апр 2024 17:30, Елка Василева
47
Над 37 000 души са обявени за безследно изчезнали в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Обединеният регистър на безследно изчезналите при особени обстоятелства хора в Украйна към момента съдържа информация за 37 000 граждани, предаде Укринформ, като се позова на украинския омбудсман Дмитро Любинец.

"В момента имаме обединен регистър на хората, които са изчезнали при особени обстоятелства. Той е в процес на попълване с информация и според последния доклад, който получих вчера, в списъка сега фигурират повече от 37 000 украински граждани", отбеляза омбудсманът на събитие в Киев.

Още по темата
Според него става въпрос за пълнолетни цивилни и деца, както и за военнослужещи. По думите му броят на хората в списъка ще нараства.

Отделно от това Любинец посочи, че Русия отвлича и лишава от свобода украински цивилни от началото на въоръжената си агресия, тоест от 2014 година.

Според омбудсмана руснаците нарушават международни хуманитарни закони, защото в Женевската конвенция съществува пряка разпоредба, а именно - Член 3, която забранява на враждуващите страни да взимат цивилни за заложници.

"Има разпоредба, но Руската федерация продължава да го прави. И проблемът вероятно е, че те не са понесли никакви последици за нарушаването на тази норма", каза представителят за човешките права на Върховната рада.

Той отбеляза, че през последните 10 години Руската федерация не е предоставила никаква информация за цивилните, които държи.

Украинският омбудсман заяви, че властите са използвали многократно каналите си за комуникация с руската страна, по-специално той лично е имал контакти с руската си колежка Татяна Москалкова, по време на които многократно е бил повдиган въпросът за задържаните цивилни.

"За съжаление досега това не доведе до никакъв резултат. Именно защото не можем да получим никаква информация от Русия, не виждаме точния брой на незаконно задържаните от държавата агресор", посочи Любинец.

Според него никой не може да каже, дори на теория, колко време ще е необходимо на украинските власти, за да върнат всички цивилни граждани, които в момента се намират в плен на Русия, защото сега не съществува необходимият инструментариум за постигането на този резултат.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от НОТИФИКАЦИИ
Главният прокурор на САЩ: Байдън е умствено годен за президент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Путин е невменяем
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пълни глупости, само изчезналите военни са много повече!!! И това е защото украинските власти не искат да плащат на семействата на загиналите и пишат изчезнали десетки хиляди...
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да бе изчезнали !по ЕС и тук в България ,живуркат си с помощи и карат скъпи коли и джипове ,зеления ги търси за мобилизация )
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И как няма да е така? Що млади Украинци Избягаха в първите дни на войната от Украйна? И то защото,Не желаят да Умират! Голяма част от тях,са в Страни от ЕС! Друга част се удавиха за съжаление в Украинската река Тиса! И до днес няма статистика колко се удавиха,избягвайки " мобилизацията" в Украйна! Така че в по голямата си част нещата са ясни! Има и загинали в самата война разбира се! И въпреки всичко Украинеща,не желае да отиде на Фронта!!
8
3
 
12
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 4 седмици
Не са изчезнали,ами бръмчат с колите си по дунята и са развъждат по "нашто" Черноморие. Ядът и на корем гъбави са с пари и пукат от скука.....И я да съм и я нема да помислим да се върнем у Чукурово.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бегат в чужбина Войниците за да не служат, че ги чака смърт, а другите няма къде да живеят като са съборени къщите.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 2 - На фронта "загинаха" и хоптралопта - през границата. Иначе - по документи са живи и здрави още, ама никой не ги търси. А ся де?
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама нали толова бяха "ЖЕртвите" на войната (демек не само убити, ами и ранени, които са неспособни да бъдат възобновени на военна служба)? Или Зелеснки се усети, че с това "Мобилизираме още 500 000" за да си почивали другите, ве смешно!
4
3
 
12
 
! Отговори
Подсказвам: преди 4 седмици
Слънчака и Златни пясъци!
3
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 седмици
Хорица спрете за 10 последователни секунди и помислете. 1. МЕДЕВАК на Руснаците е на най-високо възможно ниво това означава че за всеки убит има по 10 ранени много от които се връщат обратно след лечение. За това и има много загуби и малко убити. За разлика от ВСУ където е обратно много убити и малко ранени един убит и двама трима ранени. 2. ВС РФ нанася удари в тила с всевъзможни оръжия водещи до жертви 3. Ситуацията на ВСУ стана отвратителна след като почнаха масово да летят точните ФАБ с УМПК
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Търсете ги по фронта. Понеже там ги обявяват за загинали, за да получават командирите пари. Безследно изчезнал, но кинтите текат в нечий джоб. Пак ли Путин ви е виновен?
1
2
 
19
 
! Отговори
Затъват преди 4 седмици
С ягуари на плажа в България .