Масова практика е цената на храната да е на грамаж, а не на брой

Нелоялна практика при предлагането на чадъри и шезлонги на плажа
45
Масова практика е цената на храната да е на грамаж, а не на брой
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Комисията за защита на потребителите започва извънредни проверки за нелоялни практики и заблуждаваща информация за клиентите в заведения в цялата страна. Повод за проверките е видеото със сметката от 650 лева за пържоли в ресторант във Варна.

Още по темата

"Ресторантите са длъжни да обявят цената и съответния грамаж срещу вида на артикула. Трябва да знаем колко ще ни струва порцията и колко ще тежи тя. Има специфики, както и в конкретния случай. Когато поръчваме в ресторант носят и междинна сметка. Преди да консумираме, можем да видим каква сума ни е начислена и за какво количество", обясни създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR тя препоръча, за да не изпадаме в подобна ситуация, да се запознаем предварително с информацията в менюто и ако има неясноти - да ги изясним със сервитьора.

"Цялата информация трябва да е ясна предварително", отбеляза Руменова. Според нея, в конкретния случай за скъпите пържоли сервитьорът е предупредил, тъй като става въпрос за по-специфично месо.

"Ресторантът вероятно е адресиран към клиенти, които обикновено са запознати с тези специфики, но могат да влязат всякакви посетители. Може да се стигне до такива ситуации. В случая се е стигнало, защото в стандартните класически менюта информацията е поднесена именно по този начин. Потребителят е очаквал, че тази цена ще е за самата пържола", обясни създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите".

Руменова изтъкна, че правилно е да има информация за вида на артикула, цената, на която трябва да се плати, и грамажа, който ще бъде в порцията.

Тенденция е повишаването на цените в ресторантите по морето, което води до появата на щандове за бързо хранене, в които се предлагат различни хранителни продукти. Оказва се обаче, че обявената цена за брой е всъщност за грамаж, стана ясно от думите на госта.  

"Имаше много артикули, които бяха без цени, което е друго нарушение. Човек като види за брой, си представя, че ще получи една ресторантьорска порция, която е от порядъка на 250-300 грама, но когато стигне до касата, разбира, че един брой е 100 грама", предупреди Руменова.

Тя коментира и предлаганите шезлонги и чадъри на плажа. "Нелоялна практика. Потребителите трябва да имат право да си направят съответната комбинация, която им е необходима. При нарушения всеки един от случаите трябва да бъде санкциониран. Забраната за нелоялна търговска практика от страна на контролния орган касае само търговеца. Това трябва да бъде знак и за останалите търговци", настоя гостът.

Руменова посъветва да бъдем бдителни и да търсим правата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: ресторантхрана
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
кажете къде е стека да го пробвам ще работя ден и малко за да си го позволя
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Докога ще ни занимавате с тая *** история?????Някакъв си от село, ял пържоли, пък платил 600 лв, пък ресторантите щели да го съдят, пък проверки по заведенията...стига вече с тая селяния, имал пари дал ги, голямата работа станала.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
па що у србию не се случи ово...пуцаме
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
напрао вадим нагано ... срам за бг туризъма
39
0
 
0
 
! Отговори
мосс садд преди 9 месеца
До Моше - тоя номер, ако го беха извъртели на некой юдеи, стой та глкедай...
38
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 9 месеца
20 годишно ирландско месо
37
0
 
5
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 9 месеца
Абсолютно вярно е,че посочените цени на грамаж с с цел да се подлъже клиента и да може да му се представи колкото може по-голяма сметка за плащане.Срам и позор за ненаситните ресторантьори!
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Цената на храната е в грамаж в магазина. В ресторанта е ан порция. Голяма излагация с тези измами по черноморските ресторанти. И подкрепящите измаямите имитации на величия много се излагат. Голям позор.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дериии! Ден година грани!
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 20 Нали затова е спорът? Такова месо ли са им сервирали в тази закусвалня сред крайплажните павилиони или са им поднесли нещо, клиентите са го изяли и чак след това са им казали, че в суров вид всяка пържола е тежала по половин килограм и е била от еди-какъв-си вид. Сега, ако можеш, докажи така ли е или не е така.
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
33 тоя е казал , че иска най- скъпите пържоли и са му обяснили , но той казал да не се обясняват . Човек гледаш цените си прави сметката .
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гледах клипчето с паролите за 650 лв. Сервитьора хубаво обясни за какво става дума, но трябваше да го направи това при поръчката, а не при плащането на сметката. Това за мен си е вид измама. На наши море от 5 години не съм ходил, не мисля и в близките 5 да го направя.
31
2
 
11
 
! Отговори
Моше преди 9 месеца
В менюто ТРЯБВА ДА Е ЦЕНАТА ЗА ЕДНА СЕРВИРАНА ПОРЦИЯ ,колко струват 100грама или 50 грама, или 20 грама не интересува никого след като не се предлагат порции от по 100 грама . На оня измамения с рибая му нанизали в сметката ЧЕТИРИНАДЕСЕТ стограмови и той ги вижда чак СЛЕД като всичко е изядено. НИКОЙ не го е информирал колко по 100 ще има в чинията му.А И КАКВО ДА ПРАВИ? ДА СИ НОСИ КАНТАРЧЕ И ДА СМЯТА КОЛКО ПО 100 ЩЕ МУ Е КРАЙНАТА СМЕТКА? Бакалски тарикатлъци.....
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До :) "Просто сервитьорите трябва да казват не само, че цената е за 100 гр., а и колко горе-долу ще тежи пържолата..." не колко ГОРЕ-ДОЛУ е, при тези цени се дава ТОЧНО грамажа, другото е измама, ако мине!!!!
29
0
 
10
 
! Отговори
:) преди 9 месеца
Просто сервитьорите трябва да казват не само, че цената е за 100 гр., а и колко горе-долу ще тежи пържолата, например 400 гр, т.е. цената ще е 145 лв. за едната. Това е цялата философия. Но аз не знам как човек може да е сигурен, че месото е такова.
28
2
 
3
 
! Отговори
Катерина преди 9 месеца
Преди години се възмущавах на репликата " Слаб народ-слаба държава",но вече не.Какви чадъри и шезлонги,какви ценоразписи ви гонят,когато съседите ни уведомяват,че по Черноморието върлуват опасни бактерии Ешихерия коли. Алооо.При нормални стойности от 250 на 100 мл. те са 1350 единици на 100 мг.*** народ-Слаба държава.Яжте пържоли и после да не квичите.
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен "Никой не ви кара насила да влизате в скъп ресторант." Какъв скъп ресторант бе, на плажа, с мясък по пода, с клиенти по джапанки и после клиента виновен че не бил разбрал, че това е лЮксозен рИсторант! Това си е чиста проба ИЗМАМА! Къде егаранцията че пържолат е от Невада, а не от Кауфланд???
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Пфф "Айде спрете се вече. Каква драма, че някакъв платил 600 лева сметка..." Драмата е в кражбата и измамата от страна на ресторантьорите, като я определят като нещо нормално!!!
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като цената е за грам, да се доставя на масата с електронна везна. Иначе за какво доверие става дума при 650 лева за пържоли! И за касовата бележка от спора -- какво е това 14 броя по 100 грама???? Всеки касов апарат може да се настрои за зена за грамаж, т.е. всяка порция е 245 или 356 или 567 грама по цена за грам, тругото е ИЗМАМА!
24
7
 
2
 
! Отговори
Пфф преди 9 месеца
Това сигурно е 10та статия за този случай и грамажа на храните. Айде спрете се вече. Каква драма, че някакъв платил 600 лева сметка.